SławekD-żonka 01.02.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Ponieważ w nowym lokum nowe meble będą jedynie w kuchni, stanęło na tym, że stara szafa z papierową okleiną wyląduje u córki w pokoju, tylko że toto strasznie ponure jest. Chciałabym ją pomalować na jakiś spokojny, ale jasny kolor, może jakieś wzorki do tego, tylko czy się da i jak to będzie wyglądało - muszę tu dodać, że talentu plastycznego u mnie za grosz Niestety to jedyne zdjęcie jakim aktualnie dysponuję szafy za dużo nie widać Da się to wyprowadzić na ludzi??? Proszę o propozycje, ślicznie proszę http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons6/5.gif Zdjęcia mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 hmm... coś bym pokombinowała... możesz jakoś w paincie narysować mi tą szafę? Kontury wymiary itd... kolor niekoniecznie bym coś wymysliła, dla niuni do pokoju to fajnie można sie taką szafą pobawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 01.02.2006 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Trnini - wiedziałam, że kto jak kto, ale Ty coś wymyślisz, tylko mój talent pozwili mi co najwyżej na machanie pędzlem tudzież wałkiem PS: Szafa nie jest żółta, to ciemny brzydki bąz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 coś łatwego wymyślę w jakim stylu chcesz pokoik dla młodej i na jaki kolor malujesz sciany, czy lubisz np. dzieciece wzory b. kolorowe, czy chcesz, żeby były wzorki stonowane koniecznie muszę znać kolor ścian, żeby szafa sie z nimi nie gryzła ale i żeby nie było zbyt mdłe... Najchetniej fotkę koloru, albo fragment próbnika z netu... do koloru szafy można wtedy dobrac kształt wzorków, kolor takze, i wszystko, żeby to wyglądało sensownie... no wieeem upierdliwa jestem, ale tak już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 01.02.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Jeszcze niedawno planowałam białe ściany - tak białe ale teraz jestem zdecydowana na jakiś kolorek, na pewno w ciepłej tonacji, ale delikatny, nie będzie z całą pewnością tapety, ani przyklejanego paska wzdłuż pokoju, a wzorki na szafie chciałabym takie, by pasowały też dla panienki - tak na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 czyli kolor ścian pewnie planujesz jakąś jasną brzoskwinię z odrobinką żółtego i beż€, a wszystko bardzo, bardzo jaśniutkie tak? czekam na szkic szafy - nie mogę sie już doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 01.02.2006 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Trini - dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 od razu wrzucę też tu co wymysliłam a co napisałam na recordum Kasia, przeszlifować papierem ściernym trzeba będzie na pewno... zajmie Ci to razem - ta szafa spokojnie ze 3 dni... Właśnie myślałam o czymś w stylu tej toaletki, tylko nie niebieskie, za zimny kolor jednak... i też właśnie wzorki z szablonów, ale wypukłe mi się wymyśliły przyklejasz szablon po brzegach - nakładasz cekol i są wypukłe, potem się maluje i świetnie wygląda i nie trzeba kombinować z kolorami wzorków - kurczę przydałoby się zdjęcie tej szafy w całości... bo tam chyba jakieś listwy są, listwy możnaby pomalować na inny kolor... fajnie by wyglądało w zgaszonych kolorach żółto -ciepłomiętowych... no wiem, że trudno sobie wyobrazic ciepłomiętowy kolor... z góry przepraszam za jakosć rysunku poglądowego ale myszą rysować nie umiem... a wymysliło mi się... coś takiego: http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/prace/szafa.jpg listki na bokach są cekolowe uchwyty do otwierania wyciete ze sklejki i pomalowane na taki sam kształt liści - polakierowane, żeby się nie ścierało kolory - w sumie można dowolnie zmienic tak samo wzorki - to jest tylko przykład, ale całość jest chyba najprostsza do wykonania i taka uniwersalna a moim zdaniem jednocześnie urocza... co Ty na to Kasiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 i tam widzę szyby w drzwiach... zamiast szyb dałabym dyktę - nie wiadomo co dzieciakom do łebków strzeli... i wtedy tą dyktę pomazać na żółto właśnie - no w każdym razie w kolorze jaki bedzie zaplanowany na srodek szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 01.02.2006 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Szyby szczęśliwie tylko w jednej części, którą ostatecznie można do lamusa odstawić, bo ma też szklane półki A za jakość nie przepraszaj, bo ja jakbym coś takiego narysowała to byłabym z siebie dumna, że mi ladnie wyszło A z tym szlifowaniem to odpada, bo tego nie da się zeszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 to nie przemalujesz...bo bedzie odpryskiwać...zmatowic przynajmniej trzeba... żeby było porowate nie gładkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 01.02.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Nie musisz szlifować, umyj dokładnie płynem do mycia naczyń, żeby to odtłuścić. Możesz też lekko zmatowić po prostu papierem ściernym. Na to farba akrylowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Nie musisz szlifować, umyj dokładnie płynem do mycia naczyń, żeby to odtłuścić. Możesz też lekko zmatowić po prostu papierem ściernym. Na to farba akrylowa. no skoro szlifowanie odpadało - to zaproponowałam zmatowienie jeśli okleina jest śliska, to co by sie nie dało - to odpryśnie, zwlaszcza, że szafa ma być dla dziecka - wystarczy, że maluch kantem klocka przejedzie i mamy zarysowanie - nawet farbą akrylową (z akrylami mam baaardzo duze doswiadczenie) A dziecko jak dziecko - na szafę uważać nie będzie Moja mamuśka taka szafę malowała bez zmatowienia za to wyszorowane było naprawdę solidnie po dwóch latach normalnego uzytkowania - małych dzieci juz nie było, szafa była powycierana w miejscach przy gałkach do malowania, i w miejscu gdzie obok niej stało biurko... takim rzeczom nie wiele do szczęścia potrzeba aby sie zniszczyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 01.02.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Napisałam o zmatowieniu, zanim zobaczyłam Twój post Trini Ja nie malowałam bardzo liskich dużych powierzchni, więc w sumie nie twierdzę, że będzie super wytrzymałe, ale na małych powierzchniach, plus lakier oczywicie, farba trzymała się wietnie. No ja w każdym razie bym zaryzykowała. Farba akrylowa, lakier i jest liczny mebelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 01.02.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 lepiej nie ryzykować, bo szafa jest duża - po co robić 2 razy jak można raz a porządnie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 02.02.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 No ale skoro to okleina (to okleina?) to chyba nie ma wyjścia. jeśli drewno, to oczywiscie przejechanie papierem jak najbardziej się przyda. W każdym razie do dzieła Uda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 02.02.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 I poleciłabym tu farbę akrylową do powierzchni metalowych i drewnianych,ma większą wytrzymałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmieszek 02.02.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 A ja proponuję zastosować technikę decoupage. Trochę to pracochłonne, ale efekt na pewno będzie CUDOWNY tutaj dokładnie pokazano jak to się robi DECOUPAGE http://img141.imageshack.us/img141/4237/krok623qb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 02.02.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Lakier pękający na powierzchnię tej szafy baaardzo drogo wyjdzie... Swoją drogą, coraz więcej osób się decou zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 02.02.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Swoją drogą, coraz więcej osób się decou zajmuje I bardzo dobrze, bo piękne rzeczy można stworzyć, prawda Kasiorku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts