Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od dwóch miesięcy działa w moim domu centralne ogrzewanie. I stale muszę dopuszcac wodę do instalacji. Mam podejrzenie, że woda opuszca instalację , przez jakieś nieszczelności. Jak to znaleźć. Pan hudraulik mówi mi , że jest to możliwe, że zdarza sie ,że woda odparowuje, albo, że w instalacji jest powietrze i to daje trakie wyniki , trzeba ciągle odpowietrzac , aleskąd sie może brać tyle powietrza w instalacji ?W jednym pomieszczeniu , pod schodami ,gdzie nie ma wentylacji stale czuć wilgoć . Prace mokre zostały zakończone w domu w październiku , od Października grzeję , najpierw elektrycznie , potem przez co.W grudniu pod schodami staa suszarka , przez około 10 dni i wtedy zrobiło sie sucho. Mam problem , bo nie mogę znaleźć nikogo mądrego . Obecnie pan hydraulik jest na nartach , a za dwa tygodnie inni ludzie maja kończyć posadzkę na parterze. Część posadzki na parterze jest już ułożona Ostatnio w czasie mrozów w ciągu pieciu dni trzy razy dopuszczałem wodę do instalacji , bo ciśnienie w instalacji spadało z 2,0 na 0,2 .Ból głowy , czy normalka ?

Gdzie szukać pomocy ? Kamera termowizyjna , czy inny hydraulik ?

Grzegorz

https://forum.murator.pl/topic/47486-nieszczelno%C5%9Bci-w-uk%C5%82adzie-centralnego-ogrzewania/

Zrobić porządną próbę ciśnieniową na początek. Pan hydraulik powinien mieć do tego pompkę i wiedzieć jak to przeprowadzić. Jeżeli próba będzie oki, to przyczyną może być np. ulatniajace się zgromadzone powietrze w wodzie. Jeżeli jednak wyjdzie źle, to niech pan hydraulik lokalizuje przeciek. Zapłaciłeś mu przecież.

W jakim układzie masz instalację CO i z jakiego materiału? Czy masz podłogówkę?

Instalacja jest z rurek miedzianych , rozwijanych z " rolki" . poszczególne elementy są łączone złączkami.I tu tkwi problem , bo naparterze , za dwa dni po podłączeniu ogrzewania , zaczęła sie lać woda z sufitu. Rozwaliłem wylewkę na piętrze i co : jedna złączka sie zsunęła. Zakręcili ja od nowa i było dobrze.

Może coś podobnmego stało sie na parterze, a że rurki centralnego / do kaloryferów i w odcinku dobiegowym do podłogówki idą pod folia , to może woda sobie wypływa, pod folie , stąd wsiąka w chudziaka i na powierzchni enic sie nie wydostaje ?

Jestem zdziwiony stoickim spokojem hydraulika .

Instalacja na trójnikach z miedzi? Podajesz, że złączka się zsunęła i lało. jaka złączka -np. zaciskowa na trójniku? Masz zawory na pionach - to zamknij piętra na zmiane i sprawdzaj ubytek.

]Zrobić porządną próbę ciśnieniową na początek.

Próba była robiona zaraz przed wylewkami. Pamiętam garnek z wajchą , na garnku manometr. I było oki , ale już mieli jedną wpadkę na piętrze,Po uruchomieniu ogrzewania , jak zaczęła mi sie lać woda z sufitu na parterze to rozwaliłem podłogę na piętrze . I co ? Jedna złączka w instalacji była zsunięta. Przeprosili , dokręcili. Może coś podobnego dzieje sie na parterze. Rurki idą pod folią , może na parterze też jest jakaś nieszczelność. Woda wsiąka w chudziak i odpływa do piachu ?

Będę nalegał na ponowna próbę ciśnieniową .

Dzięki za radę

Instalacja na trójnikach z miedzi? Podajesz, że złączka się zsunęła i lało. jaka złączka -np. zaciskowa na trójniku? Masz zawory na pionach - to zamknij piętra na zmiane i sprawdzaj ubytek.

Tak chodziło mi o trójniki. Jeżeli dobrze wychwyciłem to nie była taka złączka zaciskowa , jak np w Rehau / pcv/ , tylko była to złączka mocowana na gwint. Jeżeli dobrze pamiętam to mówili , że dokręcili o jeden obrót gwintu i przestała się lać woda. Jutro zgłaszam , że mają posprawdzać piony i poszczególe obwody , wychodzące od skrzynki podzielników. Będę w kontakcie. Dzięki

Grzegorz

A piec nie jest czasem dwufunkcyjny?

Moj gazowy Vailant od czasu do czasu tak wariuje.

Witaj , Twój piec wariuje , i co musisz dopuszczać wody do pieca , ? Mój piec jest do co i cwu. Mam do pieca podłaczony zasobnik ciepłej wody użytkowej . Ale jak ginie woda z instalacji cieplnej? Przecież musi być jakiś powód

Gość 1950

czy starałeś się dojść do tego, ile tej wody ubywa Ci w ciągu doby?

jeżeli mało to wejdź na stronę Fernoxa, tam jest środek do uszczelniania instalacji, można go dostać w Castoramie,

bardzo dobry,

a swoją drogą czeka Cię suszenie budynku, poszukaj w necie, osuszanie budynków, kwestią jest tylko to, kto za to zapłaci?

Domyślam się że to jest taka kształtka

http://www.lechar.com.pl/grafika/produkty/ravani/13/250.jpg

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Taka złączka nie ma dopuszczeń do montażu i zalewania w posadzce.

Jak napisał Grzegorz 40 " Instalacja jest z rurek miedzianych , rozwijanych z " rolki" . poszczególne elementy są łączone złączkami.I tu tkwi problem"

Grzegorz

Witaj , Twój piec wariuje , i co musisz dopuszczać wody do pieca , ? Mój piec jest do co i cwu. Mam do pieca podłaczony zasobnik ciepłej wody użytkowej . Ale jak ginie woda z instalacji cieplnej? Przecież musi być jakiś powód

Niestety ale na to tylko serwisant od pieca moim zdaniem.Kilka lat temu cos tam wymienil i wszystko bylo ok.

Od kilku tygodni dzieje sie to samo co kilka dni musze dopuszczac wody do co,najwyzszy grzejnik czesto sie zapowietrza.W lazience po zakreceniu wody do kapieli w grzejniku slysze jakies bulgotanie ;)

Moim zdaniem w piecu zrobila sie jakas nieszczelnosc :) i woda z co laczy sie z woda biezaca.Ale jestem w tym zielony moze jakis fachowiec od piecow sie wypowie.

Na jutro umówiłem gościa z kamerą termowizyjna , zalecił mi podkręcic ogrzewanie na maksa i odsłonić podłogę . Od rana ogrzewanie jest ustawione na maksymaklne obroty , a ja wieczorem zacząłem odsłaniać podłoge . Zebrałem kartony , podnosze folię , a pod folią [b] na płytkach stoji woda. [/b]. Wylewki sa zrobione od lipca, od października leżą płytki ceramiczne na podłodze, budynek jest ogrzewany od pażdziernika , od 9 tygodni działa ogrzewanie co , a pod folią stoji woda. W połączeniu z ciągłym dobijaniem wody do instalacji daje to wniosek : ucieka woda z instalacji co , Jestem załamany .TRZEBA BĘDZIE ZRYWAĆ PŁYTKI Z PODŁOGI , zrywać wylewke jastrychową , odsłaniać styropian i rurki co . ? , NIC INNEGO NIE PRZYCHODZI MI DO GŁOWY.PŁYTKI MAJA POWIERZCHNIĘ OKOŁO 70 M2. POD TYMI PŁYTKAMI JEST PODŁOGÓWKA , A PRZECHODZĄ RÓWNIEŻ RURKI DO KALORYFERÓW. :( :o :evil:
Jeśli na płytkach leżała folia to może to tylko skroplona wilgoć?

Tylko skąd tyle wilgoci w wylewce, niedawno była mierzona wilgotność w sąsiednich pomieszczeniach , gdzie na podłodze będzie układane drewno i tam na wylewce jestrychowej była wilgotność 1,5-1,8 %.Pomiar był dokonywany metodą karbidową.W pomieszczeniach gdzie jest podłogówka są ułożone płytki i od dwóch miesięcy ogrzewanie podłogowe już działa. .

Ta wilgoć niepokoi mnie w powiązaniu z ciągłym ubytkiem wody w instalacji co. Tak sobie to łączę , od hydraulika w ciągu dwóch miesięcy nie dostałem odpowiedzi , a tym bardziej ubytki wody w instalacji co mają cały czas miejsce. :-?