Gość 31.01.2006 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Doradzcie, proszę, czy zakładać programator pokojowy przy założeniu, że każdy grzejnik będzie miał zamontowany zawór termostatytczny? W sumie obydwa te urządzenia pełnią tę samą funkcję (może się mylę?). Instalatorzy mają podzielone opinie na ten temat, więc przydałyby się jeszcze Wasze opinie. Dodam, że kocioł jaki zamontujemy będzie na eko-groszek, grzejniki aluminiowe i kawałek podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 31.01.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59107&highlight=pokojowy+termostatyczne http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=34907&highlight=pokojowy+termostatyczne http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=20195&highlight=pokojowy+termostatyczne http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=13662&highlight=pokojowy+termostatyczne i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.01.2006 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dzięki, właśnie jestem po lekturze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 31.01.2006 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 nie ma sprawy Napewno znajdzie sie ktos co bedzie mial cos do powiedzenia w tej materii wiadomo o kogo chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 01.02.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Taka rada, ale pewnie już ktoś o tym pisał, przy kotłach na paliwa stałe warto miec kilka grzejników, które zawsze będa otwarte na maks. Sterownik nie zawsze jest w stanie tak zminimalizowac moc kotła, aby nie zagotowac wody przy wszystkich zamkniętych grzejnikach.Zdarza sie to najczęsciej, gdy na dworze jest powyżej 10 stopni i jest b. małe zapotrzebowanie na ciepło. Mój brat ma piec na Holzgaz i stąd moje wiadomości.Warto się zorientować, czy kocioł może przestać grzać przy wszystkich zamkniętych grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 03.02.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Widzę Aniu, że drepczemy wokół tych samych tematów Mam identyczny dylemat i w Myślenicach gdzie oglądałem Sasa ( o którym pisałem w innym wątku) powiedzeli mi żebym zrobił instalację zamkniętą, termostaty na kaloryferach i tyle ! Wszyscy wiemy że to niezgodne z przepisami ale to podobno działa najlepiej i piec na ekogroszek niezagotuje (tyle o tym napisano że nie będe nic więcej mówił) a i tak można dać zawory zabezpieczające i naczynie przelewowe. Można jeszcze dodać termostat pokojowy ale to chyba nie ma sensu bo to co zaoszczędzimy w nocy na grzaniu lub w ciągu dnia zuzyjemy do ponownego nagrzania, chyba że ktoś wyjeżdrza ne 2-3 dni to może wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 03.02.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Taka rada, ale pewnie już ktoś o tym pisał, przy kotłach na paliwa stałe warto miec kilka grzejników, które zawsze będa otwarte na maks. Sterownik nie zawsze jest w stanie tak zminimalizowac moc kotła, aby nie zagotowac wody przy wszystkich zamkniętych grzejnikach. Zdarza sie to najczęsciej, gdy na dworze jest powyżej 10 stopni i jest b. małe zapotrzebowanie na ciepło. Mój brat ma piec na Holzgaz i stąd moje wiadomości. Warto się zorientować, czy kocioł może przestać grzać przy wszystkich zamkniętych grzejnikach. Większośc kotłów na ekogroszek ma automatyczne wyłączanie w przypadku zbyt wysokiej temperatury, a w lecie np gdy grzana jest tylko woda uzytkowa, spalanie dla podtrzymania ognia nie jest w stanie zagotować wody, tak więc jest to bezpieczne. Problem w tym że panowie posłowie mają inne sprawy obecnie na głowie niż dopasowywanie ustawy o kotłach do zmieniających sie technologii, chyba że odpowiednie zlecenie przyjdzie z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.02.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Aniu przy gazówce można spokojnie dać ,natomiast przy ekogroszku tak średnio - opał i tak w nim jeszcze jakiś czas będzie się palił. Możesz sutawic zaniżenie temp na noc ,ale sam obawiałbym sie bardziej wygaszenia kociołka w związku z trybem nocnym (np -3stC od zadanej dziennej). A przedmuchy przy cieplejszych nocach i tak by go rozgrzewały. Ale to teoria którą dośc skutecznie niweluje praktyka o czym zdążyłem sie przekonać nie raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Skoro tak piszecie, to sobie ten termostat podaruję. Maćku, nam każdy z potencjalnych instalatorów odradzał układ zamknięty właśnie z powodu przepisów. I wolę się tego trzymać. W razie gdyby coś się stało tracę gwarancję na kocioł, materiały i nie zobaczę kasy z ubezpieczenia. A prędzej zrobimy instalację niż rząd zmieni przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolumbik 04.02.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Mi tez hydraulik odradzal instalacje zamknieta przy piecu na ekogroszek, a stosowanie wymiennika uznal za niepotrzebne podnoszenie kosztow. Oczywiscie powiedzial ze jak bede chcial to mi to wszystko zainstaluje, bo to moje pieniadze. Tak samo uznal ze termostat pokojowy razem z grzejnikowymi to zbedne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 04.02.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 ...i nie zobaczę kasy z ubezpieczenia. A prędzej zrobimy instalację niż rząd zmieni przepisy. pytalem o to w PZU,bo ja mam w zamknietym powiedzieli ze poki co to ich nie interesuje ....ale sami wiecie jak jest w PZU....za co innego kasuja a za co innego wyplacaja a wracajac do watku.ja mam podlaczony szeregowo ekogroszek z piecem olejowym.sterowanie z olejowego ale olejowy chodzi z pogodowki i ogrzewa dwa dwa uklady sterowane mieszaczem wiec groszek chodzi na temperaturze zadanej i w chalupie zrobilo sie za cieplo. krecenie w kolko termostatami nie wchodzi w rachube wiec podlacze do pompy domowej termostat. w domu zrobi sie temp. zadana na termostacie to wylaczy pompe i tez sie zastanawiam jak dac na glowicach. ale chyba beda otwarte w salonie,jadalni i kuchni a w sypialnich skrecone zeby sie dobrze spalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts