Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa powietrzna

Recommended Posts

No niestety Ilono - moi przedmówcy maja sporo racji. Rozumiem że jesteś rozżalona zaistniała sytuacją ale to nie powód żeby sie wyżywac na ludziach którzy chca ci w końcu pomóc. A Jezier to ostatnia osoba na tym forum, która możnaby posadzic o kłopoty z rozumieniem tekstu.

Swoja drogą U=0,2 W/m2 to jest dosc ambitny współczynnik i troszke mnie dziwi twoje zuzycie pradu nawet bez PC. Najpewniej mogłabys porówna swoją chatke z domkiem Jeziera bo on ma podobną powierzchnie i dobrze zaiolowane ściany. ja na twoim miejscu poszukałbym jakiejś dziury w dachy która ucieka ci to ciepło z domu bo 17 C na poddaszu to powinnac miec bez grzejników.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak na moje oko, to wszystko wygląda poprawnie. Pompa grzeje w okresie przejściowym a jak zaczynają się mrozy to dołącza się grzałka elektryczna. Sumarycznie na koniec sezonu wynik ( zużycie energii ) powinien być rozsądny, a na pewno niższy niż klasyczne ogrzewanie elektryczne.

Nie wiem oczywiście co mówił sprzedawca, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że Ilona zakupiła pompę z zainstalowaną dodatkowo grzałką 6 kW i była święcie przekonana, że ta grzałka to atrapa i nie będzie sie włączać.

W każdym razie problem komunikacyjny a nie techniczny.

To teraz ja tu czegoś nie rozumiem: PC bierze 1KW wiec produkuje pewnie ze 2,5-3,5 KW a grzałki maja 5 kw to w sumie daje moc na poziomie ok 7 kW a to na mały i dobrze docieplony domek az nadto. jedyny twój zarzut moze dotyczy zuzycia energii bo układ zapewnia jej pod dostatkiem.

Ilona nie jestem twoim wrogiem, ani sprzedawcą pomp ciepła.

Napiszę dlaczego u ciebie działa ten system tak jak działa.

Masz pompę firmy Nibe - Fighter 600P. Tu mozna sobie o niej wiecej przeczytac: http://www.nibe.com/heating/produkter/fvp/F600d.asp#

Dziala ona nastepujaco

http://www.republika.pl/jezier/fighter600P.gif

Ta pompa ma sprężarkę o mocy 1 kW. Jesli na zewnatrz jest -5 stopni to odłanczane jest zasysanie powietrza zewnętrznego. Wtedy jedyne powietrze jakie czerpie pompa to te z domu. Po przejsciu przez pompe powietrze jest wywiewane na zewnatrz. Na jego miejsce do domu wlatuje zimne powietrze, ktore trzeba ogrzac.

Pompy powietrzne o takiej wydajnosci wentylacyjnej jak ta NIBE osiagaja sprawnosc w granicach COP = 2-3. Wychodzi ze pompa (bez grzalki ma moc góra 3 kW. Jesli na zewnatrz jest -20 to np. na samo podgrzewanie 120m3 powietrza potrzeba prawie 2 kW mocy. A jesli pompa wciaga np 200m3 powietrza to cale potrzeba 3 kW mocy na podgrzewanie samej wentylacji. A inne straty?

Nie ma szans ta pompa jest tak skonstruowana, ze musi używać grzałki. Po to zresztą pontują 6 lub 9 kW. Twój niewielki, solidnie ocieplony dom ale i solidnie wentylowany dom ma szczytowe zapotrzebowanie na cieplo w okolicach 6 kW, albo nawet troche wiecej.

Z tego co piszesz pompa działa tak jak została przez producenta skonstruowana. W domu nawet w najwieksze mrozy jest ciepło, ale grzałka działa - bo ma działać - sprężarka jest niewielkiej mocy.

Co do kominka to masz rozprowadzenie ciepła na parterze, więc logiczne że jak w nim palisz to ogrzewany jest tylko parter. Na górze jest wtedy zimno, bo czujnik temperatury od pompy masz zainstalowany na parterze i pompa nie wie że są pokoje na piętrze nienagrzane. Zmień lokalizację czujnika a będziesz miała ogrzewane poddasze.

Pompa nie powinna czerpac powietrza ogrzewanego bezposrednio przez kominek. To musisz zmienić. Ja na twoim miejscu szukałbym na forum informacji jakie ewentualne zmiany wprowadzić w systemie grzewczym a nie jak najskuteczniej dokopać sprzedawcy.

GWC jako czerpnie świerzego powietrza dla domu (nie dla PC) pozwoli ci zaoszczędzic ok 1300 kWh energii rocznie. Kominek z DGP lub z płaszczem wodnym kolejne nawet kilka MWh roczni. Ale musisz tak przestawić sterowanie pompą aby uzupełniała grzanie kominkiem a nie wyłączała się wtedy.

Na temat spraw sądowych Tomek_J ma doświadczenie. Poczytaj o jego problemach, a zrozumiesz jak trudno jest w sądzie coś wygrać. Ten sam prawnik tak samo odpowie tobie jak i twojemu przeciwnikowi. Taką mają pracę, zarobią na was obojgu. Zapomnij o sprzedawcy, skup się na rozwiązaniu problemu. Zyskasz zdrowie i zaoszczędzisz kasę.

Ged

Na temat spraw sądowych Tomek_J ma doświadczenie. Poczytaj o jego problemach, a zrozumiesz jak trudno jest w sądzie coś wygrać. Ten sam prawnik tak samo odpowie tobie jak i twojemu przeciwnikowi. Taką mają pracę, zarobią na was obojgu. Zapomnij o sprzedawcy, skup się na rozwiązaniu problemu. Zyskasz zdrowie i zaoszczędzisz kasę.

Ged

Niby wiem to ale jak sobie pomysle ze taki czlowiek teraz spi spokojnie to uwierz krew mi sie gotuje FUJJ FUJJ A nad rozwiązanimi mysle i na pewno tez skorzystam z rad Tomka_J I jak sobie dalej pomysle ze jak facet kiedys natrafi na prawnika i wykręci mu taki numer to tamtem go zniszczy. I tym optymistycznym akcentem zakończę :) :lol:

Ilona, on nie śpi spokojnie.

Po pierwsze - forum pewnie czyta 8)

po drugie - wrzody na żołądku mu pękły /u wszystkich posiadaczy pomp powietrznych był mróz dochodzący do -25 stopni/

po trzecie - baby są nieprzewidywalne, nigdy nie bedzie pewien, czy nie zobaczy umyslnego ukraińca :lol:

Ilona, całkiem mądre rady tutaj otrzymujesz. Prawdopodobnie nie unikniesz zrobienia gwc. Wyprowadź też ogrzewanie z kominka na piętro.

wszystkich posiadaczy pomp powietrznych był mróz dochodzący do -25 stopni

Winą nie jest typ pompy: powietrze-woda. One są tańsze od pomp gruntowych bo nie wymagają budowy kosztownego dolnego źródła, ale mają za to trochę niższe COP. Będą też działały w największe mrozy jeśli się odpowiednio wykona czerpnie powietrzną.

U Ilony jednak w urządzeniu jest zamontowana sprężarka o mocy 1 kW. To ta sprężarka jest za słaba przy dużych i bardzo duźych mrozach. Dom potrzebuje 6-7 kW ciepła sprężarka podaje 2-3. Różnicę dokłada grzałka.

Pompa ciepła gruntowa ze sprężarką 1 kW i COP=np 3 tak samo wymagałaby załączania się grzałki w zimniejszym okresie.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...