tomasz1974 01.02.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 ogrodzenie od strony reprezentacyjnej będzie z przęseł drewnianych. reszta z siatki izolowanej. zastanawia co ile metrów dać słupek aby siatka trzymała się kupy. co trzy metry starczy? za podp. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 01.02.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Nie zaszkodziłoby trochę gęściej, np. 2,5 m (na pewno nie gęściej), ale ta odległość też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 01.02.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 standart to 2.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Stawiałem kilka ogrodzeń, o ile chodzi o słupki przy ogrodzeniu siatką. Przyjęliśmy tą odległość większą od 3m, ale mniejszą niż 3,5. Przy tej odległości siatka ładnie się układa i nie jest tych słupków zbyt dużo.Najlepiej całą odległość podzielić na tyle odległości, które będą się mieścić w tym zakresie odległości (3-3.5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz1974 01.02.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 wielkie dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 01.02.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Najlepiej całą odległość podzielić na tyle odległości, które będą się mieścić w tym zakresie odległości (3-3.5). Racja 3,5m to wcale nie jest tak dużo. Wszystko zależy jakiego rodzaju słupki zastosujesz. Jeżeli zamiast oferowanych gotowych o przekroju poniżej 100mm (co zwykle jest w marketach lub sklepach ogrodniczych) zastosujesz solidny kształtownik (np o grubości 5-6mm), to możesz spokojnie zwiększyć rozstaw. O tym czy siatka nie faluje decyduje jej naciągnięcie, a żeby dobrze ją naciągnąć ponownie musisz mieć solidne słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 02.02.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Ja mam słupki prawie co 4m i również efekt jest świetny. Siatka ma wysokość 1.5m, trzy druty naciągające - standardowo. Robiłem tak, jak ktoś tu powyżej radził - odległość od narożnika do narożnika dzieliłem na X równych odcinków (3.8m < X < 4.0m). Najważniejsze są słupki narożne i porządne osadzenie ich zastrzałów - naciąg drutu musi być naprawdę solidny by siatka tworzyła efektowną jednolitą powierzchnię. Na gęstości pozostałych słupków można nieco zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katy22 02.02.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jestem producentem siatki ogrodzeniowej i słupków do tej siatki! Wszystko jest uzależnione od grubości drutu z jakiego wykonana jest siatka. Przyjmuje się że rozstaw słupków powinien zawierać się w granicach 3 - 2.5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam153 02.02.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 podzielilem ścianę tak jak inni i wyszlo mi od 2,6 do 3m. drut napinajacy: gora, srodek , dol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hongi 02.02.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Ja mam co 3 metry i jest ok , nawet ładnie to wygląda. Siatka jest dobrze naciągnięta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoejoe 30.09.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Stawiałem kilka ogrodzeń, o ile chodzi o słupki przy ogrodzeniu siatką. Przyjęliśmy tą odległość większą od 3m, ale mniejszą niż 3,5. Przy tej odległości siatka ładnie się układa i nie jest tych słupków zbyt dużo. Najlepiej całą odległość podzielić na tyle odległości, które będą się mieścić w tym zakresie odległości (3-3.5). 2,5 metra to standard, w moim przypadku sprawa wyglada tak: Mam psa i boje sie ze pies bedzie w stanie zniszczyc oczka w siatce ale nie stac mnie na panele. Pomimo to zrobie ogrodzenie z siatki z podmorowka a slupki dam co 2,5 metra co ewentualnie pozwoli mi na zamiane siatki na panele w przyszlosci (ktore zazwyczaj maja szerokosc wlasnie 2,5 metra) Nawet w przypadku pozniejszej zmiany na inne gotowe przesla to 2,5 metra pozwoli nam na bezproblemowa zamiane siatki. Moim zdaniem to blad stawiac slupki rzadziej badz gesciej niz sie przyjelo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek1986 30.09.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Co 2,5 metra, siatka 1,5 plus podmurówka 0,3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.10.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Podepnę się pod temat ze swoim pytaniem żeby nie mnożyć wątków.Czy istnieją jakieś gotowe/systemowe/betonowe obciążniki w które można zapiąć słupki ogrodzeniowe i zakopać w ziemi,zamiast zalewania ich betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniedd 09.10.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ja mam 3.5m i wg mnie jest to do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.10.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 2,5 metra to standard, w moim przypadku sprawa wyglada tak: Mam psa i boje sie ze pies bedzie w stanie zniszczyc oczka w siatce ale nie stac mnie na panele. Pomimo to zrobie ogrodzenie z siatki z podmorowka a slupki dam co 2,5 metra co ewentualnie pozwoli mi na zamiane siatki na panele w przyszlosci (ktore zazwyczaj maja szerokosc wlasnie 2,5 metra) Nawet w przypadku pozniejszej zmiany na inne gotowe przesla to 2,5 metra pozwoli nam na bezproblemowa zamiane siatki. Moim zdaniem to blad stawiac slupki rzadziej badz gesciej niz sie przyjelo. w większości przypadków (producentów) standard to 258cm w odległości osi słupków, 250cm i owszem maja tyle panele, ale do rozstawu dochodzi jeszcze szerokość słupka (4cm) i obejmy (~4cm), takze jak zrobisz rozstaw 250cm to albo panel wiązać potem będziesz do boku słupka, panel do panela na styk albo ucinać kilka cm aczkolwiek tok myślenia popieram: zrobiłem słupki co 2,58m, i na razie na tym koniec, siatkę ogrodzeniową czy leśną zawieszę w każdej chwili bez problemu na tym, a jak wygram w jakie lotto to tez bez problemu wymarzone grafitowe panele przykręcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.10.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Kiedyś ogrodziłem swoje 2,5 ha siatką leśną na słupach akacjowych co 4m. W tym roku ogrodziłem nową posesję 1 ha siatką zgrzewaną na słupach betonowych wkopanych co 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek76 15.10.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 2,5 metra ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts