Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź szpachlowa oraz podwieszane sufity...proszę o pomoc :)

tecc

Recommended Posts

Witam wszystki, wkoncu odebralismy klucze do naszego własnego M4, w tej chwili jestem na etapie zrywania tapet po porzednich wlascicielach...z kuchni, sufitow, pokoi itd....wszedzie tapety..arghh. Pod tapetami oczywiscie goly beton. Dlatego prosze o pomoc...

..chcielibysmy polozyc gladz szpachlowa na sciany przed jakimkolwiek malowaniem....mam zamiar zakupic gotowa w wiadrze..powiem szczerze ze gladzi nie kladlem nigdy...mam ogromne checi natomiast i mysle ze jakies umiejetnosci rowniez (malowanie, tapetowanie, panele scienne i podlogowe, takie rzeczy jak do tej pory robilem,wydaje mi sie ze kazdy to potrafi)..i teraz pytanko czy poradze sobie z gladzią? Wiem ze oczywiscie naklada sie ja idealnie rowna "packa" z pomoca idealnie rownej szpachelki...bez zadziorow...od dolu do gory..kilka warstw..potem sie gladzi papierem cienkim badz czyms innym....lecz PROSZE O WSZELKIEGO RODZAJU INSTRUKTAZ W TEJ SPRAWIE...JAKIES SUGESTIE...WSZYSTKO CO POWINIENEM WIEDZIEC, NA CO UWAZAC, JAK POSTEPOWAC....

Druga sprawa jest to ze Ma Luba zazyczyla sobie w sypialny kawaleczek podwieszanego sufitu...w zasadzie tylko rog....i teraz pytanie znow...bo nigdy tego nie robilem i nawet nie bardzo wiem jak :( Prosze o instruktaz jakis..jak to montowac...jak ciac wiadomo:) ...jak wyginac plyte np w polkole???

Przydatne beda wszelkie linki moze z fotkami...ale najbardziej wasze zdanie i pomoc! Z gory dziękuje!!!

TOMASZ

W sprawie zabudowy płytami GK zajrzyj na stronę Rigipsa.

Jeżeli chodzi o gładź to nie jest to takie proste jak tapetowanie.

Wszystko żależy od tego co chcesz uzyskać. Jezeli ma być to równa i gładka ściana bez żadnych zadziorów i po podświetleniu halogenem nie ma być żadnych niespodzianek to lepiej sam się za to nie bierz.

Ale jak chcesz spróbować to przede wszystkim nie szpachelką tylko gleta ze stali nierdzewnej o długości 500-600mm. Druga 300 mm do poprawienia przy następnej warstwie, bo o tym że po położeniu jednej warstwy i jej przeszlifowaniu będzie OK zapomnij.

Przed nałożeniem szpachli trzeba zagruntować ściany. Jako szpachlę polecam Cekol, na gotową szpachlowkę wydasz krocie. Gotową masę akrylową stosuje się jako drugą lub trzecią (miejscowo) warstwę bo taka szpachlówka da się doszlifować do "0" bez wykruszeń, co w przypadku cekolu cienko położonego się nie uda.