Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa powietrzna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majka - teraz ty nie doczytałas- Ilona ma zainstalowane grzałki które pokrywają zapotrzebowanie domu na co. Jedyny feler to że zima jest mroźna i grzałki załaczaja sie zbyt często.

ależ doczytałam. Ilony grzałki pobierają 6kw na godzinę i grzeją prawie non-stop. Żaden z pieców akumulacyjnych tak nie robi.

Na skrajne warunki, jak nie ma innych paliw, trzeba jakoś sobie radzić.

Jezier gdzieś pisał, ile zużywa energii na ogrzanie swojego domu. Mozna pójść tym tropem

Mój sąsiad założył pompę ciepła (zdjęcie jego instalacji jest w ostatnim Muratorze), ale z tego co zaobserwowałem, przygotował sobie komin i miejsce pod schodami na jakiś piecyk. Może Ilona by na czas tęgich mrozów kozę odpalała. Taka koza to super urządzenie. Gdy znajomy z okolic Limanowej ją odpalił to po paru minutach trzeba było wszystkie okna otwierać. Nie żeby dymiła, ale tak było gorąco. Kozę trzeba karmić drewnem i jest to upierdliwe, ale moja babcia miała tylko kuchnie na 4 fajerki, cały dzień się paliło, a wspomnienia tego ognia są do dzisiaj.

Majka - teraz ty nie doczytałas- Ilona ma zainstalowane grzałki które pokrywają zapotrzebowanie domu na co. Jedyny feler to że zima jest mroźna i grzałki załaczaja sie zbyt często.

ależ doczytałam. Ilony grzałki pobierają 6kw na godzinę i grzeją prawie non-stop. Żaden z pieców akumulacyjnych tak nie robi.

Na skrajne warunki, jak nie ma innych paliw, trzeba jakoś sobie radzić.

Jezier gdzieś pisał, ile zużywa energii na ogrzanie swojego domu. Mozna pójść tym tropem

Jezier właśnie możesz podac ile zużywasz energi na ogrzanie domu piecami akumulacyjnymi i pewnie masz zmienioną taryfę? i jak to wychodzi? :)

Ja nie mam piecy akumulacyjnych. Mam zwykle konwektory. Zuzycie mam rozne w zaleznosci od miesiaca w styczniu zyzywalem srenio 73 kWh energii na wszystko w domu. Ale sam dom budowalem i walczylem o jak najnizsze straty ciepla. Rocznie idzie ok 14MWh (niecale 5 tys - dom 140 m.)

W twoim wypadku nic bys nie zyskala przechodzac na ogrzewanie akumulacyjne lub inne elektryczne bo twoja pompa dziala. Grzejniki akumulacyjne lub nie zuzywalyby wiecej pradu niz twoje urzadzenie. A taryfe to sobie zmien na g12 warto.

Twoja pompa powinna czerpac powietrze z lazienek i kuchni, A nawiew jesli go nie masz to zrob najlepiej przez GWC przepuszczony.

Nic nie ryj popraw co masz grzej czasami kominkiem a bedziesz akceptowala swoje rachunki za prad.

jestem pewna ze znajdzie kolejną ofiarę :(, mam nadzieje ze bedzie to jakis koleś z mafi awtedy jak w "pitbullu " ktos go walnie pare razy w głowe i zona odnajdzie go na cmentarzu... ja zawsze mowie jak chcesz zarobic wiecje niz umiesz to musisz miec mocne pelcy aby cie ktos tego wyciagnal....zycze mu szczescia :evil:

Ilona chce powiedziec , ze rozumiem Twoja zlosc .

Nie rozumiem natomiast jak mozna pier...takie rzeczy .

Rzucilas sie juz do Jeziera , bardzo niegrzecznie ,

teraz ten tekst .

Zastanow sie troche nad tym co piszesz.

No Ilona zachowałaś się jak smarkula

ludzie tracą czas aby Ci odpowiadać, wylewają łzy nad twoją sytuacją a ty wszystko kasujesz no nie ładnie

Ciekaw jestem innych wypowiedzi

PODZIĘKUJ SOBIE... :) SMARKACZU

jestem za , kolezanka zachowuje sie jak rozkapryszone dziecko mojej sasiadki

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...