boorg 30.03.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 albo jeszcze Cię pomęczę - a taki efekt jak na zdjęciu z chapel parket - czy da się osiągnąć z jakiegoś dębu? Czy są takie szerokie deski... a może są odradzane, bo się przy tak szerokich szczeliny robią...? To jest "czymś" barwione - trzeba na drewnie robić próby. Dobrać bejcę i odpowiednią "chemię" (lakiery lub oleje). Deski można kupić w takiej szerokości: ale lite deski dębowe (przy szerokości 18-20 cm i długości około 200 cm) w klasie III (albo selekcji rustikal ) to wydatek około 180-210 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstrogow 30.03.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Moze cos podpowiem : select -to drewno najlepsze i najdrozsze dąb w tym wyborze ma duzo "świecacych" punktów ("tygryski") natur- to bardzo wyrazne słoje na klepkach, gestreif czyli pasiasty to dąb z bielą ,a rustikal czyli wiejski to parkiet z duzą iloscią sęków.To jest rodzaj sortowania przejety od Niemcow ktorzy nie uzywaja klas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 30.03.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 no i jak ja mam nie zwariowac... zdjecie, ktore wkleilam bylo na stronie podpisane jako gestreif, z kolei samo zdjecie po zapisaniu na dysk nazywa sie natur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 30.03.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 no i jak ja mam nie zwariowac... zdjecie, ktore wkleilam bylo na stronie podpisane jako gestreif, z kolei samo zdjecie po zapisaniu na dysk nazywa sie natur.... Czytaj uważnie to nie zwariujesz: I w obu przypadkach to racja. Owe zdjęcie może przedstawiać następujące drewno: 1. Dąb w klasie II. 2. Dąb w selekcji natur. 3. Dąb w selekcji gastreit. więc gestreif i natur to w Polsce jest to samo drewno. Moze cos podpowiem : select -to drewno najlepsze i najdrozsze dąb w tym wyborze ma duzo "świecacych" punktów ("tygryski") natur- to bardzo wyrazne słoje na klepkach, gestreif czyli pasiasty to dąb z bielą ,a rustikal czyli wiejski to parkiet z duzą iloscią sęków.To jest rodzaj sortowania przejety od Niemcow ktorzy nie uzywaja klas I dlatego w Polsce jest taki bałagan z klasami i selekcjami. A czemu jest tak, że producenci wolą selekcję "po niemiecku" niż klasy "po polsku". Odpowiedź jest prosta: chodzi o pieniądze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts