anet35 31.01.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam,posiadam piec węglowy "camino" w całości z żeliwa i chciałbym zainstalować do niego dmuchawę i sterownik dokładnie to samo co jest w popularnych piecach miałowych.Czy ktoś może robił takie przeróbki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 02.02.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Naisz coś więcej na tamat kotła CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 witamalbo lepiej gdybyś umieścił fotkę tego pieca np. z przodu tam gdzie masz drzwiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Zależy jaki masz piec, u znajomego zamontowaliśmy dmuchawę na klapie powietrza i było OK, on zna sie na elektronice więc zamontował czujniki, elektronikę i sterownik i hula jak ta lala, ale ręcznie musi doładowywać wungiel albo koks. Ja mam piec ECO – Kielara, żeliwny z dmuchawą, podajnikiem i sterowaniem elektronicznym – Piec Kool . Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimerang 03.02.2006 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Hej, postanowiłem śledzić ten temat ponieważ sam się noszę z identycznym zamiarem jak anet35, niestety nie mam doświadczenia w takich przeróbkach czekam więc na opinie kogoś kto już taki sterownik zainstalował i ewentualnie porady jakiej firmy najlepiej się sprawdzi. Do anet35: mogę jedynie podzielic się zamysłami, też mam Camino i sadzę ze najlepiej byłoby zainstalować wiatrak przy drzwiczkach popielnika tam gdzie jest ta klapka regulująca ciąg, tak żeby dmuchał pod ruszt. w wersji oszczędnościowej nadałby się nawet wentylator od wyciągu kuchennego, takiego popularnego "predomu" pozostaje sterownik; moze daloby sie przerobic miarkownik ciagu zeby jakis przelacznik obslugiwal To tyle pomysłów narazie. Pozdrawiam Bimerang. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anet35 05.02.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Bimerang właśnie się z tobą zgodze w 100% ,chciałem w drzwiczki od popielnika wpakować dmuchawe podłączoną pod sterownik,ten zestaw(sterownik ,dmuchawa,czujnik temp) są dostępne na alegro za około 300 zł.A jak ci chodzi miarkownik ciągu bo ja co sezon wymianiam wkład miarkownika który bardzo ciezko dostać w Płocku i dlatego mam go już dość i chce przerobić to wszystko na dmuchawkę tylko mam obawy czy to będzie chodziło i właśnie czekam na opinnie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 06.02.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Wszystko zależy od tego jaki to jest kocioł (górne,dolne spalanie),jakiej mocy i jaki jest przekrój komina.Ja zrobiłem to u siebie i wyszło że to był zbędny wydatek.A czym palicie w tym piecu.Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anet35 06.02.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ja palę wszystkim co podejdzie pod ręke tzn. węglem,miałem,drzewem itp.Kocioł "camino" ma dolne spalanie,mocy 18kw, a komin około 14x14cm.Nostan15 a dlaczego u ciebie ta przeróbka nie wypaliła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nostan15 07.02.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Jest bardzo trudno dobrać wydajność wentylatora do aktualnej mocy kotła,a zatem rówież wychładza kocioł.Ponadto komin 14na14 jest niewielki i może wydymać.Ja wróciłem do miarkownika ciągu, bo jeżeli zapopieli ruszt to nawet wentylator nie pomoże(będzie chodził, a temperatura na piecu będzie spadać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimerang 07.02.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Dzieki nostan15 za informacje, ja najpierw spróbowałbym ze zwykłym wentylatorem jak sie piec zachowuje, zanim kupiłbym jakis markowy. wydajność mozna kontrolowac za pomoca przesłony zalożonej na wlocie albo przepustnicy którą dołączają teraz producenci, a którą można samemu bez problemu zrobić. Tutaj podłączam stronkę na której są informacje jak przystosować piec do dmuchawy http://www.instel1.republika.pl/index.html mają też dosyć tanie sterowniki, a wentylator który zalecają dla kotła do 20 kW ma moc raptem 20W i można go kupić za ok 40 zl w sklepach elektronicznych- Sunon SF1212AD lub DP200A2123XBT. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts