Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODDASZE- rozstaw rusztu pod płyte

pepi

Recommended Posts

Z zainteresowaniem obserwuje posty na temat ocieplenia poddaszy, wiem jaką grubość wełny zastosować, wiem czym wykończyć, ale jak zacząłem mocować profile na suficie, to nie ukrywam, że mam wiele wątpliwości co do jego rozstawu i sposobów na dobre połączenia i rozwiązania:

- Gdzie rozpocząć układanie rusztu ,czy od sciany kolankowej ,czy od sufitu

- Jakie odległości rusztu na przejściach skosu z sufitem tz.ile można wysunąć płyte poza ruszt, aby nie straciła swej sztywności (nie moge podejść z wkrętarką)

- Na jednym ze zdjęć pokazałem przymocowanie profilu z wieszakiem, czy to nie przesada po dwa wkręty na strone

- No i jeszcze sprawa ściany kolankowej,jak to obrobić. Myślałem o przyklejeniu płyty do cegieł ale nie wiem co z wystającą płytą poza murłate, jak ją przymocować do skosu ścisny

- I jeszcze jeden temat ,czy moge ułożyć elektryke po ociepleniu poddasza

http://foto.onet.pl/upload/22/23/_574661_n.jpgprofil z wieszakiem

http://foto.onet.pl/upload/37/64/_574660_n.jpgściana kolankowa

http://foto.onet.pl/upload/48/26/_574659_n.jpgskos z sufitem

Przy przejściu skosu w poziom bardzo blisko siebie

- Jest to wręcz niemożliwe nie podejdziesz wkrętarką, blisko siebie to może wystrczy 15cm.

- A jeśli chodzi o folie to nie widze innej możliwaści jak przyklejć do profili na taśme dwustronną ( wyczytałem w muratorze ), Sugerujesz pod ruszt, to jak to zrobić ???

- A kiedy elektryka ???

Jak wiesz to po co pytasz. Oczywiście, że jest to możliwe i to prawie na styk. Instalacje rozprowadza się pod stelażem. Folię mocuje się do krokwi a następnie stelaż. Rewelacji zawartych w artykułach Muratora nie komentuję. Powodzenia. Pozdrawiam.

Nie jestem ekspertem, bo właśnie robię to pierwszy raz w życiu. Ale mam parę spostrzeżeń.

Jakie odległości rusztu na przejściach skosu z sufitem tz.ile można wysunąć płyte poza ruszt, aby nie straciła swej sztywności (nie moge podejść z wkrętarką)

Żeby się maksymalnie przybliżyć do skosu, wierciłem otwór cienkim wiertłem i dalej ręcznym śrobokrętem.

Na jednym ze zdjęć pokazałem przymocowanie profilu z wieszakiem, czy to nie przesada po dwa wkręty na strone

Może przesada, ale też tak robiłem.

No i jeszcze sprawa ściany kolankowej, jak to obrobić. Myślałem o przyklejeniu płyty do cegieł ale nie wiem co z wystającą płytą poza murłate, jak ją przymocować do skosu ścisny

Murłatę obmurowałem od wewnątrz bloczkami z betonu komórkowego. Bloczki Ytonga o grubości 5cm i wysokości chyba 20cm idealnie się do tego nadawały. W Twoim przypadku nabiłbym coś na murłatę, w ostateczności dał styropian.

I jeszcze jeden temat ,czy moge ułożyć elektryke po ociepleniu poddasza

Chyba tak, będzie to nawet znacznie prostsze o ile masz od góry dostęp.

A propo folii.

Przeczytałem wiele fachowych opinii (często rozbieżnych) na ten temat. Z tego co zapamiętałem. Folię bezwzględnie daje się tylko w pomieszczeniach mokrych (łazienka). W innych pomieszczeniach nie jest ona konieczna. Rockwool jej nie zaleca. Folię można dawać między warstwy wełny, przy czym zewnętrzna warstwa winna być co najmniej dwa razy grubsza od wewnętrznej. Problem dziurawienia folii przy montażu stelażu załatwia taśma dwustronna do jej mocowania, która dodatkowo uszczelnia dziurę.

am00

Ja też robie to pierwszy raz i dzięki takim uwagom wierze, że się uda. Dzięki raz jeszcze.

Co do murłaty, nabić tz. jakąś łate aby zrównać się ze ścianą i na to jakiś profil idopiero dokręcić płyte. Czy styropian ma zastąpić łate (to chyba bardzo twardy)

Jeśli chodzi o miejsce na elektrykę to niezabardzo, ale może przełoże pod profilami , ale przed folią.

• 3 weeks później...

Może wytłumaczyć mi dlaczego, najpierw profile a potem wełna.

Po pierwsze nie ma cięć na wełnie ( mniej mostków )

po drugie nie musze używać sznurków na podtrzymanie wełny,jeśli najpierw profil potem wełna to zostaje pod profilem"dźiura", brak wełny.

Urzywam wieszaków do poddaszy a nie ES-ów.

Jedynym utrudnieniem to nie wygoda w montarzu.

Czy folia może stykać się z wełną

Nie trace żadnych centymetrów, bo ustawiłem wcześniej wieszaki pod określoną wysokość wełny.

Chodzi o sposób układania drugiej warstwy wełny nie mam cięć i nie musze wsuwać wełny w przekruj profila w miejscu styku profila i wełny, wełna jest przygnieciona.

Może to źły pomusł....

• 1 year później...