Ilona Sosna 06.02.2006 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.02.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 godul1 ELITA FORUM (min. 1000) Dołączył: 17 Wrz 2002 Posty: 1203 Skąd: Chylice Wysłany : 06 Lut 2006 10:52 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- Rafałek, zadna PC nie ma podanej sprawnośc sredniej a jedynie sprawnosc przy zadanej temp. dolnego i górnego źródła. W przypadku powietrza jako DZ jest kiszka bo jego temperatura jest małoi stabilna i czesto może spadac poniżej temp krytycznej dla załaczenia PC. Co do postu Ilony to: PO to jest grzałka żeby działała jak PC nie daje rady. No chyba wiedziałaś po co Wam ja montuja. Nie porównuj tez PC z wodnym DZ do swojej bo Powietrzna może osiągac max sprawnoś na poziomie - o ile dobrze pamietam 2,5 natomiast PC z gruntowym wymiennikiem osiagaja z regóły sprawnoś na poziomie 3-6. No ale koszt samej PC to od 15 tys w górę. I jeszcze jedno jakie mieliści miesięczne zurzycie za listopad i grudzień? _________________skończyłem remont domu, kupiłem działkę, a teraz szukam projektu. Powrót do góry Ilona Sosna SYMPATYK FORUM (min. 10) Dołączył: 30 Sty 2006 Posty: 34 Wysłany : 06 Lut 2006 11:00 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- rafałek napisał: Śledzę tą historę z zainteresowaniem i ostatnie wypowiedzi pesymistów nasuwają mi takie wnioski. Jeśli kupujący się nie zna i nie łapie nawet wszystkiego z dokumentacji to co ma robić? Jeśli sprzedawca samochodu powie, że ten pali 5l/100km a w dokumentacji jest napisane, że.... i po wnikliwym przeliczeniu wynika że 50/100 to czy nie zostaliśmy oszukani? Bo o to tu chodzi? Jeśli ktoś nagadał iloie, że przeżyje koszty momo, że na forach pisali coś innego to oznacza, że sprawa jest niedowygrania? Takie refleksje przychodzą mi do głowy. i ja sie przyznaje ze nie rozeznalam tematu i tu czuje sie winna okrutnie i cos mnei tam tlumaczy w moje glowie ( w jednym sezonie sprzedaz mieszkania, budowa domu, pzeprowadzka i wszedzie pilnowalam aby nikt nie zrobil mnie w konia ale jak widac mi sie nie udalo) i o to chodzi ze my sie na tym nieznalismy i zywilismy nadzieje ze nas nikt nie oszuka a jednak tak sie stalo i to jest okrutne pozdrawiam Powrót do góry Ilona Sosna SYMPATYK FORUM (min. 10) Dołączył: 30 Sty 2006 Posty: 34 Wysłany : 06 Lut 2006 11:04 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- godul1 napisał: Rafałek, zadna PC nie ma podanej sprawnośc sredniej a jedynie sprawnosc przy zadanej temp. dolnego i górnego źródła. W przypadku powietrza jako DZ jest kiszka bo jego temperatura jest małoi stabilna i czesto może spadac poniżej temp krytycznej dla załaczenia PC. Co do postu Ilony to: PO to jest grzałka żeby działała jak PC nie daje rady. No chyba wiedziałaś po co Wam ja montuja. Nie porównuj tez PC z wodnym DZ do swojej bo Powietrzna może osiągac max sprawnoś na poziomie - o ile dobrze pamietam 2,5 natomiast PC z gruntowym wymiennikiem osiagaja z regóły sprawnoś na poziomie 3-6. No ale koszt samej PC to od 15 tys w górę. I jeszcze jedno jakie mieliści miesięczne zurzycie za listopad i grudzień? wczesniej pisalm ze facet mowil ze grzalka bedzie sie wlaczala jedynie gdy zabraknie nam cieplej wody... a tutaj tego problemu nie ma... i nic ani slowem nie wspomnial ze grzalka bedzie ogrzewac dom...i tak wlasnie uspil moja / nasza czujnosc porownalam do PC gruntowej z zasady bo to tez pompa pozdrawiam Powrót do góry godul1 ELITA FORUM (min. 1000) Dołączył: 17 Wrz 2002 Posty: 1203 Skąd: Chylice Wysłany : 06 Lut 2006 11:17 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- pompa ta sama ale dolne źródło to podstawa a w naszym klimacie powietrze to najgorsze z mozliwych rozwiazań ale za to najtańsze. _________________skończyłem remont domu, kupiłem działkę, a teraz szukam projektu. Powrót do góry Ilona Sosna SYMPATYK FORUM (min. 10) Dołączył: 30 Sty 2006 Posty: 34 Wysłany : 06 Lut 2006 11:21 Temat postu : -------------------------------------------------------------------------------- godul1 napisał: pompa ta sama ale dolne źródło to podstawa a w naszym klimacie powietrze to najgorsze z mozliwych rozwiazań ale za to najtańsze. i o tym nie wiedzialm wlasnie afecet mowil na pewno bedziecie zadowoleni itp... no wcisnąl nam i juz stalo sie...mleko rozlane i juz i dziekuje wszystkim za odpowiedzi tutaj bo one nam bardzo pomagają i za wszelkie pomysly rowniez i OBY DO WIOSNY P.S> Jak ja nie cierpie zimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.02.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 W związku z zamieszaniem spowodowanym 2 równoległymi tematami skopiowałam wypowiedzi z tamtego wątku i chwilowo zamknęłam. Kiedy dyskusja ustabilizuje się zamknięty wątek zostanie usunięty. pozdrawiam Edzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Srry Edzia,Nie zauwazyłem twojej wcześniejszej inicjatywy.No i na tym przykładzie widac pięknie dlaczego nie nalezy mnozyc watków o podobnej treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 06.02.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Srry Edzia, Nie zauwazyłem twojej wcześniejszej inicjatywy. No i na tym przykładzie widac pięknie dlaczego nie nalezy mnozyc watków o podobnej treści. Nic nie szkodzi, sama miałam problem z zapanowaniem nad tym zamieszaniem, dlatego musiałam brutalnie tamten zamknąć pozdrawiam Edzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 06.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 a ja tak z innej i nie z innej banki w naszej Polszcze to wungiel najlepiej sie sprawdza a tak powaznie to powtorze jeszcze raz im wiecej kombinacji i Nowoczesnosci a zarazem wydatkow tym mniejsze zyski .. a jak wyzej widac nawet straty nie tzrymam nikogo strony bo zaqwsze sa dwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Tam u góry w poście nie chodziło mi o czerpnię pompy ciepła tylko kominka do spalania. Jeżeli jej nie macie to może być tak, że kominek czerpie do spalnia ogrzane powietrze z wnętrza domu, do tego dokłada się pompa ciepła z czerpnią zaraz przy kominku (wg mnie powinna zbierać powietrze "zrzutowe" i z niego odbierać ciepło, chociażby po to żebyście mieli c.w.u.). Powodzenia z płąszczem wodnym, ta instalacja też ma swoje "narowy" (np. trzeba uważać żeby nie zagotować wody w płaszczu [ostrożnie palić, a nie dokładać bo ma być od razu cieplej]) ale jest to chyba przy waszym obecnym rozwiązaniu rozwiązanie optymalne. PS1. Jeżeli nie macie czerpni powietrza do kominka (tego powietrza do spalania) to spróbujcie może się uda doprowadzić do kominka z płaszczem za pomocąjakichś rur PCV albo tym podobnie. PS2. Do drzwi na górze można dołożyć wywiewnki, są dwa rodziaje "kółka" lub "płyciny" z kratką. Różne kolory. Obniża to akustykę między pomieszczeniami, w sypialni rodziców trzeba je odpowiednio skierować, tak żeby dzieci sienei edukowały za darmo . Ale da sięzrobić i może nawet kulturalnie wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.02.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Ilona. A może winna jest nie tylko pompa ciepła ale i dom. Skoro pompa jakoś się jednak z dostarczaniem ciepła wyrabia - chociaż zużywa sporo prądu to może winny jest energożerny dom. Mogłabyś napisać jak jest ocieplony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 ano własnie i jak wyglada sama instalacja ogrzewania czy to jest ogrzewanie nadmuchowe, wodne grzejnikowe czy podłogowe. Dosc istotne jest także to doprowadzenie powietrza o którym pisze Kroyena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.02.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Przecież widać, że to pierwszy dom. A pierwszy, jak wiadomo .... ... Dopiero trzeci ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dlatego wstrzymuję sie z budową pierwszych dwóch;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 NIe rozumiem zupełnie: nie dosc że PC powietrzna ma słabą sprawnośc to koles ja jeszcze podpina do grzejnów zamiast zrobic podłogówke. No chyba że są mocno przewymiarowane ale nie bardzo widze jakby to miało wygladac bo te grzejniki musiałyby byc naprawde duże. Niedowymiarowanie grzejników tłumaczyłoby tez czeste właczenia grzałki. Choc z drugiej strony możliwe iz PC ma za mała moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 06.02.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 I zacznij wreszcie czytac co jest napisane i rozumowac koncypowac a nie pisać esy floresy A Tobie Ilona proponowałbym odrobinę kultury i wyżywanie się jeśli już to fizycznie albo na tym Twoim nieszczęsnym fachowcze od ogrzewania PC a nie odgrywanie swojej frustracji ze złej decyzji na Forumowiczach których tak bardzo prosisz o wsparcie wszędzie gdzie się da i to po 5razy. Bez odbioru pani wściekła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 06.02.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 I niestety musze powiedziec to samo, zakladasz watek, prosisz o pomoc a potem jak cos nie po Twojej mysli to w mało elegancki sposob atakujesz... i te teksty do Jeziera "ty nie umniesz czytac" co to wogole jest?!?!?! watpie Ilonko zebys znalazla na tym forum kogos kto by cie "reprezentował" np w sadzie tez bez odbioru bo wiecej tu nie zajrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Sosna 06.02.2006 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts