kazek7 27.01.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Mam na dachu blachodachówkę Plannja a pod nią ułóżoną folię Tyvek Soft. Dach układała ta sama ekipa, która porządnie wymurowała dom z BK. Niestety, chyba z dachem już drugi raz reklamowałem. Problemy pojawiaja się po intensywnych opadach lub w czasie odwilży. Występują przecieki przy kominach i w koszach. O ile w koszach za pierwszym razem poprawili, to przy kominach nie udało im sie poprawić.Co do koszy to ja twierdzę, że jeszcze powinni dać usczelki piankowe pod blachodachówkę, oni że tak się nie robi i to folia powinna odprowadzić przecieki.Przy kominach wywalczyłem ponowną poprawkę na wiosnę - mają uszczelnić czymś co nazywali "olkitem" lub "allkitem" i dać drugą obróbke blacharską.Ogólnie twierdzą, że przecieki są winą tej folii (którą dali w wyniku mojej decyzji), że jak kładą "porządną" folię zbrojoną to tam nie ma problemu.Jak zauważyłem, folia Tyvek radzi sobie z przeciekiem do momentu, gdy wilgoć nie dotrze do miejsca mocowania jej na krokwi (zszywki i kontrłata), tam przecieka i zawilgaca drewno krokwi. Mam pytanie, czy to normalne (obawiam się zawilgocenia ocieplenia po jego założeniu)? Czy może ekipa żle położyła folię (może trzeba było zszywki zklejać specjalna taśmą)? Czy to można obecnie prosto poprawić bez demontażu pokrycia?Dodatkowo na forum doszukałem się, że w koszach trzeba folię układać podwójnie, a nawet potrójnie. U mnie jest tylko jedna warstwa (oczywiście poziomo na zakład 15 cm). Czy z tego powodu mogę mieć w przyszłości problemy (na razie po poprawce jest jako tako) i czy jest też prosty sposób poprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 28.01.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Hej, u mnie jest to samo! Tylko ja mam dachówkę, to i wody jest więcej. Niektórye krokwie, nie wiedzieć czemu, bo teoretycznie nie widać żadnych nieszczelności, są wilgotne od środka. Co jest grane? Może jakiś fachowiec się wypowie.Mam wrażenie, że moja folia paroprzepuszczalna jednak przepuszcza sporo wody z góry, mimo że jest właściwie położona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Kazek7 może po prostu naklej małe łaty z folii na folię w miejscu szycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 28.01.2003 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Gdyby to było takie proste, to juz bym to dawno zrobił! Problem w tym, że folia przymocowana jest zszywkami do górnej części krokwi, następnie na to położone są kontrłaty, póżniej łaty, a do nich przykręcona blachodachówka. No i jak teraz dostać się do zszywek bez "demolki" całego dachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 29.01.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Kazek napisz jaki rodzaj folii TYVEK posiadasz. Wdług mnie problemu nistety nie zlikwidujesz. Najprawdopodobniej masz folię TYVEK zwykłą. Gdybyś miał folię na pełne deskowanie niemiałbyś tego problem. Folie, które stosujemy w kontakcie z drewnem przeciekają. U mnie jest podobny problem. Co do kosza też mam ten problem co ty, brak dodatkowej warstwy foli w koszu jednak mam uszczelkę w koszach i w tym miejscu niemam przecieku. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 29.01.2003 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 O ile pamietam to Tyvek Soft, ale dokładniejsze dane, to bym musiał poszukać etykiety z rolki (jeśli sie jeszcze gdzieś w domu zachowała). Gość w hurtowni zapewniał mnie, że nadaje się na dach jako folia wstepnego krycia. Miał jeszcze inną folię (bodajże Corotop) w tej samej cenie (ok.5 zł/m2), ale tą polecał ze względu na wysoką paroprzepuszczalność. Ja też kierowałem się opinią znajomego, że "nie ma jak Tyvek na dach". Z poszukiwań w sieci wiem, że istnieją jeszcze odmiany Dry, Plus i Solid folii Tyvek oprócz odmiany Soft ( http://www.unitrend.pl/of_dupont/tyvek_soft.htm ).Teraz po czasie myślę, że może sprzedawca wprowadził mnie w błąd, i że odmiana Soft to nadaje się na folię wiatroizolacyjną, a nie na folię wstępnego krycia. Czytając informacje na stronie firmy Unitrend nie ma jednak stwierdzenia, że odmniana Soft nie nadaje się na folię wstępnego krycia.Jednak jeżeli moje przypuszczenia są prawdą (może wypowie się jakiś fachowiec na ten temat) to jest już jak się mówi "po herbacie" i co zrobić, aby to najprościej poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 PEŁNE DESKOWANIE I PAPA POTEM BLACHASPRAWDZONE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.02.2003 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 NOWINKI I EKSPERYMENTY ZOSTAWMY BOGATYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 09.02.2003 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Adamos: po pierwsze przestań krzyczecz. Po drugie zastanów się co piszesz. Głosisz tylko frazesy majstrów tzw. starej daty. Technika poszła nieco do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 09.02.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Mam też położoną folie Tyvek solid .Folia soft jest również folią wstępnego krycia .Wydaje mi się że przyczyną przecieków jest brak klinów z pianki pod koszem który zapobiega przelewaniu się wody poza kosz .Co do komina to powinny być założone obróbki blacharskie i specialnie wyprofilowana listwa do mocowania na kominie .Pozdrowienia Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.02.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 ADAMOS48 co Ty swoją wypowiedzią reprezentujesz ???Bary Mleczne .?! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 10.02.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 PEŁNE DESKOWANIE I PAPĘ ZOSTAWMY BARDZO BOGATYM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 10.02.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 WITAM.Też zastosowałem tą folię Tyvek i też byłem bardzo niezadowolony. Przede wszystkim jest b.słaba mechanicznie a rozkładana przy dużym wietrze w kilku miejscach sie podarła. Myślę że jest to folia b.przereklamowana. Jeśli chodzi o nieszczelności przy kominie to myślę że to nie jest wina folii. Nawet super folia przy kominie jest nieszczelna.Miałem też takie problemy - dopiero uszczelnienie z taśmy ołowianej ponad dachówką rozwiązało problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 10.02.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Ja planuję zastosować Tyvek solid, ale po tych niezbyt pochlebnych komentarzach zastanawiam się nad ofertą konkurencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 10.02.2003 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 ja mam Tyvek Solid jako witroizolacje i jestem zadowolony tzn. nic nie przecieka. Wydaje mi sie ze w przypadku folii zdecydowanie najwieksze znaczenie ma wykonanie. Ale majster ktory robil mi dach zdecydowanie odradzal mi Tyvek Soft, mowil ze jest zbyt delikatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 11.02.2003 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Ja też coraz bardziej dochodzę do wniosku, że zastosowanie folii Tyvek Soft to błąd. Tylko dalej myślę, co zrobić, aby ograniczyć kosekwencję tego błedu jakim jest zawilgocenie ocieplenia poddasza, poza oczywiście poprawą obróbek na kominach i włożeniem uszczelek w koszach. Przeciek może przecież zawsze się zdarzyć (np. "pusci" wkręt mocujący blachę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 11.02.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 no to jaka folia jest najlepsza? w kosztorysie dachu tez mam Tyvek. Na szczescie z remontem dachu czekam do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 12.02.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Mnie sprzedawca urządził pokaz paroprzepuszczalności folii Tyvek soft i kilku innych folii wysokoparoprzepuszczalnych, które sprzedaje. Powietrze wydostawało się przez Tywek całą powierzchnią, a w innych foliach przepływ był minimalny. Również zastanawiam się nad folią, ale jeżeli Tyvek to na pewno Solid.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 17.02.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Ja mam TyvekSoft, która przez pól roku leżała pod dachówką (bez ocieplenia) i po deszczach nie było żadnych przecieków (a oflądaliśmy dokładnie - z wszystkich czterech plam benzyny z piły spalinowej wykonawca bardzo dokładnie się spowiadał). Nie potępiajcie więc praktycznie w ciemno produktu, bo zrobi się zaraz afera jak z Porothermem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek7 17.02.2003 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Jpawl - w jaki sposób masz zamontowaną folię do krokwi, tak jak u mnie zszywkami i na to kontrłata, czy uszczelnione np jakąś taśmą klejącą lub w inny sposób?Moje spostrzeżenia odnośnie przecieku - folia spełnia swoją rolę na przestrzeni między krokwiami (odprowadza wodę dostającą się pod pokrycie), natomiast w miejscu zamocowania na krokwiach (styku z drewnwm krokwi) okazuje się być za bardzo delikatna i gdy woda z ewentualnego przecieku dostanie się w rejon zamocowania folii na krokwi (rejon kontrłaty), to przecieka i powoduje zawilgocenie drewna krokwi. Więc tu być może był błąd w sztuce układania tej folii.Ale jak to teraz poprawić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts