Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków-nielegalna??!!

odyseusz

Recommended Posts

Jeszcze jedno nie robiłem badań geotechnicznych dla oczyszczalni, mam ją na terenach gdzie woda gruntowa jest na -1,20m/Żuławy/, zawsze mozna zrobic to na zasadzie małej przepompowni i kopca, w rowie gdzie ma być dren wymieniasz grunt na chłonny i po sprawie

Czy wszystkie sprawy załatwiałeś w UM w Gdańsku? Jeśli tak, to kiedy? u kogo?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czytam sobie o tych waszych przejściach z POSiami i nie wiem czy śmiać się czy płakać. U mnie w starostwie projekt kazali mi uzgodnić w sanepidzie a tam mnie dopiero przeczołgali....Na argumenty że POŚ nie trzeba u nich uzgadniać powiedzieli ,że wszystkie obiekty trzeba z nimi uzgadniać(ustawa o inspekcji sanitarnej :o )na co mój wykonawca zrobił taaaakie gały bo buduje POSie w kilku powiatach i pierwszy raz go to spotkało .Potem uparli się, że muszę mieć badanie od uprawnionego geologa 1000 zł. za 4 dziury :evil: a jak zobaczyli że oczyszczalnia jest budowana razem ze stajnią napisali mi w uzgodnieniu że mogę do niej podłączyć tylko kibelek i umywalkę a prysznica i pralki to już nie bo woda z nich jest skażona :o pewnie jak człowiek przejdzie 30 m. do domu to go po drodze odkazi wiatr i słońce. A najlepsze jest to ,że gospodarstwo wogóle nie jest z kanalizowane a te bałwanki mnie tam zameldowały :wink: 8)

ansi całe szczeście nie w Gdańsku :lol:

ppp.j a gdzie ty masz 60 m drenu. PIPILIFE przy 2000 ma dren 2x15m

a jaki to problem łyzka chyba 40 na kopare, wykop na 50 cm, włóknina, dren i na to kopiec.

Jeżeli spełniam wymóg odległosci od wody gruntowej to i władza nie ma nic przeciw. Przeciez warunki zabudowy sa w atestach a zabudowa bedzie w/g atestu.

Ziemi nam full działeczka 20 000tys m2 :lol: jest z czago zebrać :lol:

Nie ja złamałem przepisy-robisz ze mnie przestepcę :lol: jak juz to niewiedza urzedasów.

u mnie też są plany miejscowe i miasto ma kanalizację, ale ta ulica nie ma i może za parę lat, a z oczyszczalnią nie było problemu; zawsze możesz spróbować, zobaczysz co Ci odpowiedzą

...

2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy;

...

Tylko takie mogą być podsatwy sprzeciwu. Zwróć uwagę na pkt 2 ; jeśli nie ma planów zagospodarowania przestrzennego upierdliwy urzędnik będzie się powoływał na "inne przepisy";

U mnie, niestety występuje punkt 2. aczkolwiek nie dońca, gdyż miejscowy plan ustala, ze mam podłączyć się do kanalizacji, ale...kanalizacji na tym terenie nie ma i będzie może za 4 lata (jak dobrze pójdzie). W planie nie dopisano, że do czasu wybudowania kanalizacji dopuszcza się rozwiązania tymczasowe. I klapa...Prosić zmianę planu - czekanie długie miesiące, może lata, wystapić o pozwolenie na budowę, licząc na przymknięcie oka przez urzędnika - może i przejdzie, ale na oczyszczalnię z całą pewnością się nie zgodzą. Co robić?

ppp.j a gdzie ty masz 60 m drenu. PIPILIFE przy 2000 ma dren 2x15m

a jaki to problem łyzka chyba 40 na kopare, wykop na 50 cm, włóknina, dren i na to kopiec.

Jeżeli spełniam wymóg odległosci od wody gruntowej to i władza nie ma nic przeciw. Przeciez warunki zabudowy sa w atestach a zabudowa bedzie w/g atestu.

Ziemi nam full działeczka 20 000tys m2 :lol: jest z czago zebrać :lol:

Nie ja złamałem przepisy-robisz ze mnie przestepcę :lol: jak juz to niewiedza urzedasów.

Ależ skądże szczególnie jak masz tyle terenu to jest gdzie to upchnąć. Tylko jak lustro wody na -120cm (tyle podałeś) a Ty dajesz 50 cm wykopu to nijak nie chce wyjść 150cm rozsaczalnik od lustra wody. I tu urzędasy "dali ciała".

ppp.j

przepraszam napisałem to troche chaotycznie, chodziło mi że zrobie tak

1. Rówy na 50 cm w dół czyli zbiore to co na górze i zasypie zwirkiem aby było lepsze wchłanianie na starcie

3. geo jako oddzielenie warstw/ juz w garazu-dostałem w prezencie :lol:

4. dren

5. a na to kopiec

powinno wyjsc

może nie bedzie 150 ale 130-140 powinno wystrczyc

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

Podciagam watek, bo w moim starostwie Pierwszy raz maja doczynienia z taka sytuacja jak nasza :(

Mamy wydane pozwolenie na budowe z szambem. Jest to pozwolenie poprzedniego wlasciciela dzialki, my w tej chwili chcemy zmienic na POŚ.

Pozwolenie zostalo wydane przed uchwalenie planu na podstawie WZ, obecnie wszedl nowy plan. Budujemy sie na terenie rolnym, czyli zabudowa zagrodowa, w obecnym planie jest zakaz zabudowy. Musimy trzymac sie obowiazujacego pozowlenia na budowe i planu (ponizej obecny zapis w PZP)

"1) Ustala się zakaz lokalizacji obiektów kubaturowych,"

"5) Utrzymuje się istniejące tereny zabudowy zagrodowej z możliwością przebudowy i remontów, oraz dopuszcza się budowę budynków gospodarczych"

Mamy problem, czy w ogole zaczynac ta papierkowa i kosztowna robote (projekt, badanie geologiczne)? Powiat odsyla nas do gminy, a gmina do powiatu. Czy mozna podciagnac przebudowe kanalizacji pod punkt 5. PZP? Czy dostaniemy odmowe?

Moze to nie pierwszy taki przypadek i ktos cos doradzi?

Już o tym pisałem. Również w planach miałem szambo. Rozpocząłem budowę i w jej trakcie zgłosiłem w starostwie zmianę szamba na POŚ dostarczając odręcznie wykonany plan przebiegu instalacji z zaznaczonymi newralgicznymi punktami i odległościami od nich oraz badania geo. Zaczynaj z tym co masz a zmieniaj w trakcie, tylko nie proś a zawiadamiaj w najlepszym razie uprzejmie. :wink:

Ukończyłam budowę domu a POŚ. W pozwoleniu miałam szambo. W trakcie budowy kupiłam jednak POŚ. Następnie dokonałam zgłoszenia do starostwa, ze zamierzam budowac poś i dołączyłam dokumentacje oczyszczalni dołączoną przez producenta do zakupionego przeze mnie zestawu. Na jakiejkolwiek mapie z rzutem domu nakreśliłam odręcznie lokalizację poś na działce i równeiż dołączyłam do zgłoszenia. To wystarczyło. Starostwo miało miesiąc na wyrażenie sprzeciwu. Nie było go, wobec tego mogłam budować poś. Przy odbiorze geodeta zrobił mapkę z poś tam gdzie ją zakopalismy.

Tylko, ze moja sytuacja wyglada nieco inaczej. Musze przedstawic wypis z PZP z Gminy, a tam widnieje zakaz zabudowy. Problem polega na tym, czy mozna cokolwiek zmienic w pozwoleniu... narazie urzednicy twierdza, ze nie moge. Jesli chcialabym zmienic cos w projekcie domu - nie moge, zmienic projekt garazu- nie moge,....

Złożenie papierów do gminy nic nie kosztuje. Nie potrzeba badań ani projektów. Jesli odmówią to muszą podać przyczynę odmowy i środki odwoławcze . A wtedy bedizecie wiedzieli co jest przyczyną zakazu budowy poś. Ja bym wystapiła ze zgłoszeniem że robię poś i niech oni dalej się tym martwią. Nie występujecie o pozwolenie a jedynie zgłaszacie. To duża róznica. Nie ruszacie wówczas pozwolenia na budowę które juz macie. Po miesiącu jak nie bedzie sprzeciwu mozecie robić poś.

W starostwie poinformowano mnie, ze w sytuacji, gdy mam w pozwoleniu na budowe szambo, to musimy wystapic z wnioskiem o zmiane pozwolenia na budowe z kwestii budowy oczyszczalni sciekow. Musze zalaczyc aktualny wypis z PZP gminy (zakaz zabudowy !), 4 szt (?) projektu POS podbite przez osobe z uprawnieniami (wlasna tworczosc odpada), wynika badania geotechnicznego. Nim wladujemy w to tyle czasu i kasy, chcialam wiedziec, czy cos wskoramy :(

Jutro Naczelniczka w starostwie, bedzie intensywnie myslec nad ta sprawa.

PS. Ja rowniez sadzilam, ze wystarczy zgłoszenie budowy oczyszczalnie, ale podobno, musza to naniesc na jakies mapki z zagospodarowaniem terenu... Czy ktos mi wyjasni o co w tym chodzi i dlaczego wszedzie jest inaczej?

Nie wiem co Ci powiedizeli w starostwie. Wiem natomiast jak ja załatwiałam i jakie dokumenty składałam. Myślę, ze przepisy są jednakowe w tym zakresie. Moze się nie dogaaliscie w starostwie. Jak zaczniecie temat od zmiany pozwolenia to wyjdą komplikacje. A jak tylko zglosicie to inna bajka. Jeszcze raz powtórzę: ja bym zgłosiła i już. Niech sami myślą co z tym zrobić. Jeśli odmówią to wtedy maglujcie temat od strony zmiany pozwolenia. Przecież jedno drugiego nie wyklucza.

Jeszcze zaznaczę: moja poś była drenażowa na 5-6 osób.

mam a warunkach tymczasowe pozwolenie na szambo szczelne.Zlożylam zgłoszenie na poś ,żadnej odpwiedzi,30 dni ,wykonałam ,teraz czekam jak bedzie .Za rok ma być niby kanaliza(już 4 lata obiecuja).Czy zmusza mnie do podłącznia?Mam atest i wszystko wykonane jak trzeba.Prawo mówi że nie.Więc o co chodzi? Czy gmina Czy prawo?

Ja bym się nie martwiła teraz co bedzie :lol: Nie ma co ywbiegać przed szereg. Jesli masz poś to teoretycznie nie masz obowiazku podłączenia się do kanalizacji. No chyba, ze jakieś lokalne uwarunkowania są ale to w szczególnych przypadkach jak sądzę.

mayland tak masz rację ale piszesz też że masz ukończony dom a w przypadku gdy dom jest w budowie to niestety ale poś to zmiana w pozwoleniu na budowę. Mozna to ominąć tak że robimy małe szambo z odprowadzeniem do poś i jak już zrobimy odbiór domu to wtedy wystarczy tyko zgłoszenie że robimy poś.