Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebarwienie fugi

Recommended Posts

Fuga Ceresit'u po ułożeniu uległa przebarwieniu. Została położona zbyt wcześnie na nie wyschnięte podłoże. Fachowiec, który to robił powiedział, że spróbuje użyć jakiegoś preparatu. Mnie osobiście wydaje się, że w grę wchodzi jedynie skrobanie. Przebarwienia są tak mocne, że miejscami kolor beż-bahama staje się ciemnym brązem. Proszę o porady i sugestie

U mnie zafugowali pewne fragmenty ścian jeszcze tego samego dnia co były położone płytki. Tak więc nie ma możliwości wyselekcjonowania obszaru w jakim są przebarwienia. Występują one po prostu wszędzie. Kto to widział żeby fugować tego samego dnia jak również żeby to robić fragmentami. Zawierzyłem, że wszystko wyschnie i będzie cacy. w przeciwnym razie nie zapłacił bym grosza. Cholera mnie trafia, kilkanaście tysięcy wtopione. Pojawił się cień nadziei, że może nie skończy się na skrobaniu fugi. Nowy preparat dostępny od wczoraj w ofercie Atlas'u.

http://www.atlas.com.pl/oferta/produkty/CC2EBEAF1038150EC12570F5003E7D2C/ATLAS+FUGERO

Teraz tylko pytanie czy ten beż z Atlas'u będzie podobny do mojej beż-bahama?

Może ktoś zna inne sposoby na przywrócenie jednolitej barwy?

Jest to naturalne przy zbyt szybkkim zafugowaniu, kiedy klej jeszcze nie wysechł, ale równie dobrze może być źle wymieszana fuga powinno się ją 2 razy mieszać mechanicznie. Może być to też spowodowane zbyt szybkim wysychaniem fugi w wiaderku i Pan Fachowiec dolał wody i jeszcze raz zamieszał. O ile sklep w którym kupowaliśćie Zaprawę fugową współpracuje z SOPRO, poproście sprzedawcę o pomoc (KONTAKT Z PRZEDSTAWICIELEM SOPRO - ONI MAJĄ PREPARAT O NAZWIE FUGEN-FRISH- jest to barnik którym pokrywa się fugi i mamy piękny jednolity kolor oczywiście wg palety barw SOPRO. W warunkach domowych rewelacja. Sprawa oczywiście dotyczy fug które się nie sypią.) Jest to produkt bezpłatny, używają go do ratowania tego co ktoś popsuje.

CE33 beż-bahama kupowałem w Castoramie. Nie widziałem tam produktów Sopro ale na pewno będę szukać jakiegoś kontaktu z przedstawicielem handlowym Sopro, bo może właśnie coś odpowiedniego kolorystycznie znajdę u nich. Dziś otrzymałem maila od przedstawiciela handlowego z Atlas'u, który zaproponował mi spotykanie i obejrzenie moich fug.

miet55 - ja nawet przez chwilę zastanawiałam się, czy to nie wadliwość fugi - ale nie. Tam, gdzie płytki były połozone tydzień przed fugowaniem - wszystko OK. Kolor burawy jest tam, gdzie mogło być nie doschnięte.

Analogicznie jest u mnie. Fuga wokół lustra, która została położona po 3-4 dniach na całej długości jest idealna.

różnice między beżem bah. Ceresitu a anemonem, beżem bah. i beżem jura w Sopro są niewielkie. Rozumiem że o kolorach rozmowa przez kompa jest idiotyczna, ale zawsze lepszy jest kolor zbliżony niż skrobanie lub pływanie kolorów na ścianie.

Nie ma dla mnie większego znaczenia czy to będzie ciut jaśniejsza lub ciemniejsza fuga. Ważne aby jej kolor był jednoility.

Może wiesz jak dotrzeć do przedstawiciela Sopro?

• 1 month później...

Podciągam temat - bo moja fuga nadal w kilku miejscach się przebarwiła. Bez wyraźnego powodu.

Wniosek nasuwa się sam: albo jest to trefna partia, albo Ceresit jest do bani -przypominam, że mamy z Miet tę samą fugę..... :-? ).

W kuchni mam jaśniutkie Sopro Saphir - nie impregnowana przeżyła opryskanie barszczem czerwonym, tłuszczem etc. i nic. A ta Ceresitu z kawowo-szarej robi się szaro - bura.

Poddaję kupującym pod rozwagę - ja jestem wściekła.

• 5 months później...
Podciągam temat - bo moja fuga nadal w kilku miejscach się przebarwiła. Bez wyraźnego powodu.

Wniosek nasuwa się sam: albo jest to trefna partia, albo Ceresit jest do bani -przypominam, że mamy z Miet tę samą fugę..... :-? ).

W kuchni mam jaśniutkie Sopro Saphir - nie impregnowana przeżyła opryskanie barszczem czerwonym, tłuszczem etc. i nic. A ta Ceresitu z kawowo-szarej robi się szaro - bura.

Poddaję kupującym pod rozwagę - ja jestem wściekła.

Zgadzam się ceresit jest do bani

Mapei to jest to

Jest to naturalne przy zbyt szybkkim zafugowaniu, kiedy klej jeszcze nie wysechł, ale równie dobrze może być źle wymieszana fuga powinno się ją 2 razy mieszać mechanicznie. Może być to też spowodowane zbyt szybkim wysychaniem fugi w wiaderku i Pan Fachowiec dolał wody i jeszcze raz zamieszał. O ile sklep w którym kupowaliśćie Zaprawę fugową współpracuje z SOPRO, poproście sprzedawcę o pomoc (KONTAKT Z PRZEDSTAWICIELEM SOPRO - ONI MAJĄ PREPARAT O NAZWIE FUGEN-FRISH- jest to barnik którym pokrywa się fugi i mamy piękny jednolity kolor oczywiście wg palety barw SOPRO. W warunkach domowych rewelacja. Sprawa oczywiście dotyczy fug które się nie sypią.) Jest to produkt bezpłatny, używają go do ratowania tego co ktoś popsuje.

Jest do ratowania Sopro, jak im coś nie wyjdzie...

To raczej nie są filantropi.

Jest to "farba " typu dyspersyjnego klasa homopolimerowa.

Smaruje się fugę + płytkę , czeka aż podeschnie.

Poczym wilgotną gąbką nawilża,schodzi wyłączniena płytkach, an fudze zostaje, chyba że za wcześnie zaczyna się to robić.

Kolor dowolny, na jaki się wybarwi PROFESONALNYMI pigmentami.

Gotowce od różnych producentów oczywiście rózniąsię kolorem.