Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałem się poradzić, jak zawalczyć z Urzędem Gminy.

Chodzi o to, iż złożyłem wniosek do ww. instytucji o warunki podłączenia do kanalizacji. Obsługująca mnie osoba kazała wpłacić na konto UG kwotę 850 PLN oraz zakup znaczka za parę złoty. Po dwóch tygodniach otrzymałem zgodę na podłączenie, lecz w dokumencie tym nic nie wspomniano o wyżej wymienionej kwocie (tak jak to robi, np. ZE) - nakazano tylko zbudować przykanalik na własny koszt. Po zaciągnięciu informacji u źródła czyli w UG dowiedziałem się, iż te 850 PLN to nie był żaden koszt ich pracy tylko ... DAROWIZNA DLA GMINY. :evil: Jeżeli by mi coś takiego wcześniej powiedzieli, to by nie dostali złamanego szylinga, a tak mają troszkę kaski na koncie. Udałem się z tą informacją do pana wójta, która dalej mi wciska, że miałem gest dobrej woli i darowałem UG te marne w końcu dla nich, bo nie dla mnie, pieniądze.

I teraz pytanie i prośba, jak wyciągnąć spowrotem tą kaskę, notabene nieprawnie zaksięgowaną przzez UG. Dodam, iż na przelewie jest napisane "opłata za warunki przyłączenia do kanalizacji" a nie DAROWIZNA.

Z góry dziękuję za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/47552-wy%C5%82udzenie-pieni%C4%99dzy-przez-ug/

W mojej gminie ta opłata nazywa się zgodą na włączenie do sieci i wynosi 1000zł. W warunkach przyłączeniowych od Zakładu Wodociągów i Kanalizacji mam to wyszczególnione jako jeden z warunków jakie muszę spełnić.

Jednak za te 1000zł gmina zrobiła mi odejście na moja działke zakończone studzienką. Koszt samej studni wynosi grubo ponad 1000zł, więc jestem z takiego układu bardzo zadowolony.

pozdrawiam

Konrad

https://forum.murator.pl/topic/47552-wy%C5%82udzenie-pieni%C4%99dzy-przez-ug/#findComment-993861

W warunkach przyłączeniowych od Zakładu Wodociągów i Kanalizacji mam to wyszczególnione jako jeden z warunków jakie muszę spełnić.

W moich warunkach milczy się na ten temat. Nawet jedne słowo nie wskazuje o ponoszeniu opłat.

Po drugie UG nawet nie zamierza kupić litra oleju napędowego do koparki, nie mówiąc już o wykonaniu studzienki. Powiedzieli, że jest to tylko i wyłącznie moja inwestycja (koszt wyniesie ok. 10.000 PLN)

Mirek

https://forum.murator.pl/topic/47552-wy%C5%82udzenie-pieni%C4%99dzy-przez-ug/#findComment-994049