Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Metalowa balustrada - jakie ceny

Recommended Posts

W bardzo dużym stopniu cena jest uzależniona od stopnia skomplikowania wykonania mb takiej balustrady i ilości elementów w niej użytych także najlepiej poszukaj w necie producentów balustrad tam mają zdjęcia swoich wyrobów i podają ceny. Ceny wachają się od stu do kilkuset zł rozbieżnośc jest duża.

Mi wyszło ok. 240,-/mb ocynkowane bez malowania. Cena zależy nie tylko od ilości dekorów i wzorków, ale także od przekroju prętów, ich rozstawu, wysokości itp. Od tego czy mają być cynkowane i malowane czy tylko malowane. Moje będą malowane wiosną, jak powierzchnia ocynku już spasywuje.

U mnie 220,- zł/mb ocynk malowany na czarno z montażem.

Ponieważ jestem jeszcze przed montażem balustrady balkonowej, mam pewne wątpliwości co do sposobu wykonania oraz kolejności prac. Cypek, może byś mi podpowiedział:

1) Widzę że zamontowałeś balustradę kotwiąc słupki pionowo w posadzce balkonu a nie próbując je przyszalować do ścianki bocznej, dlaczego wybrałeś ten wariant?

2) Zamontowałeś balustradę przed obróbkami blacharskimi balkonu? Czy to jest celowe? Jakie są ew. zalety lub wady wykonywanie obróbek blacharskich po montażu balustrady?

3) Czy zamontowałeś już na stałe balustradę do posadzki balkonu? Mój wykonawca twierdzi iż na początku zamocuje na trwałe do ścian budynku krańcowe elementy balustrady a słupki narożne postawi na podkładkach, które umożliwią ułożenie pod słupkami obróbek blacharskich i płytek, po czym miałoby nastąpić ostateczne przymocowanie słupków do balkonu? Jak sobie z tym poradziłeś czy też zamierzasz poradzić (ze zdjęcia nie wynika czy masz już wykończoną posadzkę balkonu czy też nie)?

Przemo - odpowiadam:

1. Balustrada przymocowana słupkami do wylewki. Na wysokości pochwytu do ściany.

2. Obróbki blacharskie załozono na wylewke a pod płytki gresowe. Nie koliduja w zaden sposób z balustradą. Balustrada na chwilkę odkrecona i wkręt przeszedł przez obróbke.

3. Na słupkach zostawione pierścienie maskujace, po wykonaniu obróbek oraz ułozeniu płytek i docięciu do słupka opuszczone i na silikon do gresu.