Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowy palnik w kotłach na eko groszek - pomylka ????

Recommended Posts

Oglądałem dzisiaj dwa kotły na ekogroszek: ekocentr z dodatkowym palnikiem i Hefa bez dodatkowego. Oba piece mają taką samą objętość i moc , więc powstaje pytanie jakim sposobem wygospodarowano miejsce na dodatkowe palenisko ? Otóż po prostu zmniejszono o ok. 2/3 (!!!) częśc pieca która służy nagrzewaniu wody ! Oczywiście w opisie wydajność podają dla obu kotłów taką samą :-? . Nie dotyczy to tylko kotła ekocentra, bo Hef z dodatkowym paleniskiem ma też "wygospadarowaną" powierzchnię kosztem grzejnika. Czy to możliwe aby efektywność i moc tych kotłów była niezmieniona ??? Pani w dość wydawałoby się profesjonalnym sklepie "Luskar" (zajmują się głównie piecami i opałem) nie bardzo potrafiła podjąć dyskusję :-? na ten temat.... Wydaje mi się, że trzeba uważać na dodatkowe paleniska... Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat ? Zastanawiam sie nad dodatkowym paleniskiem ale na zdrowy rozum to obiza skutecznosc pieca...

Jest zazwyczaj w firmach produkujących kotły dział techniczny.

Masz jakiekolwiek wątpliwości, to dzwoń do producenta i pytaj do oporu. Zaczną się plątać jak pani w sklepie, to zmień firmę.

Swego czasu dostałem ulotkę reklamującą kocioł od handlowca, nie od firmy. Takie były tam powypisywane bzdury, że nie wytrzymałem i zadzwoniłem. Udawałem zielonego w kotłach, to pan takie mi opowiadał farmazony, że wprost niemożliwe, żeby handlowiec był tak głupi. W końcu dałem mu do zrozumienia, że coś niecoś o kotłach wiem, to rozmowę uciął krótko: widocznie na szkoleniu ten moment przespałem.

No i mam profesjonalną odpowiedź z profesjonalnej firmy (HEF) : "No niby Pan ma rację ale badania pokazały że ten piec z dodatkowym rusztem ma jednak wydajność o 2% wyższą" Chciałem porozmawiać na ten sam temat z producentem SAS-ów ale tam podobno dodatkowy ruszt nie jest montowany kosztem nagrzewnicy.

Zgoda z wydajnością, ale jak w takim razie ma się sprawność kotła?

Czy przypadkiem nie spadła? Tutaj mam poważne wątpliwości.

Usuwając wszystko z kotła kosztem powiększenia paleniska zawsze nam wydajność wzrośnie, jednak sprawność zmniejszy się na bank.

Czy to możliwe aby efektywność i moc tych kotłów była niezmieniona

witam

oczywiscie JEST TO NIE MOZLIWE!!! i bez komentarza

dla udowodnienia jednak-mialem kiedys taki przypadek w zyciu. jako ze siedze w ogrodnictwie, z kotlami musze byc za pan brat. moze nie do konca full profesional, no ale......

pociekl piecyk w kotlowni, trzeba bylo wymienic. bdle mialo ze 100 kW. - gigant na wegiel. przyjechal koles- wykonawca i gadamy. a on mi na to stary, ja ci zrobie taki piec ze bedziesz miec wieksza moc,a kociol zajmie ci polowe miejsca ktore zajmuje ten. mowie czyli jesli zrobisz piec o takich samych gabarytach, to dostaniesz 2x wieksza moc (w domysle 200kW) koles mowi ze TAK.

pogonilem typa i nie chce mi sie z nim gadac. radze wiec UWAGA na naciagaczy. moc pieca, jego wydajnosc i sprawnosc zalezy od gabarytu, pojemnosci wodnej i powierzchni kotla. mozna mowic o innych jeszcze czynnikach ale te wymienione uwazam za najwazniejsze. jesli ktos wycial z pieca 2/3 jego powierzchni to w zaokragleniu wywalil 2/3 sprawnosci oraz mocy i koniec tematu. ale jednak piec grzeje. jak to sie dzieje?? ano proste. kociol pracuje na tzw maksie i tyle. majac mala moc musi ciagnac ponad sily. czym to sie konczy?? oczywiscie- zywotnosc takiego kociolka jest relatywnie tyle krotsza ile wywalono mu powierzchni.

pozdr

Bobi,

można wykonać kocioł o małych gabarytach i dużej wydajności. Np. kocioł z górnym spalaniem, jest ok.1,5raza mniejszy gabarytowo od kotła z dolnym spalaniem. Tylko że sprawność jest w stosunku 1:2 na korzyść dolniaka.

Pokutuje takie przekonanie, że jeżeli czopuch kotła jest chłodny, to znaczy się kocioł ma dużą sprawność. Nie grzeje komina. Jest to nieprawdą. Temperatura wylotowa spalin powinna mieścić się w przedziale 200 do 300st.C. Najlepiej jak jest zawarta bliżej 200st.C. Można to wyregulować dostarcznym powietrzem do kotła.