Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Magnolia pod śniegiem

Recommended Posts

Nie cała magnolia, ale przynajmniej jej połowa - czy zaszkodzi? Moja magnolia rośnie w miejscu, w którym śnieg spada z dachu, więc zrobiła się półmetrowa zaspa :( (na szczęście ten zsuwający się śnieg mi jej nie połamał !)

Czy to może jej zaszkodzić? Czy wręcz odwrotnie - dobrze jej pod taką "kołdrą" ;)

Witaj

Trudne pytania zadajesz, ale myślę, że jest lepiej jak przykrywa ją śnieg, inaczej mogłyby zmarznąć korzenie. Całe szczęście,że nie połamała się, tego napewno musisz pilnować.Niestety czeka nas powtórka z mrozów -25 stopni - już z niedzieli na poniedziałek. :(

pozdrawiam ciepło

Witaj

Trudne pytania zadajesz, ale myślę, że jest lepiej jak przykrywa ją śnieg, inaczej mogłyby zmarznąć korzenie. Całe szczęście,że nie połamała się, tego napewno musisz pilnować.Niestety czeka nas powtórka z mrozów -25 stopni - już z niedzieli na poniedziałek. :(

pozdrawiam ciepło

Taka warstwa sniegu działa jak izolator

jeżeli to młoda magnolia to może zmarznąć ale własnie własnie na wierzchołkach pędów które nie były okryte śniegiem a wiosną odbije z niższych partii pnia

Bądź dobrej myśli, niestety sadzimy rośliny z nienaszej strefy klimatycznej i później boimy się o nie w zimie. Ja też mam parę takich roślin o które drżę... :-? Trudno - to nazywa się - świadome ryzyko. Wiosną regeneracja takich roślin trwa bardzo długo, ale rosną!

:( ale w takim razie skąd tak piękne ogromne magnolie w Polsce? Przecież kiedyś takie ostre zimy były normą...