markar99 31.01.2006 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam serdecznie! po wykonaniu instalacji kablowych czas pomyśleć o wodzie itp. Moje pytanie jakimi rurami rozprowadzaliście wodę po budynku, plastik, miedź, czy ocynk. Przyznam szczerze, że najlepiej pasowałoby mi wykonać instalację wodną w ocynku - bo wykonałbym ją sam we własnym zakresie. Pozostałe potrzebują osprzętu. Co radzicie? Kolejny problem to grzejniki i połączenie kominka z płaszczem wodnym i kotła gazowego z zasobnikiem ciepłej wody, a może włączyć w obieg jeszcze (ciepłą) wodę w kranie? No i jak to zrobić? Co do grzejników to może ktoś wypisałby ramowy proces wykonywanych prac co gdzie kiedy - bo chyba już po instalacjach kablowych nie mogę sie połapać i rozplanowac prac. Pozdrawiam, życze wytrwałości - równiez sobie. M.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 31.01.2006 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Plastik szybko tanio bez problemow w trakcie ralizacji, w trakcie eksplatacji nie ma problemow z kaieniem ale wystepuje z pewna bakteria nazwy nie pamietam ale wywoluje tak zwana chorobe legionistow Miedz szybko drozej bez problemow Ocynk wolniej problemy z kamieniem Co do kolejnosci prac to jesli nie masz tynkow wykonalbym je po elektryce pozniej rownoczesnie Co wodza kanalizacja Montarz kominka z plaszczm polecibym firmie ale wode, kanalize zroblbym sam a w plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 01.02.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Ta bakteria nazywa się legionella. Może występować, ale dzieje się to zazwyczaj w wyższych budynkach i na wyższych piętrach. W domach jednorodzinnych podobno rzadziej (można o tym poczytać na e-instalacje.pl) Co do rur - ja mam od 5 lat plastiki klejone. Jak na razie nic się złego nie dzieje, a ułożenie jest łatwiejsze niż rur metalowych. W nowym domu raczej też plastiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 01.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Ja proponuję plastic znaczy pexaprakrtycznie bez narzędzi zgrzewania, kleju.... kilka kluczy i tyle....kazdy odbiornik mam osobnym przewodem plastikowym.... z zaworem....i spokój..... częściowo ogrzewanie tez pexem fi 20....i każda rura ocieplona.... żadna tajemnica... i cieszy jaksie samemu wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 03.02.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja mam instalacje zrobione z miedzi. Potrzebne narzędzia to: palnik za 200zł. , pilnik, papier ścierny, brzeszczot. Robi się szybko, łatwo i czysto.Skoro potrafisz zrobić instalację stalową to ta jest łatwiejsza.A co do materiału - jeśli o mnie chodzi to prędzej wybrałbym stal niż plastik. Uważam, że woda będzie po prostu lepsza. Nie lubię plastiku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 03.02.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja mam instalacje zrobione z miedzi. Potrzebne narzędzia to: palnik za 200zł. , pilnik, papier ścierny, brzeszczot. Robi się szybko, łatwo i czysto. Skoro potrafisz zrobić instalację stalową to ta jest łatwiejsza. A co do materiału - jeśli o mnie chodzi to prędzej wybrałbym stal niż plastik. Uważam, że woda będzie po prostu lepsza. Nie lubię plastiku i tyle. stal to przezytek......zobacz co sie dzieje ze stalowa rurką po latach, co w srodku jest.... gdybyś zobaczył.... to zmienisz zdanie.... wydaje mnie się , że porównując stal do plastiku masz przed oczami kubek plastikowy napełniony trunkiem..... a z drugiej strony szklaneczka z podobną zawartością..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 03.02.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Stal to raczej nie. ja mam plastyk ale jak bym budował jeszcze raz to zrobił bym z miedzi. Wychodzi o wiele taniej (wiem bo instalacje CO kładłem już z miedzi). Do instalacji miedzianej łatwiej się wpiąć przy ew. przeróbce/modernizacji. Rozmiary rur miedzianych są od lat znormalizowane i szeroko dostępne a co do plastyków to każdy producent ma jakieś patenty i można sie w tym po kilku latach pogubić lub jakiś typ wypadnie z rynku i co wtedy [/url] Ach jeszcze jedno, legionelle można, a nawet trzeba profilaktycznie tępić poprzez okresowe zwiększanie temp. bo ona lubi się zagnieździć w "bojlerze" więc co pare miesięcy temp. na max. i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 03.02.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A j Uważam, że woda będzie po prostu lepsza. Nie lubię plastiku i tyle. hehehe Ciekawe jakimi rurami masz doprowadzona wode do domu Bo naprzyklad w Bochni sa jeszcze rury olowiane Jakby poszukal w innych miastach znlazly by si AZBESTOWE Obecnie instalacjie sa wykonywane w plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam chłop ma problem a wy gadacie o jakiś ołowianych rurach . Miałem położony ocynk (wodociąg), zorientowałem się jakie są ceny położenia instalacji w miedzi, przekalkulowałem i kupiłem niezbędny osprzęt do takich instalacji: butla na propan-butan (miałem – turystyczna) palnik, obcinak do rur, czyściwo, pastę – i po położeniu (wcześniej zdemontowałem ocynk) w miedzi wyszło że i tak zaoszczędziłem . Potem położyłem centralne w miedzi – sprzęt już miałem(i tu jaka oszczędność) To było w 97 do tej pory już miałem kilka przeróbek – żadnych problemów sprzęt już był. Odnośnie do rur: główne nitki kładziesz według mnie Fi 18, gałązki Fi 15 w zupełności starczy, polecam pomieszczenia (łazienka, kuchnia) zamykać na osobnych zaworach – potem jak musisz wymienić uszczelkę na dławiku, lub wymienić kran (zawór przy kiblu) zamykasz daną nitkę i niema problemu w pozostałych pomieszczeniach masz bieżącą wodę. Możesz zrobić również wodociąg trzy (3) przewodowy, ciepła woda na dwóch przewodach – zasilanie i powrót ale przy bojlerze musisz mieć pompę i w takim przypadku masz ciepłą wodę od razu po odkręceniu kurka. Taki sposób jest OK (oszczędność wody) ale trzeba przeliczyć czy ilość wody spuszczonej z kranu żeby uzyskać ciepłą wodę jest większa od zużytej energii dostarczonej do pompy . Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.02.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 ja robilem tez w miedzi i CO i wode, przyjemnie sie robi, szybko same plusy. Znajomy ma wode w plastiku, instalacja ma juz z rok, a jednak przy cieplej wodzie np. przy kapieli, czuc posmak plastiku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 03.02.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ale ja miałem (nie ja tylko kumpel) przypadek że synek na takim czterokołowcu na pedały gibał po mieszkaniu i gruchną w ścianę – gdzie były rurki (plastik) CO i jedna pękła – dobrze że to było pod koniec sezonu 3 latka temu, i katastrofa . Ja też mam synka (artysta jakich mało) u niego w pokoju mam zaczep plastikowy do rur miedzianych pęknięty ale rurki są całe jak również luty . Według mnie miedź jest lepsza od plastiku – bardziej elastyczna. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 04.02.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 A j Uważam, że woda będzie po prostu lepsza. Nie lubię plastiku i tyle. hehehe Ciekawe jakimi rurami masz doprowadzona wode do domu Ponieważ instalacja jest stara - nitkę do domu mam na powno stalową, ale jaki jest główny wodociąg? Jest równiez bardzo stary, więc mam nadzieję, że również stalowy, bo azbestowego to chyba bym nie chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.02.2006 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Dłuższe odcinki ("przesyłowe") puszczane pod posadzką zrobiłem z PEX-a, a łazienki, gdzie dużo rozgałęziń z miedzi. Sprzęt do lutowania to żaden wydatek. Palnik na naboje (bardzo poręczny) kosztuje tylko 50zł, naboje o pojemności 1/3 litra są po 5zł. Obcinarka z trójkątną blaszką do kalibrowania kosztuje 10zł. Niepotrzenie próbowałem różnych myków, zanim wpadłem do czego ta blaszka Jeszcze druciane waciki, cyna i pasta. Uczyłem się z ulotek i robiłem to pierwszy raz w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sławek-instal 21.02.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 ja robilem tez w miedzi i CO i wode, przyjemnie sie robi, szybko same plusy. Znajomy ma wode w plastiku, instalacja ma juz z rok, a jednak przy cieplej wodzie np. przy kapieli, czuc posmak plastiku ... jest minus twoje cudownej miedzi- sukcesywnie ją zjadasz bo niestety się wypłukuje im miększa woda tym szybciej , poza tym lutowanych miejsc nie można chować po tynkie czy posadzką-plastik jest bardziej niezawodny, minusów tylko niema przy nierdzewce ale jest narazie droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.02.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 jest minus twoje cudownej miedzi- sukcesywnie ją zjadasz bo niestety się wypłukuje im miększa woda tym szybciej , poza tym lutowanych miejsc nie można chować po tynkie czy posadzką-plastik jest bardziej niezawodny, minusów tylko niema przy nierdzewce ale jest narazie droga nie jest tak pogoogluj, przejzyl forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 23.02.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 tylko miedz....wypij piwo z plastiku...smakuje???chyba nie....a jest wazone w miedzianych kadziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 23.02.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 tylko miedz....wypij piwo z plastiku...smakuje???chyba nie....a jest wazone w miedzianych kadziach Za dużo reklam oglądasz, a czekoladki to świstak zawija? Teraz w przemyśle spoż. dominuje nierdzewka. Co oczywiście nie zmienia mojego zdania, że wolę rurki miedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 23.02.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A czemu stal nierdzewna jest niepopularna do rozprowadzania wody?Lepiej spawaną instalację czy skręcaną zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 23.02.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 A czemu stal nierdzewna jest niepopularna do rozprowadzania wody? Lepiej spawaną instalację czy skręcaną zrobić? Cena, cena i jeszcze raz cena! Nierdzewka do najtańszych materiałów nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.02.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 hmmm a czego nie popularne sa instalacje ze zlota ? platyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts