Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki komputer kupić?

dorhir

Recommended Posts

Potrzebuję kupić komputer (z monitorem sobie poradzę, bo już mniej więcej wiem jaki). Chcę na niego wydać nie więcej niż 1800,- zł. Będę go wykorzystywała głównie do korzystania z internetu, prac "biurowych", do gierek dla mojego 5-cio letniego syna (który dobiero zaczyna zabawę z tym "sprzętem"). Nie chcę za dużo wydać, ale nie chcę z kolei sprzętu, który za rok będę musiała wymieniać. Proszę o Wasze sugestie co do poszczególnych części lub konfiguracji (bo sama się za bardzo na tym nie znam).

Dorka

Proszę oto najlepsza moim zdaniem konfiguracja dla Ciebie:

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice

Płyta główna: Gigabyte GA-K8N51PVMT-9 nVidia GeForce 6150

(ma wbudowaną kartę muzyczną, sieciową i graficzną)

Obudowa Modecom MAX - srebrna - 400Wlub inna tej firmy ale zasilacz co najmniej 400Wat!!! Codegeny sobie daruj.

Pamięć RAM: Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 i żadna inna chyba,że 1024 mb

Dysk twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II)

Nagrywarka DVD: Asus DVD+/-RW DRW-1608P BOX

Stacja dysków: FDD 1,44MB 3,5"

I to będzie kosztować ok. 1900zł ale na prawdę warto.

Dodatkowo:

Głośniki: Logitech X-210 (jeśli kupisz polecany przezemnie LCD głośniki masz wbudowane ale te mają lepszą jakośc dzwięku) ok. 130zł

Listwa antyprzepięciowa Ever Komfort 60zł

Klawiatura Logitech Deluxe Access 50zł

Myszki firm logitech lub a4tech ok. 50zł

Monitor cyfrowy 17" iiyama Vision Master Pro 407 ok 650zł

Monitor LCD 17" Philips 170B6CS silver "Class ok. 1230zł

Jeśli potem będziesz chciała możesz dokupić lepszą kartę graficzną i więcej pamięci, z naciskiem na to drugie.

Kup dokładnie takie elementy, będziesz zadowolona.

:wink:

• 7 months później...
co ty czlowieku dysk barakuda dawno juz ich niema teraz wszystkie maja juz predkosc jaka kiedys mialy barakudy znajjdz w swoim miescie sklep z kompami i bniech ci wycene zrobia i tak z ta wycena idz do jeszcze paru a jak znajdziesz proline taki sklep to wal prosto do nich maja najtaniej lub prawie najtaniej ale nie wcisna ci kichy jak w supermarkecie

Rozważałam taką możliwość, ale doszłam do wniosku, że jednak komputer (głównie ze względu na dziecko)

A dlaczego ? - klawiature mozna dolaczyc zewnetrzna, to samo dotyczy myszki, ekrany tez sa dostepne w wersji trwalszej pokrytej twarda powloka,

Tez uwazam ze laptop to super sprawa zawsze mozna zamknac przed dzieckiem w szafie :D 8)

Mam dwa Siemensa i Toshibe

I uwazam ze Toshiba jest rewelacyjna .Nastepny komputer tez bedzie tej marki . Najwieksza jej zaleta jest ze nie meczy wzroku bo monitor jest swietnej jakosci

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 months później...

Nie wiem dlaczego w tym watku ludzie polecaja laptopy do uzytku domowego.

Laptopy sa zdecydowanie bardziej awaryjne od desktopow.

Przez ostatnie 3 lata "wykonczylem" w domu dwa laptopy, w kazdym jeszcze dodatkowo kupowalem zasilacz i baterie , teraz mam desktopa i bardzo sobie chwale.

Tylko do domu polecam zdecydowanie komputer stacjonarny.

ja mam laptopa -Tosiba .... :D

Plus takiego sprzętu to przede wszystkim mobilnośc -obojętnie gdzie jestem -mam możliwość korzystania z internetu ( latem na tarasie :wink: )

Nie wyobrażam sobie teraz innego rozwiązania -dom .... a komputer tylko w jednym miejscu :(

Nie przecze , ze to plus , mozna nawet w parku "po sieci buszowac" , mozna na Rynku Glownym w Krakowie ..... na tarasie w domu itp

Ale pierwszym kompem w domu powinien byc desktop - intensywniej uzytkowany , laptop ewentualnie jako uzupelnienie.

Laptopy sa generalnie bardziej awaryjne , nie wiem czy firma ma tu znaczenie.

Ja mam Toshibe , Compaqa .... kumpel HP , Sony i doswiadczenia podobne.

Rozkrecic laptopa nie jest tak latwo jak desktopa , czesci sa drozsze itp

Pozdrawiam

Jestem podobnego zdania jak Goni mnie peleton. Zauważcie, że dorhir potrzebuje komputera do prac "biurowych', do internetu, oraz gier dla pięcioletniego syna. Po pierwsze laptop za kwotę 1800-1900 zł nie spełni on wymagań jeśli chodzi o nowe gry. Po co kupować komputer z myślą, że można wykorzystywać tylko starsze oprogramowanie. Można byłoby dewagować, że dołożyć trochę i kupi się lepszy. Ale rozumując w ten sposób możemy dojść do kwoty 10-15 tys. zł. Najważniejsze to jaką kwotę możemy przeznaczyc. Po drugie, łatwiej jest dokupić np. kości pamięci czy wymienić procesor na szybszy (oczywiście zależy od możliwości gniazda) w komputerze stacjonarnym. Po pewnym czasie (w przypadku przypływu gotówki) można wymienić kartę graficzną, na bardziej wydajną. Używane podzespoły zawsze można sprzedać. Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć (użytkuję laptopa i komputer stacjonarny ( zresztą już 3-ci)), że chętniej wykorzystuję komputer stacjonarny. Nie ma co ukrywać, jest wygodniejszy, a co dopiero dla 5-latka.