bazyliszek 02.02.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jestem na etapie regulacji ogrzewania, gdyż nie do końca zadowolony jestem z jego funkcjonowania. Nie podoba mi się zbyt częste załączanie i na dodatek zbyt krótka praca pieca. Posiadam Vaillant Turbomax VU Plus (jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania) + zasobnik 120l + sterownik pogodowy VRC420s. Podłogówka to ok. 100m2 (prawie cały parter), kaloryfery (całe piętro) - łączna powierzchnia urzytkowa to ok. 210 m2. Dom nowy. Max + 15cm styropian. Temperatury mam ustawione: dzień 21C (2 razy po 4 godziny) / noc 19C. Krzywe grzania: podłogówka 0,45, kaloryfery 1,1.Podczas pracy dziennej temp. zasilania kaloryferów to 55C (przy -5-0C na zewnątrz) oraz zasilania podłogówki 40C.Regulator pogodowy ustawiony na TP=2.Zastanawiam się jednak jaka pinna być temp. powrotu na podłogówce. Bo chyba tu jest problem. U mnie jest obecnie 22C (na mieszczaczu przy dziennym trybie pracy widzę zasilanie 40C a powrót to właśnie te 22). I coś mi się wydaje że jest to za mało. Nie mam doświadczenia w tym zakresie więc proszę o pomoc. Jak to wyregulować.bazyliszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47594-temperatura-pod%C5%82og%C3%B3wki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts