khoszwa 02.02.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Witam, Niedlugo odbieramy nowe mieszkanko i powoli przygotowywujemy sie do prac wykonczeniowych. No i wlasnie na podloge planujemy parkiet debowy - nie podobanam sie parkiet I klasy (za jednolity), za to spodobal nam sie parkiet rustikal (III klasy), seczny. W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktos ma w swoim mieszkanku tego typu parkiet? Czy jest ryzyko, ze w wyniku pozniejszego cyklinowania lub uzytkowania seki beda wypadac?A moze nie ryzykowac i kupic parkiet II klasy? Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 02.02.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Zdecydowanie kupować, kłaść i użytkować!!! Sęk nawet jak wypadnie to dziurkę można zaakrylować i śladu nie będzie. A podłoga dębowa w III klasie, to czysta natura. Gratuluję gustu PS. Wiem co mówie - jestem parkieciarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 czy ta 3 klasa rózni się tylko tym od 1 i 2 , że jest tańsza i ładniejsza? I czy można ją zaolejować i uniknąć tych rameczek, ktore wklejałeś w wątku obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pik-pok 29.03.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Sęk nawet jak wypadnie to dziurkę można zaakrylować i śladu nie będzie. Akrylowac? Uzylbym raczej szpachli do drewna, akryl troche za miekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Akrylowac? Uzylbym raczej szpachli do drewna, akryl troche za miekki. A jak wypadnie po lakierowaniu??? To co zrobisz - lakierowaną podłogę chcasz szpachlować??? Przecież odparzysz lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 hop hoop? ratunku, muszę podjąć wreszcie jakąś podstawową-podłogową decyzję i nic nie wiem... jasne egzotyki odradzaliście ciemne sama sobie odradzam jesion podoba mi sie tylko najjasniejszy - ale z kolei z drugiej strony wygląda mi zbyt idealnie-panelowo i pisaliście, ze im bielszy, tym mniej stabilny czy coś... dab podoba mi się w III klasie, ale nei chcę mieć wypadających sęków i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 czy ta 3 klasa rózni się tylko tym od 1 i 2 , że jest tańsza i ładniejsza? I czy można ją zaolejować i uniknąć tych rameczek, ktore wklejałeś w wątku obok? To idzie tak (mniej więcej): I klasa słój prosty, bezsęczny, brak bieli w kolorystyce drewna. II klasa dopuszcza wyraźne usłojenie, sęki drobne zdrowe zrośnięte, dopuszczalna biel. III klasa dopuszcza dowolność w usłojeniu i kolorystyce drewna, sęki duże zdrowe. Mówiąc po ludzku I klasa wygląda jak wykładzina PCV; III klasa to czysta natura. Ale to jest moja subiektywna ocena. PS. Gdzie są te zaolejowane rameczki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 no w 100% się zgadzam z tym PCV Te jasne idealne (czy to jesion czy tam inny klon) toż mi się głównie na zdjęciach podobaja, w naturze wyglądają jak boisko do kosza Brada Pitta aaa! ki faktycznie nie doczytalam- pisaleś o bejcowanym - a nei olejowanym... http://www.fastfloors.com/media/catalog/Wood_Floors/Bruce/Sterling_Prestige_Plank/Winter_White.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 jasne egzotyki odradzaliście ciemne sama sobie odradzam jesion podoba mi sie tylko najjasniejszy - ale z kolei z drugiej strony wygląda mi zbyt idealnie-panelowo i pisaliście, ze im bielszy, tym mniej stabilny czy coś... dab podoba mi się w III klasie, ale nei chcę mieć wypadających sęków Jesion ciemny jest twardszy od jesionu jasnego (ale stabilność maja taką samą). Egzotyki są bardzo twarde, ale nie wszystkie są stabilne (nadal nie wiem, które Ci podobają się). Jak nie chcesz mieć dziur po sękach, to kup 2 metry podłogi więcej i po sprawie - parkieciarz wątpliwe deski odrzuci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dziekuję, że pomagasz... bo ja już tracę orientację w tym, co mi się podoba. Moja prababcia świętej pamięci mawiała przy obieraniu kartofli ,,co ziemniak to decyzja"... - ciekawe co by powiedziala przy kompetnym urządzania mieszkania w XXI wieku co do egzotyków: podoba mi się oczywiście teak, bardzo. Co do rezty to trudno powiedziec, bo w kazdym sklepie z podlogami wyglądają inaczej, nie mówiąz juz o fotkach na stronach internetowych Wpadajacych w czerwień obawiam się ze względu na to, ze mi się 1. opatrzą 2. ciężko będzie dopasować meble (vide wątek Anouk obok) raczej chłodne kolory, a może iroko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 a już wiem, o co miałam zapytać: teak afrykański i indonezyjski - czym się w sumie różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 a już wiem, o co miałam zapytać: teak afrykański i indonezyjski - czym się w sumie różnią? Twardością, gęstością, stabilnością i kolorystyką. Teak twardość w/g Janki (to taka metoda badań twardości drewna im wyższa wartość tym twardsze drewno). indonezyjski (tajski z Burmy) 1078 afrykański 1155 brazylijski 3540 dla porównania dąb 1210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 hm... obejrzalam jeszcze raz, co moglam, i dąb mi się najbadziej podoba - konkretnie: w postaci długich desek tylko się pogubiłamraz piszą o klasienatur, gastreift, rustikal gdzie indziej selekt, natur, rustikal selekt to gastreit? - bo cos mi się nei zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 http://fagus.com.pl/gfx/g13-deska-dab-natur.jpg to mi się podoba - zdjecie raz podpisane jako natur, a raz jako gast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 a najbardziej to mi sie chapel parket podoba http://www.lother.pl/images/chapel/duze/3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.03.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 a najbardziej to mi sie chapel parket podoba "Kappele parket" to sposob wykonczenia powierzchni /faktury/ drewna a nie gatunek drewna ani sposob ukladania desek czy klepki jak rowniez nie rodzaj uzytego lakieru, wosku. Oryginalny kapele jest z odzysku i woskowany lub olejowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 30.03.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 nie napisalam, ze to jest gatunek mi mowiono ze chapel parket to firma (holenderska), moze kapel to sposob obrobki http://www.tapijtlandmeppel.nl/Chapel%20logo.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.03.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 hm... obejrzalam jeszcze raz, co moglam, i dąb mi się najbadziej podoba - konkretnie: w postaci długich desek tylko się pogubiłam raz piszą o klasie natur, gastreift, rustikal gdzie indziej selekt, natur, rustikal selekt to gastreit? - bo cos mi się nei zgadza To nie są klasy drewna tylko selekcje producenta. Klasa drewna ( I , II , III , PK (pozaklasowa)) jest normą państwową i tu każdy producent musi przestrzegać jednakowych ustaleń. Selekcja producenta (select, natur, gastreift, markant, rustical) jest normą zakładową i dla każdego producenta może oznaczać co innego. ...zdjecie raz podpisane jako natur, a raz jako gast... I w obu przypadkach to racja. Owe zdjęcie może przedstawiać następujące drewno: 1. Dąb w klasie II. 2. Dąb w selekcji natur. 3. Dąb w selekcji gastreit. PS. A przy okazji: może to być parkiet w 1 gatunku, 2 gatunku lub 3 gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 30.03.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Bardzo, bardzo Ci dziękuję! teraz już rozumiem...! tylko ta mnogosc klasyfikacji sprawia, ze ja juz kompletnie nie wiem, ile by kosztował metr kw podlogi o jaką mi chodzi - czyli naturalnie wyglądającego dębu, ale bez jakiś megagiga sęków... Dodam - że z desek dużych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 30.03.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 albo jeszcze Cię pomęczę - a taki efekt jak na zdjęciu z chapel parket - czy da się osiągnąć z jakiegoś dębu? Czy są takie szerokie deski... a może są odradzane, bo się przy tak szerokich szczeliny robią...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts