Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem z okolic Szczecina, zaczynam budowę od kwietnia i chciałbym się skontaktować z osobami które już wybudowły lub są w trakcie budowy domku C02 miły z kolekcji muratora. W celu wymiany ważnych dla mnie informacji,.Bardzo chętnie obejrzałbym już powstały domek. Z góry dzięki za pomoc.
https://forum.murator.pl/topic/47540-szukam-os%C3%B3b-kt%C3%B3re-wybudowa%C5%82y-lub-buduj%C4%85-c02-mi%C5%82y/

Myślę że do 2007 będe już w nim mieszkał , jeśli będziesz chciał to wyślę ci kilka zdjęć na maila. Ja mam już fundamenty , zastanawiam się nad wyborem materiału na ściany , ogrzewaniem i pokryciem dachowym. Jedno co wiem to to że napewno działówki będą murowane a nie jak w projekcie z regipsów na stelażu. Z łazienki wyrzuciłem kibelek i zrobiłem osobne wc zamiast korytarza do kuchni.Zamiast kuchni zrobiłem sypialnie , a zamiast jednego pokoju kuchnię. A to dlatego że kuchnia była za duża. A co ty chcesz zmienić?
Chce go powiekszyc do 10m x 10 m. Lazienke przesunac do sciany zAmiast tego korytarza do kuchni a przy kOminie zrobic male pom. gospodarcze/kotlownie.Zlikwidowac to male okno w pokoju. Dolozyc okno w salonie. Pewnie ze chce zdjecia [email protected] . Ile osob bedzie u ciebie mieszkac? U mnie tylko zona i ja(oboje niepelnosprawni). Liczyles juz ile cie bedzie on kosztowal? Masz u siebie gaz ziemny? Dzialke juz mam, mam tez mieszkanie ale na pietrze i coraz bardziej nam to przeszkadza. PozdRawiam Jacek. gg: 103903
Chce go powiekszyc do 10m x 10 m. Lazienke przesunac do sciany zAmiast tego korytarza do kuchni a przy kOminie zrobic male pom. gospodarcze/kotlownie.Zlikwidowac to male okno w pokoju. Dolozyc okno w salonie. Pewnie ze chce zdjecia [email protected] . Ile osob bedzie u ciebie mieszkac? U mnie tylko zona i ja(oboje niepelnosprawni). Liczyles juz ile cie bedzie on kosztowal? Masz u siebie gaz ziemny? Dzialke juz mam, mam tez mieszkanie ale na pietrze i coraz bardziej nam to przeszkadza. PozdRawiam Jacek. gg: 103903
A więc pokolei: będe tam mieszkał z żoną i córeczką , mam działkę 10 arów blisko jeziorka ( jakieś 25 metrów ) kosztów nie liczę ,nie chcę się stresować . W dużej mierze sam wykonuje robociznę choć nie miałem do tej pory w swoim życiu styczności z budową. Moim zdaniem fundamenty mi wyszły super ( bo widziałem u kolegi jaką kiche mu zrobili spece ). Gazu ziemnego nie mam , ale postawię sobie butlę , chyba podziemną żeby nie zabierała miejsca. Na ocieplenie dam wełnę 15 cm żeby mieć super ciepełko za niską cenę. Postaram się przesłać zdjęcia , ale w domu mam internet radiowy to może się mulić , jeśli nie pójdzie to zrobie nowe i prześlę ci ode mnie z pracy. Muszę przyznać że pomysł z pomieszczeniem gospodarczym koło komina to dobry pomysł. Mój mail to [email protected] a gg3225209. Jaką dużą masz działkę?
Dzialke mam taka jak ty ok 10a (26x40). Na ociepleniu tez nie zamierzam oszczedzac -podloga-15cm styropianu, sciany jeszcze nie wiem co ale tez 15cm, sufit ze 25 welny.Z tego co wyczytalem to fundamenty sa proste bo tylko naokolo domu i stopa pod kominy.Sciany wewnetrzne tez murowane bede robil.Ogrzewanie chyba z kominka z plaszczem wodnym z podlogowka.A sciany z czego stawiasz? Ja mysle nad b-k 24,chyba ze gdzies tanio wyrwe porotherm 30.
Projekt kupiles gotowy i przerabiales czy na podstawie tego robiles indywidualny? Bo nie wiem czy mi architekt powiekszy ten domek. Ja sam nie bede mogl budowac bo niestety jestem niepelnosprawny, ale mam nadzieje ze rodzina pomoze. :D

Bardzo ładny domek chociaż troszkę mały. Zastanów się nad kątem nachylenia dachu - 18 st. Przy takim nachyleniu śnieg leży bardzo długo na dachu i nadwyręża jego konstrukcję. Fakt faktem, że w Szczecinie pewnie nie ma tak dużych opadów śniegu ale jednak. Z drugiej strony podwyższenie dachu zepsuje cały wygląd domu. Zaletą domu jest to, że ma on zwartą bryłę co przekłada się na koszty ogrzewania i będzie naprawdę tani w budowie.

Życzę sukcesów i pozdrawiam

Sławek

Maly to on dla nas nie jest. Teraz mieszkam z zona w mieszkaniu 40m2(2pokoje, kuchnia i lazienka). Domek po powiekszeniu bedzie mial ok 85 m2 wiec duuuzo wiekszy (2sypialnie, salon, kuchnia, lazienka). Dla dwoch osob to i tak duzo. I jak napisales ma byc w miare tani w budowie. Pozdrawiam Jacek
Maly to on dla nas nie jest. Teraz mieszkam z zona w mieszkaniu 40m2(2pokoje, kuchnia i lazienka). Domek po powiekszeniu bedzie mial ok 85 m2 wiec duuuzo wiekszy (2sypialnie, salon, kuchnia, lazienka). Dla dwoch osob to i tak duzo. I jak napisales ma byc w miare tani w budowie. Pozdrawiam Jacek

Dla dwóch osób to masz rację, że super. Dla 4 jednak juz nie i stąd moja refleksja. Każdy mierzy swoją miarą :). Też 5 lat temu mieszkałem w mieszkaniu 29,5 m2 (2 pokoje, kuchnia, łazienka i przedpokój) w trzy osoby. Jednak na dłuższa metę jeśli ma się jakieś możliwości to trzeba zmienić na coś większego bo można się depresji nabawić.

Teraz mój saoln ma większa powierzchnię niż całe mieszkanie :o.

Pozdrawiam

Sławek

Jacku ściany zrobię z b-k 24cm + metr styropianu(żartuje) :) , z tego co wyczytałem to b-k jest cieplejszy od porotermu. Natomiast projekt kupiłem gotowy , a zmiany jakie planuje są dosyć drobne i nie musze niczego zbytnio zmieniać. Gdybym mieszkał trochę bliżej ciebie z chęcią bym ci pomógł, ale chociaż troche zdjęć ci powysyłam :) . Myślę również o kominku z płaszczem wodnym , ale za podłogówką nie jestem . Okna kupie za miesiąc , na elewacje frontową i od strony tarasu . Po 250zł od sztuki drewniane z żaluzjami , oczywiście nie nowe tylko ze szwecji ale pachną jeszcze nowością. W naszej okolicy mało kto kupuje nowe skoro jest taka okazja.
Drogi sławku też nad tym myślałem ale skoro w projekcie tak jest to powinno być ok. Natomiast co do wielkości to masz trochę racji , ale dla 3 osób też wystarczy . Tymbardziej że od strony terasu będzie ogród zimowy dosyć spory , ponieważ uwielbiam kanarki będą sobie tam latały. Jak się wybuduję wystawie swoje fotostory :))

No i nareszcie robi się miło :wink:

Od dawna projekt ten jest moim faworytem(dla dwóch osób w świat),jednak na razie jestem na etapie przyłączy, do budowy jeszcze troszkę.Piszcie jak najwięcej nie uciekajcie na priv :lol: ,zdjątka jak najbardziej mile widziane.

pozdro.