Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem taki przypadek tej zimy nawet 2-krotnie. Za drugim razem całkowicie ustał przepływ gazu (przy -25 st). Przyjechała ekipa, lali denaturat :) rozgrzewali suszarką, przedmuchali azotem i puściło. Wg. mnie była to woda, tylko skąd tam woda ??? Fachowiec z długim stażem twierdził, że sie jeszcze z czymś takim nie spotkał i nie ma pojęcia dlaczego. Albo kiepski fachowiec albo specjalnie nie powiedział bo by się wykryło, że coś nie tak z instalacją lub gazem.

Ktoś wie o co chodzi ?

https://forum.murator.pl/topic/47579-co-mo%C5%BCe-zamarzn%C4%85%C4%87-w-instalacji-zewn-na-propan/

Wyjaśniam, że zatkał się odcinek rury stalowej wychodzący z ziemi i prowadzący do reduktora 2-go stopnia w szafce na ścianie domu. Na tym odcinku nie ma żadnego filtra, lecz uwaga o możliwym zanieczyszczeniu gazu jest cenna, dzięki !

Czy istnieje możliwość, że dostawca gazu może świadomie brać gaz o różnych parametrach np. czystości ?

Jeśli masz zbiornik podziemny to pewnie zatankowali ci Propan -butan. Butan poniżej zera sam sie skrapla wiec pewnie skraplał sie na tym odsłonietym odcinku i zostawiał zawarte w nim zanieczyszczenia olejowe. Zanieczyszczenie to raczej losowa sprawa choc wiadomo ze tańszy gaz podlega z pewnoscia mniejszym rygorom jakościowym. Normalnie można sie nimi specjalnie nie przejmowac tylko co roku zmieniac filtry. W tym roku to zapewne zasługa mrozów ze zanieczyszczenia osadzału sie w rurce zamiast w filtrze.
Na wszelki wypadek kupię chyba kawałek izolacji z pianki (takiej jak do rurek od inst. wodnej) i założę na odcinek od ziemi do reduktora. Może wtedy nie bedzie się w rurce wytrącać to badziewo.
Jeśli masz zbiornik podziemny to pewnie zatankowali ci Propan -butan. Butan poniżej zera sam sie skrapla wiec pewnie skraplał sie na tym odsłonietym odcinku i zostawiał zawarte w nim zanieczyszczenia olejowe. Zanieczyszczenie to raczej losowa sprawa choc wiadomo ze tańszy gaz podlega z pewnoscia mniejszym rygorom jakościowym. Normalnie można sie nimi specjalnie nie przejmowac tylko co roku zmieniac filtry. W tym roku to zapewne zasługa mrozów ze zanieczyszczenia osadzału sie w rurce zamiast w filtrze.

taa

ma zbiornik podziemy na propan butan też miałem po 25 na minusi i jakoś nic .....mi nie zamarzło

Mam zbiornik naziemny, co jest regułą, jak sadzę, przy korzystaniu z "czystego" propanu. Oczywiście można mieć zb. podziemny i lać propan, lecz nie jest to zbyt opłacalne ani efektywne (propan ma mniejszą kaloryczność od propan-butanu).

Czy butan (jako składnik) ze zb. podziemnego może zamarznąc w rurze nieocieplonej na odcinku naziemnym ? Tj czy może przejść ze stanu gazowego w ciekły, a potem w stały ?

A u mnie było tak mam zbiornik podziemny zatankowali propan - butan.

chodzilo ok od pazdz. do połowy stycznia . Wstyczniu uległ awarii piec. serwisant stwierdził ze zawor gazowy jest uszkodzony poniewa cisnienie na wejsciu waha sie i dochodzi do 120 mbar.Przyjechał serwis gazowy i stwiedzil wystepowanie frakcji plynnej przed reduktorem II stopnia. I to było przyczyna awarii. Jedynym wyjsciem jest zamówienie dostawy propanu, co stało sie. Za naprawe pieca zaplacilem za dostawe rachunek przyjdzie ale narazie w domu jest cieplo. Jakosc gazu nie do sprawdzenia przywoża tzw mix ale jak jest proporcja propanu do butanu ?. Czyli nalezy na zime zamawiac propan a na lato Mix. Instalacje max zabezpieczać przed zimnem. Szafka i rura doprowadzajaca musi byc przyzwoicie zaizolowana. Przepisy tego podobno zabraniaja ale to sa przepisy stare nie obejmujace gazów propan butan.

taa

ma zbiornik podziemy na propan butan też miałem po 25 na minusi i jakoś nic .....mi nie zamarzło

Masz dobrze wykonana instalację i dobry gaz w butli z odpowiednią proporcja propanu do butanu albo poprostu tankowałeś PB w listopadzie i nie zdazyłeś zużyc propanu który paruje szybciej niz butan.

Ani propan a ni butan nie maja prawa zmienic sie w ciało stałe które mogłoby zatkac jakas rurę. Moga to zrobi jedynie zanieczyszczenia w nich zawarte.

Zupełnie inny problem to płynny butan na reduktorze. Najwyraxniej odsłonięty odcinek rury był za długi i zbyt słabo zaizolowany, a po drodze z butli zapewne nie da sie uniknąc zrobienia syfonu, który blokuje powrót do zbiornika skraplającego sie butanu. Zalega on w rurze i przu poborze gazu jest wypychany przez pary ze zbiornika do filtra II stopnia który znajduje sie tuz przed piecem w ciepłym pomieszczeniu-tam gwałtownie odparowuje i niszczy instalacje pieca.