kulistkiewicz 02.02.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 jaka macie ustawioną temperaturę na piecu ( piec węglowy bez podajnika, a prostym automatem, jedna pompa obiegowa , instalacja otwarta starego typu, (rurki miedziane). piec prod. SASps. Tesciu ustawia tem. 43 C. i płacze że ma letnie kaloryfery na pietrze, jak mu mówię że powinien dac wyższą to twierdzi, że mu tak kazali, pomóżcie prosze bo chłopina mnie zamęczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 02.02.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Kto takich bzdur naopowiadał.Ustawiasz temperaturę taką, jaka Ci w danym momencie jest potrzebna.Przecież inna jest teraz, a jak były te mrozy, to chyba większa. Możesz ustawić i na 90st.C jeżeli masz taka ochotę.Jestem kotlarzem, to wiem co piszę. Możesz to przekazać teściowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 02.02.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Niech teściu raczej zastanowi sie nad wytrzymałością kotła, jak będzie takie niskie temperatury na nim ustawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 03.02.2006 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 CZy niska temp. ma wpływ na wytrzymałośc kotła , może go uszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 03.02.2006 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 podbijam i zapytam a ile Wy macie ustawione na piecu przy śred. tem. zew. - 10C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 03.02.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ja w tej chwili mam stary piec z miarkownikiem ciągu, inst. otwarta, jedna pompa- czyli tak jak Ty. Przy tem. zewn -10st muszę dawać na około 55 - 60 st. Dom nie jest ocieplony, okna pcv. Dodam jeszcze, że im mniejsza temperatura na piecu, tym częściej trzeba go czyścić z sadzy. A im więcej sadzy, tym mniejsza jego sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.02.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Nie schodzę poniżej 48-50 stopni (noc), jak były mrozy to 55 - chyba, że była potrzeba wyższej temparatury. W dzień do -5 wystarcza 55. Jak się za bardzo nie wychłodzi to jest nawet lekko za ciepło - ostatnio zauważyłem że w domu zrobiło się 23 stopnie więc chyba zostanę przy tych 50. Jak było chłodniej to ustawiałęm na 65-70 a niekiedy nawet 75 stopni ale na chwilę (2-3 godziny).Niska temperatura na powrocie sprzyja szybszej korozki kotła czyli zmniejsza jego zywotność. Palenie przy niskiej temperaturze obniża też sprawność kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 03.02.2006 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Dzieki za odpowiedzi , moze to go w końcu przekona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 03.02.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam,ja mam zawór czterodrożny, więc na kotle mam 55-60 ale na grzejniki mam 46-48 piec ma odpowiednia temperature i w domu jest odpowiednia tem 21-22 polecam. Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 03.02.2006 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Przy zbyt niskiej temperaturze pieca powstaje efekt rosy, skraplania się toksycznych spalin i co za tym idzie szybszej korozji pieca. Tak słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts