Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Od jakiegoś miesiąca ogrzewamy nasz domek propanem. Jesteśmy posiadaczami 1 funkc. kondensata Viessmann z zasobnikiem. Mamy dwa obiegi: podłogówka z mieszaczem i kaloryfery. Przez pierwsze 2,5 tygodnia, kiedy baliśmy się do tego w ogóle dotykać, piec był ustawiony fabrycznie (temperatura + czasy pracy). Było nam jednak sporo za gorąco i zaczęliśmy kombinować z ustawieniami. Teraz temp. zasilania waha się pomiędzy 33 a 40, a temperatura na kaloryferach ustawiona jet na 60 st. (wcześniej na 68). Sami tez ustawiliśmy sobie czasy pracy kotła (kiedy nas nie ma, ustawiona jest zredukowana tem. pomieszczeń itd).

Zauważyliśmy jednak niepokojącą rzecz – o ile w przeciągu pierwszych 2,5 tygodni (przu ustawieniach fabrycznych – czyli piec chodził od 6 do 22 na 18 czy 19 st) palnik odpalił się 247 razy, to od 23 stycznia do wczoraj czyli lekko ponad tydzień odpalił się grubo ponad 300 razy. Jak powszechnie wiadomo, przy wszelkich startach (czy to piec, czy auto) zawsze schodzi najwięcej paliwa. Co jest nie tak, ze pomimo iż mamy ustawiony piec wg wlasnych wymagań palnik wlacza i wylacza się jak oszalały? Jak to wszytsko poustawiać, zeby piec chodził tak jak powinien? I co to jest ta krzywa grzania, o której wszyscy trąbią, a nikt nie potrafi wytłumaczyć?? proszę o pomoc użytkowników podobnych zestawów.....Dzia

https://forum.murator.pl/topic/47565-nauka-ogrzewaniapomocy/

Mam inny piec, ale zasada będzie ta sama. Zbyt nisko ustawiona temp. na CO. Piec szybko dogrzewa do tej temperatury i wyłacza go to ograniczenie. Trzeba podnieść temp. wody na CO do powiedzmy 70C a zdusić go właśnie krzywa grzewczą. Krzywa to tak obrazowo mnożnik przez jaki kocioł mnoży sobie temp zewnętrzną i taka temp. podaje do CO. Nie wiem, w jakiej strefie klimatycznej jesteś, ale dla centralnej Polski i układzie mieszanym podłogówka + grzejniki powinna ona wynosić między 0,8 a 0,9 wtedy na grzejniki przy -5C idzie około 50C. Oczywiście krzywa grzewcza zależy od wielu czynników, m.in od docieplenia domu. Powinnaś mieć taka funkcję "autoadaptacja" i wtedy piec powinien sie sam nauczyć w oparciu o czujnik temp. wew.
https://forum.murator.pl/topic/47565-nauka-ogrzewaniapomocy/#findComment-993736

Odpowiem jak potrafię.

Najpierw jeszcze raz co to jest krzywa grzewcza:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63563 (zobacz mój post)

Teraz mój setup:

Mam piec Vitodens200 + zasobnik zewn. (ok. 100l), kondensat, pogodówka grzejniki przewymiarowane. Krzywa grzewcza ustawiona na 1.4.

Palnik od końca grudnia włączył się kilkaset razy (nie mogę teraz sprawdzić dokładnie ile). Temperatura na piecu ok. 50C przy temp. zewn. w okolicach 0.

Po pierwsze możesz wrócić do ustawień fabrycznych (zajrzyj do instrukcji, u mnie mały przycisk poniżej "i" (info)). Po drugie - dlaczego nie zadzwonisz do serwisanta Viessmann'a, który odpalał kocioł? U mnie przyjechał np. przestawić krzywą, bez problemu i nie zapłaciłem grosza.

Czy masz pogodówkę (czujnik zewnętrzny)?

U mnie ustawia się tylko 3 parametry: krzywą grzewczą i temperaturę wewnętrzną (tak naprawdę jest to przesunięcie krzywej) oraz temp. ciepłej wody (sprawdź na ile to masz, ok. 55 jest ok). Na tej podstawie kocioł sam dobiera potrzebną temperaturę obiegu. W moim przypadku wychodzi poniżej 50C przy obecnych temperaturach.

Jakimi parametrami u ciebie się steruje?

Napisz też jakie były i są ustawienia termostatów na grzejnikach.

Nie rozumiem tego co napisał Cypek - może wyjaśni więcej. Co za różnica co będzie wyłączało piec?

Poza tym - niech się wypowie ekspert - ale czy rzeczywiście przy starcie palnika zużywa się o wiele więcej gazu a nawet jeśli czy jest to znaczące - przecież typowy piec ma 3x mniejszą moc niż typowy samochód (80KM ~= 60kW), pewnie wielokrotnie mniejsze spalanie a cena gazu jest stosunkowo niska w porównaniu z objętością.

https://forum.murator.pl/topic/47565-nauka-ogrzewaniapomocy/#findComment-1005981