dorhir 02.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Potrzebuję kupić komputer (z monitorem sobie poradzę, bo już mniej więcej wiem jaki). Chcę na niego wydać nie więcej niż 1800,- zł. Będę go wykorzystywała głównie do korzystania z internetu, prac "biurowych", do gierek dla mojego 5-cio letniego syna (który dobiero zaczyna zabawę z tym "sprzętem"). Nie chcę za dużo wydać, ale nie chcę z kolei sprzętu, który za rok będę musiała wymieniać. Proszę o Wasze sugestie co do poszczególnych części lub konfiguracji (bo sama się za bardzo na tym nie znam). Dorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 03.02.2006 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 http://www.gify.biz/gify%20dla%20webmasterow/gify%20strzalki/flec0030.gif Jaki kupić komputer??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 03.02.2006 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Serdeczne dzięki Ewunia Bardzo mi pomogłaś, poczytam sobie szczegółowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Sz. 03.02.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Proszę oto najlepsza moim zdaniem konfiguracja dla Ciebie: Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice Płyta główna: Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 nVidia GeForce 6150 (ma wbudowaną kartę muzyczną, sieciową i graficzną) Obudowa Modecom MAX - srebrna - 400Wlub inna tej firmy ale zasilacz co najmniej 400Wat!!! Codegeny sobie daruj. Pamięć RAM: Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 i żadna inna chyba,że 1024 mb Dysk twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) Nagrywarka DVD: Asus DVD+/-RW DRW-1608P BOX Stacja dysków: FDD 1,44MB 3,5" I to będzie kosztować ok. 1900zł ale na prawdę warto. Dodatkowo: Głośniki: Logitech X-210 (jeśli kupisz polecany przezemnie LCD głośniki masz wbudowane ale te mają lepszą jakośc dzwięku) ok. 130zł Listwa antyprzepięciowa Ever Komfort 60zł Klawiatura Logitech Deluxe Access 50zł Myszki firm logitech lub a4tech ok. 50zł Monitor cyfrowy 17" iiyama Vision Master Pro 407 ok 650zł Monitor LCD 17" Philips 170B6CS silver "Class ok. 1230zł Jeśli potem będziesz chciała możesz dokupić lepszą kartę graficzną i więcej pamięci, z naciskiem na to drugie. Kup dokładnie takie elementy, będziesz zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 06.02.2006 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.02.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Jak jeszcze nie masz monitora LCD kupionego (tylko taki sie nadaje) to rozpatrz zakup laptopa. Za porownywalna cene, tj 3.000 zl masz kpl zajmujacy malo miejsca z porownywalnymi parametrami jak te wieksze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 07.02.2006 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Rozważałam taką możliwość, ale doszłam do wniosku, że jednak komputer (głównie ze względu na dziecko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 09.02.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Jezeli komputer ma byc duzy/ciezki/nieustawny to przynajmniej monitor powinien byc typu LCD o wielkosci 17" dajacy o niebo lepszy komfort pracy i bezpieczniejszy dla oczu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 09.02.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Rozważałam taką możliwość, ale doszłam do wniosku, że jednak komputer (głównie ze względu na dziecko) A dlaczego ? - klawiature mozna dolaczyc zewnetrzna, to samo dotyczy myszki, ekrany tez sa dostepne w wersji trwalszej pokrytej twarda powloka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorhir 10.02.2006 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Monitor oczywiście chcę LCD, a komputer raczej będzie cały czas w jednym miejscu. Miałam przez jakiś czas laptopa i mały chyba lepiej sobie radzi na stacjonarnym.Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 16.09.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 co ty czlowieku dysk barakuda dawno juz ich niema teraz wszystkie maja juz predkosc jaka kiedys mialy barakudy znajjdz w swoim miescie sklep z kompami i bniech ci wycene zrobia i tak z ta wycena idz do jeszcze paru a jak znajdziesz proline taki sklep to wal prosto do nich maja najtaniej lub prawie najtaniej ale nie wcisna ci kichy jak w supermarkecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.09.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Rozważałam taką możliwość, ale doszłam do wniosku, że jednak komputer (głównie ze względu na dziecko) A dlaczego ? - klawiature mozna dolaczyc zewnetrzna, to samo dotyczy myszki, ekrany tez sa dostepne w wersji trwalszej pokrytej twarda powloka, Tez uwazam ze laptop to super sprawa zawsze mozna zamknac przed dzieckiem w szafie Mam dwa Siemensa i Toshibe I uwazam ze Toshiba jest rewelacyjna .Nastepny komputer tez bedzie tej marki . Najwieksza jej zaleta jest ze nie meczy wzroku bo monitor jest swietnej jakosci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.09.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Stefan Sz. mozesz podac konfigurację dla mnie do max 3.000-3.500 PLN do domu,internet, prace biurowe, gry dla syna 7 lat, monitor "19"LCD, i żeby na 2-3 wystarczył Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 21.10.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 mam i kompa stacj i laptopa i uważam że laptok to jest to szczególnie przy WiFi w domciu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 30.01.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 witam. trochę czasu minęło od ostatniego postu . dla mnie temat stał się aktualny. czy używany czy nowy? co powinieni jakie mieć koniecznie? pozd. ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 30.01.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Nie wiem dlaczego w tym watku ludzie polecaja laptopy do uzytku domowego.Laptopy sa zdecydowanie bardziej awaryjne od desktopow.Przez ostatnie 3 lata "wykonczylem" w domu dwa laptopy, w kazdym jeszcze dodatkowo kupowalem zasilacz i baterie , teraz mam desktopa i bardzo sobie chwale. Tylko do domu polecam zdecydowanie komputer stacjonarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.01.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja mam laptopa -Tosiba .... Plus takiego sprzętu to przede wszystkim mobilnośc -obojętnie gdzie jestem -mam możliwość korzystania z internetu ( latem na tarasie ) Nie wyobrażam sobie teraz innego rozwiązania -dom .... a komputer tylko w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 30.01.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ja mam laptopa -Tosiba .... Plus takiego sprzętu to przede wszystkim mobilnośc -obojętnie gdzie jestem -mam możliwość korzystania z internetu ( latem na tarasie ) Nie wyobrażam sobie teraz innego rozwiązania -dom .... a komputer tylko w jednym miejscu Nie przecze , ze to plus , mozna nawet w parku "po sieci buszowac" , mozna na Rynku Glownym w Krakowie ..... na tarasie w domu itp Ale pierwszym kompem w domu powinien byc desktop - intensywniej uzytkowany , laptop ewentualnie jako uzupelnienie. Laptopy sa generalnie bardziej awaryjne , nie wiem czy firma ma tu znaczenie. Ja mam Toshibe , Compaqa .... kumpel HP , Sony i doswiadczenia podobne. Rozkrecic laptopa nie jest tak latwo jak desktopa , czesci sa drozsze itp Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 31.01.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Jestem podobnego zdania jak Goni mnie peleton. Zauważcie, że dorhir potrzebuje komputera do prac "biurowych', do internetu, oraz gier dla pięcioletniego syna. Po pierwsze laptop za kwotę 1800-1900 zł nie spełni on wymagań jeśli chodzi o nowe gry. Po co kupować komputer z myślą, że można wykorzystywać tylko starsze oprogramowanie. Można byłoby dewagować, że dołożyć trochę i kupi się lepszy. Ale rozumując w ten sposób możemy dojść do kwoty 10-15 tys. zł. Najważniejsze to jaką kwotę możemy przeznaczyc. Po drugie, łatwiej jest dokupić np. kości pamięci czy wymienić procesor na szybszy (oczywiście zależy od możliwości gniazda) w komputerze stacjonarnym. Po pewnym czasie (w przypadku przypływu gotówki) można wymienić kartę graficzną, na bardziej wydajną. Używane podzespoły zawsze można sprzedać. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć (użytkuję laptopa i komputer stacjonarny ( zresztą już 3-ci)), że chętniej wykorzystuję komputer stacjonarny. Nie ma co ukrywać, jest wygodniejszy, a co dopiero dla 5-latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 02.02.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 W tej konfiguracji to bym zmienił.Procesor na 32 bitowy (tańszy)Płyta główna bez grafiki.Karta graficzna jest najważniejsza (długość przydatności)1 gb ramu i to w dual. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts