cisza1 02.02.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 to jest moim zdaniem zestaw EKONOMICZNY Procesor Intel CORE 2 DUO E6400, 2,13 GHz (x2), 1066 FSB, 2MB cache LGA775 824PLN Plyta Asus P5LD2-VM DH 399PLN RAM Patriot 1 GB DDR II 800MHz Dual CL4 (2 x 512MB) 535PLN Dysk Western Digital 250 GB 7200 rpm 16MB Cache SATA 262PLN Grafika Galaxy PCI-E 7300GT 256MB DDR3 128bit Zalman 405PLN Obudowa 100PLN RAZEM 2525PLN to jest moim zdaniem zestaw MINIMALNY Procesor AMD 939 Athlon64 3800+ BOX 373PLN Plyta MSI K8N Neo4-F SND,LAN,SATA,PCI-E 275PLN RAM 512MB 400MHz DDR 180PLN Dysk Western Digital 250GB 7200 rpm 8MB Cache SATA 262PLN Grafika Gigabyte PCI-E 7300GT 256MB DDR2 128bit 309PLN Obudowa 100PLN RAZEM 1499PLN PS1. nie kupuje narazie zadnego bo musze skonczyc ogrodzenie PS2. co do laptopow... ja bez tego juz zyc nie moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 03.02.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 PS3. zapomnialem o nagrywarce DVD 120PLN i zamiast stacji dyskietek (bo tego juz nikt nie uzywa dzis) najtanszy PENDRIVE 512MB 30PLN Aha... tak doczytalem watek i w kwestii laptopow... ja mam w domu 2... ale... nie wlasne tylko firmowe. dla siebie bym sie BARDZO mocno zastanowil czy warto kupic. uzywam Dell'i od kilku lat i zaden nie padl, a nosze je co dzien do pracy. trzeba uwazac zeby nie uszkodzic mechanicznie, bo np. bez dodatkowej gwarancji "complete care" 500PLN producent nie przyjmie np peknietej matrycy do naprawy gwarancyjnej. poki co wydajnosc laptopa jest DUZO nizsza od desktopa... poporstu laptop jest zoptymalizowany troszke pod innym kontem. kupowanie laptopa tylko do domu... moim zdaniem bez sensu... choc osobiscie lubie sobie pracowac w cieplym lozeczku;) - a wiadomo... z gustami trudno dyskutowac jezeli moge podpowiedziec.... wiele firm sprzedaje produkty w gwarancja swiatowa. tzn ze kupujac np laptopa w US gdzie ceny tego typu sprzetu sa mniej wiecej 20-40% nizsze niz w europie i przywozac go do polski, absolutnie niczym nie ryzykujemy. sprzet sie psuje, dzwonimy np do HP i... naprawiamy. trzeba miec tylko kogos w US zeby kupil i nalepiej przywiozl... bo inaczej... CUDA LOKALNEJ NIE ZAWSZE RADOSNEJ TWORCZOSCI spowoduja ze zabawa przestaje byc oplacalna. dla przykladu... naprawde wypasiony laptopik HP CORE 2 DUO 2,4GH 1GB ram... na wyprzedazy w grudniu kosztowal okolo 800$... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 03.02.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Laptop to jednorazówka.Jak coś zipnie to w większości przypadków złom.Dlatego w laptopie najważniejsza jest GWARANCJA.Aby była długa (min 24m.) i pełna.Z tego względu kilka marek odpada na starcie.Co prawda można dokupić dodatkową gwarancję ale wtedy cena wychodzi za duża.Nie kierowałbym się firmą ale parametrami.Niektórych firm NIE WOLNO kupować.Pamiętam swego czasu dyski Informatycznej Biurowej Maszyny produkowane na Węgrzech.Masakra!Albo dyski innej sławetnej firmy,które padały parę dni po gwarancji.Albo płyty główne w kompach największej firmy komputerowej w Polsce (swego czasu) gdzie rozrywało kondensatory.Rozsądnie:płyta Asus/Gigabytepamięć kingstone DDR2dysk WD SATA2DVDRW LiteOnobudowa wygodna zasilacz z wentylatorem 12cm (jest cichy)grafika z chłodzeniem pasywnym (bez wentylatora) Giga/Asus itdMonitor LCD tani.Jak padnie będzie mniejsza strata.Są dwie firmy: najdroższe i najlepsze.To pierwsze PRAWDA,to drugie NIEPRAWDA. Przy opcji "zero pixeli" firmy te dopuszczają aż 7 walniętych pixeli.Ale trzeba się dobrze wczytać w warunki gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 03.02.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 a po co SATA2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 03.02.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Szybszy transfer i można włączać/wyłączać w biegu.Oczywiście płyta też to musi mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 04.02.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 masz racje... trzeba tylko pamietac o tym ze szybkosc interfejsu to nie wszystko. sredni wewnetrzny transfer dysku nie przekracza 50-60Mb/s dla standardowych dyskow i 70-80Mb/s dla najszybszych typowych (cena srednio 900-1000PLN) pomimo ze maksymalne transfery moga wynosic odpowiednio okolo 120-150Mb/s i nawet to 250Mb/s, producenci nie podaja % transferu przy maksymalnej predkosci. w praktyce maksymalny transfer wewnetrzny jest bardzo zadko osiagany - stad tak bardzo duze rozbieznosci w transferze srenim i maksymalnym. wiadomo nie od dzis... reklama dzwignia handlu. W zestawie EKONOMICZNYM ktory podalem wyzej ktroler na plycie daje wg prducenta maksymalny transfer 3Gb/s (choc, a moze wlasnie dlatego ze do szczegolow nie udalo mi sie dotrzec, zakladam ze to calkowity maks. matransfer - co i tak daje srednio wiecej niz standardowe SATAII) na szczescie roznica w cenie jest zadna dobrze tylko wiedziec kiedy cos za co placimy jest nam potrzebne a kiedy nie PS1. Zestaw EKONOMICZNY to zestaw ktory chce kupic dla siebie, ale przyznam sie ze 'zlozylem' go pare miesiecy temu i pewnie od tego czasu jego skald moglby sie zmienic. sledze ceny miesiac po miesiacu w roznych sklepach i choc cena poszczegolnych czesci skladowych zmienia sie, to calosc jak na zlosc stoi w miejscu Plyta w cenie 399 ma dobry kontroler dyskow, szybka karte sieciowa, jak dla mnie wystarczajaca karte dzwiekowa z wyjsciem cyfrowym do zewnetrznego zestawu audio i co rownie wazne, wsparcie dla pamieci ktore dopiero stanieja za rok moze dwa i mozliwosc wymiany procesora na szybszy w przyslosci. generalnie plyta nie jest zla. PS2. nie jestem sprzedawca sprzetu komputerowego ani nie mam udzialow w zadnej z tego rodzaju firm PS3. sprzet wybieracie na wlasna odpowiedzialnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Żółw 04.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Szukając innych tematów znalazłem ten, który mnie interesuje, chyba się tu będę częściej pojawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 04.02.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Laptop to jednorazówka...Niektórych firm NIE WOLNO kupować... a ktorych ? Faktycznie to modeli z 24 miesieczna gwarancja na rynku to nie ma zbyt wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts