Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy na Ytongu

Markas

Recommended Posts

Chcę budować Manuelę z Ytonga. Dzisiaj jednak potencjalna firma która mogłaby mi budować dom odradza stanowczo ścianę jednowarstwową 36 cm z Ytonga. Uważa, że powinienem budować z Ytonga 24 cm plus 12 cm ocieplenia styropianem. Twierdzą, że Ytong jest kruchy i wszelkie narożniki łatwo uszkodzić. Najważniejsze jest jednak to że mury pracują i na cienkim tynku ściany jednowarstwowej pojawiają się delikatne rysy które są niestety widoczne zarówno w środku jak i na zewnątrz.

Czy macie takie same spostrzeżenia?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o to dziwne, szczerze powiem, że ekipa odradza ytonga a szcególnie 36 cm a już 24 nie. Może boją się, że jak popiją to będą te narożniki urywać :lol: Co w ogole ma narożnik z pęknięciami wspónego :roll:

Mam dom z ytonga 40-tki. Mieszkam ponad rok i mam dokładnie jedną ryskę na tynku wenątrz nad zrobionym łukiem /nie wiem poprostu czy ten łuk był dobrze wykonany/. Na zewnątrz nie mam jeszcze otynkowane więc nic nie mogę powiedzieć.

Witam!

Dom moich rodzicow jest zbudowany z Ytonga. Jest zamieszkany od prawie 3 lat i nie zauważyłem tam jakichkolwiek szczelin. Może chodzilo im o pionowe szczeliny (na łączeniach na wpust), ale to wychodzi z niedbalstwa w trakcie budowy (jeśli np. utrąci się pióro to jest to możliwe). Widocznie fachowcom nie chce się przykładać, to jak coś skopią, to się przykryje styropianem :) i będzie git. Wydaje mi się, że jeśli pustak 24 cm i styropian to już jednak nie Ytong. Po co przepłacać.

Ja w tym roku zaczynam budowę i będę budował z Ytonga.

Uwazm, ze powinienes zmienic wykonawce. Uwazam, ze jedna z niewielu wad tego materialu jest to ze trudno znalesc solidnego specjalisty ktory potrafil by dobrze strawiac z niego domy. Sasiedzi mieli ekipe, zawodowcow;), nie jakis obszczymurow, co na wszystkim sie znaja i nie sa zadowoleni, cos mowia teraz o dociepleniu...

W moim miescie zbudowano pare blokow mieszkalnych z ytonga i ... musieli polozyc ostatecznie tam grube tynki wewnatrz i styropian zewnatrz, bo tak fatalnie wyszlo.

Ja sam zbudowalem dom z ytonga (wlasnorecznie), jestem zadowolony i wiele osob bardzo chwalilo moja precyzje. Poczynajac od kierownika budowy po zaprzyjazniona firme tynkarska.

Wlasnie balem sie zatruniac podejzanych majstrow.

Dalem sobie czas, przez miesiac zbudowalem dom w stanie surowym, mialem pod koniec pomocnika. To jedna z wielu zalet technologii ytong:)

pozdrawiam

Marek

Dzięki za wasze wypowiedzi. Ufałem, że Ytong to dla mnie najlepsze wyjcie i teraz moja decyzja jest ostateczna. Buduję z Ytonga 36,5

Mam prośbę do wszystkich którzy budowali z Ytonga a strop z Terivy.

Czy wieniec szalowaliście od środka i z zewnątrz deskami i laliście beton. Może używaliście bloczków stropowych Ytonga a może jeszcze inaczej.?

Czy wieniec szalowaliście od środka i z zewnątrz deskami i laliście beton. Może używaliście bloczków stropowych Ytonga a może jeszcze inaczej.?

Ja mam dwa wience, bo stawialem tez sciane kolankowa, oba oraz slupy sa szalowane i docieplone plytkami ytonga z welna.

Uwazam ze to swietne rozwiazanie, malo pracy, a drozej nie wychodzi bo najpierw trzeba kupic deski, a potem styropian i jeszcze kupe niepotrzebnej roboty. A w srodku, tzn. jedynie w klatce schodowej szalowalem, tym co mi zostalo z law.

A ja rozczaruję chyba wszystkich. 3 lata temu Wybudowałem dom z Ytongu. Don na 102, a więc wydawałoby się prosty. Ekipa wg mnie najlepsza. Murowanie super bez szczeli, równiutko i głaciutko. Do tego więźba prefabrykowana łączona specjanymi płytkami wielogwoździowymi. Tynk gipsowy wewnątrz, a na zewnątrz tradycyjny cementowo wapienny. Efekt ? Po 2 latach zewnętrzny tynk spękany na pajęczynę. wygląda fatalnie. A wewnątrz po ostatnich -25C mrozach pojawiły się rysy i pęknięcia. Poprzednio mieszkałem 6 lat w siporeksie + styropian i nic. żadnych takich defektów. Wg mnie 1 warswowa ściana nie jest warta rozpatrywania. Duże koszty i brak wyraźnych zalet w stosunku do 2 warstwowych.

Mnie czeka nowy tynk na zewnątrz a co wewnątrz zrobić ? Jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam.

A ja rozczaruję chyba wszystkich. 3 lata temu Wybudowałem dom z Ytongu. Don na 102, a więc wydawałoby się prosty. Ekipa wg mnie najlepsza. Murowanie super bez szczeli, równiutko i głaciutko. Do tego więźba prefabrykowana łączona specjanymi płytkami wielogwoździowymi. Tynk gipsowy wewnątrz, a na zewnątrz tradycyjny cementowo wapienny. Efekt ? Po 2 latach zewnętrzny tynk spękany na pajęczynę. wygląda fatalnie. A wewnątrz po ostatnich -25C mrozach pojawiły się rysy i pęknięcia. Poprzednio mieszkałem 6 lat w siporeksie + styropian i nic. żadnych takich defektów. Wg mnie 1 warswowa ściana nie jest warta rozpatrywania. Duże koszty i brak wyraźnych zalet w stosunku do 2 warstwowych.

Mnie czeka nowy tynk na zewnątrz a co wewnątrz zrobić ? Jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam.

Widocznie tynki "strukturalne" są bardziej elastyczne.

Tym postem skutecznie wybiłeś mi z głowy moje rozważania nad ewentualną ścianą jednowarstwową. Duża różnica temperatur musiała doprowadzić do czegoś takiego. Ściany jednowarstwowe w naszym klimacie to wynalazak ostatnich lat. Przecież już w średniowieczu budowano wielowarstwowe. Mur zewnętrzny i wewnętrzny z cegieł, a w środku gruz, piasek. I nic nie pękało.

Kiepsko żyć ze świadomością, że może za rok, czy dziesięć popękają nam ściany.

Możesz z zewnątrz szalować bloczkami siporeksu gr 6cm i wys.24cm i od wewnątrz ocieplić styropianem gr5cm..wychodzi to chyba taniej od płytek Ytonga ocieplonych wełną - elementy docieplenia wieńca.Tak samo można wykonać słupki i wieniec pod murłatę.

U mnie termorex 400 36,5cm z BB popękał również. Doświadczony inż. budolaniec uspokoja mnie że to pęknięcia skurczowe. Jednal wcale mnie to nie pocieszyło. Dziś żałuję podjętej decyzji, z pewnością gdybym miał możliwość ponownego wyboru budował bym z ceramiki i też nie jednowarstwowo.