Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stanowisko archeologiczne

Gość MonikaKlamann

Recommended Posts

Gość MonikaKlamann
Witam, kupiłam niedawno działkę. I dopiero co odebrałam warunki zagospodarowania przestrzennego i okazuje sie,ze na mojej działce w wiekszosci znajduje sie stanowisko archeologiczne. Co dalej? Wiem,ze aby uzyskać zgodę na budowę musze na własny koszt przeprowadzic badania archeologiczne. Jestem po wstepnej rozmowie z archeologiem i mam nadzieję,ze będzie ok. Mądry Polak po szkodzie, mogłam szybciej sprawdzić zagospodarowanie i wystąpic z wnioskiem przed kupnem. Działke kupiłam od Urzędu Miasta, czy przypadkiem urzędnik powinien poinformować mnie o tym,że takie stanowisko archeologiczne wystepuje na danej działce?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość MonikaKlamann

Witam,

jestem po wstepnych ustaleniach z archeologiem. Pani archeolog, która prowadzi sprawę, sprawdziła działkę u konserwatora i okazało sie,ze nie jest tak źle. Kolejny krok to wybór projektu i wstepne wykopki na obszarze fundamentu, lub wykopanie fundamentu przez ekipę archeologów. Jestem dobrej mysli i czekam na wiosnę, zeby ruszyć.

Pozdrawiam.

a propos urzednika - nie ma obowiązku Cie informować ani o tym ze kupujesz"stanowisko archeologiczne" a ni o tym ze np za 3 lata tam bedzie autostrada...

mialam kiedys przygode z taka dzialka "archeologiczna" na mazurach - dokladniej w miejscowosci Lipowo - działka rekreacyjna a nawet nie dalo sie domku letniskowego postawic, ba! nawet baraczka! mozna bylo tylko namiot rozbić

( z tym ze to dosc wazny obszar byl ale 0 kasy na prowadzenie wykopalisk) wiec tak sobie lezalo

Udalo sie potem sprzedac komus kto twierdzil ze sobie poradzi bolalo bo teren przepiekny i nad jeziorem ale coż - nie wiem jaka łapówe dal tamten facet i jakie miał chody, nie wiem nawet czy cokolwiek postawił