Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet debowy - rustikal?

khoszwa

Recommended Posts

Witam,

Niedlugo odbieramy nowe mieszkanko i powoli przygotowywujemy sie do prac wykonczeniowych. No i wlasnie na podloge planujemy parkiet debowy - nie podobanam sie parkiet I klasy (za jednolity), za to spodobal nam sie parkiet rustikal (III klasy), seczny. W zwiazku z tym mam pytanie - czy ktos ma w swoim mieszkanku tego typu parkiet? Czy jest ryzyko, ze w wyniku pozniejszego cyklinowania lub uzytkowania seki beda wypadac?

A moze nie ryzykowac i kupic parkiet II klasy?

Pozdrawiam

Konrad

• 1 month później...

hop hoop?

ratunku, muszę podjąć wreszcie jakąś podstawową-podłogową decyzję i nic nie wiem...

jasne egzotyki odradzaliście

ciemne sama sobie odradzam

jesion podoba mi sie tylko najjasniejszy - ale z kolei z drugiej strony wygląda mi zbyt idealnie-panelowo i pisaliście, ze im bielszy, tym mniej stabilny czy coś...

dab podoba mi się w III klasie, ale nei chcę mieć wypadających sęków

i co? :(

czy ta 3 klasa rózni się tylko tym od 1 i 2 , że jest tańsza i ładniejsza? :D

I czy można ją zaolejować i uniknąć tych rameczek, ktore wklejałeś w wątku obok?

To idzie tak (mniej więcej):

I klasa słój prosty, bezsęczny, brak bieli w kolorystyce drewna.

II klasa dopuszcza wyraźne usłojenie, sęki drobne zdrowe zrośnięte, dopuszczalna biel.

III klasa dopuszcza dowolność w usłojeniu i kolorystyce drewna, sęki duże zdrowe.

Mówiąc po ludzku I klasa wygląda jak wykładzina PCV; III klasa to czysta natura. :wink: :lol:

Ale to jest moja subiektywna ocena.

PS. Gdzie są te zaolejowane rameczki????

no w 100% się zgadzam z tym PCV :)

Te jasne idealne (czy to jesion czy tam inny klon) toż mi się głównie na zdjęciach podobaja, w naturze wyglądają jak boisko do kosza Brada Pitta :lol:

aaa! ki faktycznie nie doczytalam- pisaleś o bejcowanym - a nei olejowanym...

http://www.fastfloors.com/media/catalog/Wood_Floors/Bruce/Sterling_Prestige_Plank/Winter_White.jpg

jasne egzotyki odradzaliście

ciemne sama sobie odradzam

jesion podoba mi sie tylko najjasniejszy - ale z kolei z drugiej strony wygląda mi zbyt idealnie-panelowo i pisaliście, ze im bielszy, tym mniej stabilny czy coś...

dab podoba mi się w III klasie, ale nei chcę mieć wypadających sęków

Jesion ciemny jest twardszy od jesionu jasnego (ale stabilność maja taką samą). :roll:

Egzotyki są bardzo twarde, ale nie wszystkie są stabilne (nadal nie wiem, które Ci podobają się). :(

Jak nie chcesz mieć dziur po sękach, to kup 2 metry podłogi więcej i po sprawie - parkieciarz wątpliwe deski odrzuci... :wink:

Dziekuję, że pomagasz... bo ja już tracę orientację w tym, co mi się podoba. Moja prababcia świętej pamięci mawiała przy obieraniu kartofli ,,co ziemniak to decyzja"... - ciekawe co by powiedziala przy kompetnym urządzania mieszkania w XXI wieku :lol:

co do egzotyków: podoba mi się oczywiście teak, bardzo.

Co do rezty to trudno powiedziec, bo w kazdym sklepie z podlogami wyglądają inaczej, nie mówiąz juz o fotkach na stronach internetowych

Wpadajacych w czerwień obawiam się ze względu na to, ze mi się 1. opatrzą 2. ciężko będzie dopasować meble (vide wątek Anouk obok)

raczej chłodne kolory, a może iroko

a już wiem, o co miałam zapytać:

teak afrykański i indonezyjski - czym się w sumie różnią?

Twardością, gęstością, stabilnością i kolorystyką.

Teak twardość w/g Janki (to taka metoda badań twardości drewna im wyższa wartość tym twardsze drewno).

indonezyjski (tajski z Burmy) 1078

afrykański 1155

brazylijski 3540

dla porównania dąb 1210

a najbardziej to mi sie chapel parket podoba

"Kappele parket" to sposob wykonczenia powierzchni /faktury/ drewna a nie gatunek drewna ani sposob ukladania desek czy klepki jak rowniez nie rodzaj uzytego lakieru, wosku.

Oryginalny kapele jest z odzysku i woskowany lub olejowany.

hm...

obejrzalam jeszcze raz, co moglam, i dąb mi się najbadziej podoba - konkretnie: w postaci długich desek

tylko się pogubiłam

raz piszą o klasie

natur, gastreift, rustikal

gdzie indziej

selekt, natur, rustikal

selekt to gastreit? - bo cos mi się nei zgadza

To nie są klasy drewna tylko selekcje producenta.

Klasa drewna ( I , II , III , PK (pozaklasowa)) jest normą państwową i tu każdy producent musi przestrzegać jednakowych ustaleń.

Selekcja producenta (select, natur, gastreift, markant, rustical) jest normą zakładową i dla każdego producenta może oznaczać co innego.

...zdjecie raz podpisane jako natur, a raz jako gast...

I w obu przypadkach to racja. Owe zdjęcie może przedstawiać następujące drewno:

1. Dąb w klasie II.

2. Dąb w selekcji natur.

3. Dąb w selekcji gastreit.

PS. A przy okazji: może to być parkiet w 1 gatunku, 2 gatunku lub 3 gatunku. :wink: