Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meble z MDF ?

gizmo

Recommended Posts

Jestem posiadaczem kuchni z MDF-u (8 rok), na pewno drugi raz bym się nie zdecydował na ten materiał. Na początku jest OK., ale szczególnie uważać trzeba (tylko jak) na większe drzwi, zaczynają się wyginać (u mnie po 5 latach), uwaga na wodę, która przez niewielkie szczelinki (na łączeniu np. blat (krawędź przy połączeniu dwóch fornirów czy fornierów nie ważne, przy listwach i innych miejscach ) powoduje tzw. rośnięcie MDF-u i robi się górka (szczególnie w okolicach zlewu gdzie trochę zawsze pryska). Jestem nie zadowolony i dzisiaj wolałbym dołożyć i nie widzieć MDF-u na moje oczka.

Widzialam patynowana olche z MDF, myslalam ze drewno, dopiero jak wzielam do reki to sie zorientowalam.

A tak wogole, to drewno fatalnie sie czysci, nawet najlepsze, po latach wypacza (u tesciow wyglada nawet po ostatniej renowacji fatalnie), a plyty MDF u moich rodzicow od 20lat sa calkiem OK, zawiasy tylko do wymiany.

MDF to taki lepszy pazdierz. Elementy z niego wykonane moga byc lepszej jakosci, trwalsze, mozna z niego wykonywac dokladniejsze elementy choc troszke drozsze.

W domu mam z nich drzwiczki w szafkach kuchennych. Mam je kilka dobrych lat i dotychczas nic zlego nie zauwazylem - dalej sa tak samo ladne jak byly nowe. Maja ladny zaokraglony, rowny ksztalt ktory pewnie nie udalby sie ze zwyklego pazdzierza.