miet55 01.02.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Fuga Ceresit'u po ułożeniu uległa przebarwieniu. Została położona zbyt wcześnie na nie wyschnięte podłoże. Fachowiec, który to robił powiedział, że spróbuje użyć jakiegoś preparatu. Mnie osobiście wydaje się, że w grę wchodzi jedynie skrobanie. Przebarwienia są tak mocne, że miejscami kolor beż-bahama staje się ciemnym brązem. Proszę o porady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 02.02.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Bardzo mi przykro - ale wg mnie jedynym sposobem jest wyskrobanie miejsc z przebarwieniami i wymianę na porządany kolor. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 02.02.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Miet22, nie strasz mnie! Też kładę beż bahama Ceresitu (wolałabym Sopro albo Mapei, ale ten kolor najbardziej mi pasował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 02.02.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 A gdzie tam! Polazłam na górę i zamiast jasnego beżu Bahama mam miejscami wątpliwej jakości ciemnawy beż - tam gdzie panom nie chciało się odczekać. Na szczęście jest to ze 2 m kwadratowe i da się usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.02.2006 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 U mnie zafugowali pewne fragmenty ścian jeszcze tego samego dnia co były położone płytki. Tak więc nie ma możliwości wyselekcjonowania obszaru w jakim są przebarwienia. Występują one po prostu wszędzie. Kto to widział żeby fugować tego samego dnia jak również żeby to robić fragmentami. Zawierzyłem, że wszystko wyschnie i będzie cacy. w przeciwnym razie nie zapłacił bym grosza. Cholera mnie trafia, kilkanaście tysięcy wtopione. Pojawił się cień nadziei, że może nie skończy się na skrobaniu fugi. Nowy preparat dostępny od wczoraj w ofercie Atlas'u.http://www.atlas.com.pl/oferta/produkty/CC2EBEAF1038150EC12570F5003E7D2C/ATLAS+FUGEROTeraz tylko pytanie czy ten beż z Atlas'u będzie podobny do mojej beż-bahama?Może ktoś zna inne sposoby na przywrócenie jednolitej barwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 02.02.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jest to naturalne przy zbyt szybkkim zafugowaniu, kiedy klej jeszcze nie wysechł, ale równie dobrze może być źle wymieszana fuga powinno się ją 2 razy mieszać mechanicznie. Może być to też spowodowane zbyt szybkim wysychaniem fugi w wiaderku i Pan Fachowiec dolał wody i jeszcze raz zamieszał. O ile sklep w którym kupowaliśćie Zaprawę fugową współpracuje z SOPRO, poproście sprzedawcę o pomoc (KONTAKT Z PRZEDSTAWICIELEM SOPRO - ONI MAJĄ PREPARAT O NAZWIE FUGEN-FRISH- jest to barnik którym pokrywa się fugi i mamy piękny jednolity kolor oczywiście wg palety barw SOPRO. W warunkach domowych rewelacja. Sprawa oczywiście dotyczy fug które się nie sypią.) Jest to produkt bezpłatny, używają go do ratowania tego co ktoś popsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 02.02.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Niestety Sopro podobnego do beż- bahama Ceresitu nie ma . Ciekawe, czy Atlas będzie.... U mnie niestety jest problem z wydłubaniem fugi ze spoiny między szlifowanymi płytkami (płytki jasne - taka kawa z mlekiem a więc właściwie identyczne z pierwotnym kolorem fugi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 03.02.2006 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 CE33 beż-bahama kupowałem w Castoramie. Nie widziałem tam produktów Sopro ale na pewno będę szukać jakiegoś kontaktu z przedstawicielem handlowym Sopro, bo może właśnie coś odpowiedniego kolorystycznie znajdę u nich. Dziś otrzymałem maila od przedstawiciela handlowego z Atlas'u, który zaproponował mi spotykanie i obejrzenie moich fug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 03.02.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 miet55 - ja nawet przez chwilę zastanawiałam się, czy to nie wadliwość fugi - ale nie. Tam, gdzie płytki były połozone tydzień przed fugowaniem - wszystko OK. Kolor burawy jest tam, gdzie mogło być nie doschnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 03.02.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 różnice między beżem bah. Ceresitu a anemonem, beżem bah. i beżem jura w Sopro są niewielkie. Rozumiem że o kolorach rozmowa przez kompa jest idiotyczna, ale zawsze lepszy jest kolor zbliżony niż skrobanie lub pływanie kolorów na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 03.02.2006 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 miet55 - ja nawet przez chwilę zastanawiałam się, czy to nie wadliwość fugi - ale nie. Tam, gdzie płytki były połozone tydzień przed fugowaniem - wszystko OK. Kolor burawy jest tam, gdzie mogło być nie doschnięte. Analogicznie jest u mnie. Fuga wokół lustra, która została położona po 3-4 dniach na całej długości jest idealna. różnice między beżem bah. Ceresitu a anemonem, beżem bah. i beżem jura w Sopro są niewielkie. Rozumiem że o kolorach rozmowa przez kompa jest idiotyczna, ale zawsze lepszy jest kolor zbliżony niż skrobanie lub pływanie kolorów na ścianie. Nie ma dla mnie większego znaczenia czy to będzie ciut jaśniejsza lub ciemniejsza fuga. Ważne aby jej kolor był jednoility. Może wiesz jak dotrzeć do przedstawiciela Sopro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 03.02.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 SOPRO.PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 03.02.2006 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jacek70, widziałeś jaki jest efekt końcowy po zastosowaniu barwnika. Czy znacznie odbiega strukturą od orginalnej fugi, oraz jak jakościowo wypadają barwniki innych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek70 03.02.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Fugen-fresh jest rospuszczonum barwnikiem który jest dodawany do produkcji zaprawy fugowej. nie zmienia fugi tylko pokrywa ją jak teflon patelnie. Po pomalowaniu fugi efekt jest taki jak byś położył dobrze fugę. Widziałem już kilkakrotnie efekt po położeniu Fugen-fr. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 03.02.2006 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Napisałem do Sopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.03.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Podciągam temat - bo moja fuga nadal w kilku miejscach się przebarwiła. Bez wyraźnego powodu. Wniosek nasuwa się sam: albo jest to trefna partia, albo Ceresit jest do bani -przypominam, że mamy z Miet tę samą fugę..... ). W kuchni mam jaśniutkie Sopro Saphir - nie impregnowana przeżyła opryskanie barszczem czerwonym, tłuszczem etc. i nic. A ta Ceresitu z kawowo-szarej robi się szaro - bura. Poddaję kupującym pod rozwagę - ja jestem wściekła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 27.08.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Podciągam temat - bo moja fuga nadal w kilku miejscach się przebarwiła. Bez wyraźnego powodu. Wniosek nasuwa się sam: albo jest to trefna partia, albo Ceresit jest do bani -przypominam, że mamy z Miet tę samą fugę..... ). W kuchni mam jaśniutkie Sopro Saphir - nie impregnowana przeżyła opryskanie barszczem czerwonym, tłuszczem etc. i nic. A ta Ceresitu z kawowo-szarej robi się szaro - bura. Poddaję kupującym pod rozwagę - ja jestem wściekła. Zgadzam się ceresit jest do bani Mapei to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.08.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Jest to naturalne przy zbyt szybkkim zafugowaniu, kiedy klej jeszcze nie wysechł, ale równie dobrze może być źle wymieszana fuga powinno się ją 2 razy mieszać mechanicznie. Może być to też spowodowane zbyt szybkim wysychaniem fugi w wiaderku i Pan Fachowiec dolał wody i jeszcze raz zamieszał. O ile sklep w którym kupowaliśćie Zaprawę fugową współpracuje z SOPRO, poproście sprzedawcę o pomoc (KONTAKT Z PRZEDSTAWICIELEM SOPRO - ONI MAJĄ PREPARAT O NAZWIE FUGEN-FRISH- jest to barnik którym pokrywa się fugi i mamy piękny jednolity kolor oczywiście wg palety barw SOPRO. W warunkach domowych rewelacja. Sprawa oczywiście dotyczy fug które się nie sypią.) Jest to produkt bezpłatny, używają go do ratowania tego co ktoś popsuje. Jest do ratowania Sopro, jak im coś nie wyjdzie... To raczej nie są filantropi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.08.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Jest to "farba " typu dyspersyjnego klasa homopolimerowa.Smaruje się fugę + płytkę , czeka aż podeschnie.Poczym wilgotną gąbką nawilża,schodzi wyłączniena płytkach, an fudze zostaje, chyba że za wcześnie zaczyna się to robić. Kolor dowolny, na jaki się wybarwi PROFESONALNYMI pigmentami.Gotowce od różnych producentów oczywiście rózniąsię kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts