Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile na Piecu?

Recommended Posts

jaka macie ustawioną temperaturę na piecu ( piec węglowy bez podajnika, a prostym automatem, jedna pompa obiegowa , instalacja otwarta starego typu, (rurki miedziane). piec prod. SAS

ps. Tesciu ustawia tem. 43 C. i płacze że ma letnie kaloryfery na pietrze, jak mu mówię że powinien dac wyższą to twierdzi, że mu tak kazali, pomóżcie prosze bo chłopina mnie zamęczy.

Kto takich bzdur naopowiadał.

Ustawiasz temperaturę taką, jaka Ci w danym momencie jest potrzebna.

Przecież inna jest teraz, a jak były te mrozy, to chyba większa. Możesz ustawić i na 90st.C jeżeli masz taka ochotę.

Jestem kotlarzem, to wiem co piszę. Możesz to przekazać teściowi.

Ja w tej chwili mam stary piec z miarkownikiem ciągu, inst. otwarta, jedna pompa- czyli tak jak Ty. Przy tem. zewn -10st muszę dawać na około 55 - 60 st. Dom nie jest ocieplony, okna pcv. Dodam jeszcze, że im mniejsza temperatura na piecu, tym częściej trzeba go czyścić z sadzy. A im więcej sadzy, tym mniejsza jego sprawność.

Nie schodzę poniżej 48-50 stopni (noc), jak były mrozy to 55 - chyba, że była potrzeba wyższej temparatury. W dzień do -5 wystarcza 55. Jak się za bardzo nie wychłodzi to jest nawet lekko za ciepło - ostatnio zauważyłem że w domu zrobiło się 23 stopnie więc chyba zostanę przy tych 50. Jak było chłodniej to ustawiałęm na 65-70 a niekiedy nawet 75 stopni ale na chwilę (2-3 godziny).

Niska temperatura na powrocie sprzyja szybszej korozki kotła czyli zmniejsza jego zywotność. Palenie przy niskiej temperaturze obniża też sprawność kotła.