Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malował ktoś starą szafę?

SławekD-żonka

Recommended Posts

Ponieważ w nowym lokum nowe meble będą jedynie w kuchni, stanęło na tym, że stara szafa z papierową :wink: okleiną wyląduje u córki w pokoju, tylko że toto strasznie ponure jest. Chciałabym ją pomalować na jakiś spokojny, ale jasny kolor, może jakieś wzorki do tego, tylko czy się da i jak to będzie wyglądało - muszę tu dodać, że talentu plastycznego u mnie za grosz :oops:

Niestety to jedyne zdjęcie jakim aktualnie dysponuję szafy za dużo nie widać :-? Da się to wyprowadzić na ludzi??? Proszę o propozycje, ślicznie proszę http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons6/5.gif Zdjęcia mile widziane 8)

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

coś łatwego wymyślę :)

w jakim stylu chcesz pokoik dla młodej i na jaki kolor malujesz sciany, czy lubisz np. dzieciece wzory b. kolorowe, czy chcesz, żeby były wzorki stonowane

koniecznie muszę znać kolor ścian, żeby szafa sie z nimi nie gryzła ale i żeby nie było zbyt mdłe...

Najchetniej fotkę koloru, albo fragment próbnika z netu...

do koloru szafy można wtedy dobrac kształt wzorków, kolor takze, i wszystko, żeby to wyglądało sensownie...

no wieeem upierdliwa jestem, ale tak już mam :p

Jeszcze niedawno planowałam białe ściany - tak białe :o ale teraz jestem zdecydowana na jakiś kolorek, na pewno w ciepłej tonacji, ale delikatny, nie będzie z całą pewnością tapety, ani przyklejanego paska wzdłuż pokoju, a wzorki na szafie chciałabym takie, by pasowały też dla panienki - tak na wszelki wypadek :wink:

od razu wrzucę też tu co wymysliłam a co napisałam na recordum ;)

Kasia, przeszlifować papierem ściernym trzeba będzie na pewno... zajmie Ci to razem - ta szafa spokojnie ze 3 dni...

Właśnie myślałam o czymś w stylu tej toaletki, tylko nie niebieskie, za zimny kolor jednak...

i też właśnie wzorki z szablonów, ale wypukłe mi się wymyśliły

przyklejasz szablon po brzegach - nakładasz cekol i są wypukłe, potem się maluje i świetnie wygląda

i nie trzeba kombinować z kolorami wzorków - kurczę przydałoby się zdjęcie tej szafy w całości... bo tam chyba jakieś listwy są, listwy możnaby pomalować na inny kolor... fajnie by wyglądało w zgaszonych kolorach żółto -ciepłomiętowych... no wiem, że trudno sobie wyobrazic ciepłomiętowy kolor...

z góry przepraszam za jakosć rysunku poglądowego ale myszą rysować nie umiem... :lol:

a wymysliło mi się...

coś takiego:

http://i47.photobucket.com/albums/f184/Akna/prace/szafa.jpg

listki na bokach są cekolowe

uchwyty do otwierania wyciete ze sklejki i pomalowane na taki sam kształt liści - polakierowane, żeby się nie ścierało

kolory - w sumie można dowolnie zmienic tak samo wzorki - to jest tylko przykład,

ale całość jest chyba najprostsza do wykonania i taka uniwersalna a moim zdaniem jednocześnie urocza...

co Ty na to Kasiu? :)

Szyby szczęśliwie tylko w jednej części, którą ostatecznie można do lamusa odstawić, bo ma też szklane półki :roll:

A za jakość nie przepraszaj, bo ja jakbym coś takiego narysowała to byłabym z siebie dumna, że mi ladnie wyszło :lol:

A z tym szlifowaniem to odpada, bo tego nie da się zeszlifować :wink:

Nie musisz szlifować, umyj dokładnie płynem do mycia naczyń, żeby to odtłuścić. Możesz też lekko zmatowić po prostu papierem ściernym. Na to farba akrylowa.

no skoro szlifowanie odpadało - to zaproponowałam zmatowienie ;)

jeśli okleina jest śliska, to co by sie nie dało - to odpryśnie, zwlaszcza, że szafa ma być dla dziecka - wystarczy, że maluch kantem klocka przejedzie i mamy zarysowanie - nawet farbą akrylową (z akrylami mam baaardzo duze doswiadczenie)

A dziecko jak dziecko - na szafę uważać nie będzie

Moja mamuśka taka szafę malowała bez zmatowienia za to wyszorowane było naprawdę solidnie

po dwóch latach normalnego uzytkowania - małych dzieci juz nie było, szafa była powycierana w miejscach przy gałkach do malowania, i w miejscu gdzie obok niej stało biurko...

takim rzeczom nie wiele do szczęścia potrzeba aby sie zniszczyły

Napisałam o zmatowieniu, zanim zobaczyłam Twój post Trini :) Ja nie malowałam bardzo œliskich dużych powierzchni, więc w sumie nie twierdzę, że będzie super wytrzymałe, ale na małych powierzchniach, plus lakier oczywiœcie, farba trzymała się œwietnie. No ja w każdym razie bym zaryzykowała. Farba akrylowa, lakier i jest œliczny mebelek :)