Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam wszystkich forumowiczów. :D

Jestem tutaj nowy i chciałbym od doświadczonych z budową użytkowników uzyskać ważne dla mnie informacje.

Marzeniem moim i żony jest mały domek i właśnie w tym roku to marzenie chcemy zrealizować. Na 99% będzie to projekt LK&506, gdyż spełnia on wszystkie nasze oczekiwania.

Prosiłbym o orientacyjny kosztorys budowy w stanie surowym zamkniętym tego domku. Osoby które może go już zbudowały bądź też będą budowały proszę o odpowiedź i kontakt.

Chętnie poznałbym także ekipę budowlaną do jego wybudowania z okolic Bełchatowa(w załączeniu proszę o koszty robocizny lub materiały+robocizna ).

Co do propozycji użytych materiałów:

-ściana zewnętrzna jednowarstwowa, beton komórkowy lub ceramika typu Porotherm 25, docieplenie styropianem 12;

-ściany działowe do uzgodnienia;

-dach kryty blachodachówką;

-strop parteru do uzgodnienia z ekipą(monoloityczny czy płyty);

-stropodach, podpitka z dociepleniem wełną.

Proszę o odpowiedź, porady,propozycje i kontakt.

Ważna jest dla mnie każda wypowiedź.

Z góry bardzo dziękuje.

http://www.dom-jednorodzinny.pl/index.php?Product=519&Page=&Realisations=&Wnetrza=&Search=&Min=&Max=&Width=&Floor0=&Floor2=&Floor3=&Garage=&Entrance=

Dzięki za wypowiedź. Za kwotę stanu surowego zamkniętego o której piszesz ja myślę o stanie do wprowadzenia. Mozliwe jest to w zależności od użytych materiałów i cen robocizny ekipy budowlanej której jeszcze poszukuje. Z wypowiedzi niektórych forumowiczów wynika, że jest to osiągalne. Nie będę miał garażu ani piwnic, bryła domu jest prosta, dach także a wykończenie będzie standartowe. Prosiłbym nadal o opinie i kosztorysy doświadczonych budowniczych i propozycję sprawdzonych ekip z rejonu Bełchatowa. E&D

Zupełnie szczerze życzę powodzenia :)

Pamiętaj tylko, że ci, którzy mówią, że można za 140 tys. wybudować dom do wprowadzenia jeszcze go nie wybudowali. Trzymam za nich kciuki, ale musisz uważać, jak oni.

Poza tym oni robią to własnymi rękami, a nie ekipami budowlanymi. Sami jeżdżą po hurtowniach w całym kraju itd.

Każdy doświadczony, który już wybudował ekipami i na nich się zdając z braku czasu powie, że nie da się za te pieniądze postawić domu gotowego. Wykończenia są najdroższe.

Ale jeszcze raz powodzenia!

Dzięki ZUZA za posta. Myślę że moje plany się powiodą, zresztą muszą.

Wiem też, że nie będzie luksusów i nie będzie łatwo. Liczę się z Twoją opinią . W tej chwili mieszkamy 50 km od pracy więc .......... Najgorszy stan surowy zamknięty, resztę będę kończył sam i z pomocą znajomych. Instalacje elektr. mam z głowy bo jestem elektrom... a 2000 za metr kwadratowy to nie dla mnie. Hurtownie mam blisko i to kilka. Ale dzięki za zainteresowanie moją sprawą. Proszę o dalsze propozycje i opinie :o

• 3 weeks później...

My mamy zamiar budować według tego projektu,ale po naszych zmianach, to juz nie będzie ten sam dom :) Chcemy przede wszystkim dobudować garaz z kotłownia,zliwkwidować daszek nad wejsciem zadaszajac ganek wysunietym dachem, tak samo zadaszamy taras (blachodachówka), trochę pozmieniać wnetrze. Kosztorysu jeszcze nie mamy, bo w tym roku robimy tylko stan 0, też jeszcze bez kosztorysu. A budujemy z silki, bo mamy dostęp do tańszego materiału.

A jeśli chodzi o koszty budowy, to ja jestem coraz większym realistą. Myslę, że nasz dom w pełni wykończony, z szambem, ogrodzeniem, ogrodem (bardzo skromnym) i dziłka - słowem wszystkim bedzie kosztował ok 300 000,ale na wprowadzenie się minimalizujemy koszty, bo wynajmujemy i spieszy nam się. Wersja minimum to ocieplony strop i wcale niezrobione poddasze - jakby parterowy z nieużytkowym poddaszem. I tu przy wykonanym stanie zero liczę, że zmieścimy sie w góra 150 tys kredytu. Mamy nadzieje, że wystarczy mniejsza kwota,ale wole sie mile rozczarować.

Kosztorysu nikt ci nie da, musisz zrobić go sam dokładnie do swojego projektu ze zmianami. A wykończenie domu to ogromne koszty - choćby instalacja grzewcza.140 na całosć nie starczy. Musisz jeszcze policzyć przecież ogrodzenie, podjazdy, szambo itd, itp.

Ale powodzenia w budowie i mam nadzieję, że będziemy w kontakcie.W koncu łączy nas projekt (dobrze że nie w tym samym miejscu budujemy :))

• 9 months później...