Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuje waszej pomocy - wymogi Planu dot. ogrzewania

Recommended Posts

Odebrałąm dziś Wypis z planu zagospodarowania dla terenu, w którym mam działkę. Czytam w nim:

"Nakaz stosowania do celów grzewczych energii elektrycznej, gazu lub oleju opałowego lub innych mediów grzewczych nieuciążliwych dla środowiska np. z zastosowaniem źródeł energii odnawialnej".

I mam problem, bo planowaliśmy piec na węgiel. Po prostu (żeby to było takie proste :evil: ) nie stać nas na inny opał.

Czyli piec na węgiel jest zakazany?

Czy da się z tym coś zrobić?

Jak w takim razie traktować kominek z rozprowadzeniem ciepła?

Jesli pali się w nim drewnem, nie wymienionym powyżej?

Czy to znaczy, że mam sobie odpuścic marzenie o domu? O WŁASNYM DOMKU?

Poradźcie, bo wy wiecie, co z tym zrobić.

:( :( :( :( :( :(

Jest taki węgiel, który nazywa się eko-groszek. Nazwy handlowe to eko-ret lub retopal, zaleznie która kompania węglowa go robi.

Uchodzi on obecnie za ekologiczne ogrzewanie.

Pali się nim w specjalnych kotłach węglowych automatycznych z palnikiem tzw. retortowym, trochę drogie takie kotły 6-8 tys zł, ale dobre spalanie węgla (wydajne i mało obsługi, jak na węgiel).

W tym watku:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63092

są adresy do producentów eko-groszku.

Myślę, że nie powinniście mieć kłopotu deklarując, ze chcecie opalać takim węglem.

Powodzenia,

...atomik[/code]

U nas w palnie był zapis o wymogu zastosowania paliwa ekologicznego i też się obawialiśmy, że tylko gaz (u nas tylko z butli) lub prąd, bo różnie interpretowano to pojęcie. Wystosowałam więc do gminy zapytanie jak mam rozumieć paliwo ekologiczne i czy piec na drewno kwalifikuje się pod warunki planu. Odpowiedziano, że tak, ale ma być o wysokiej sprawności grzewczej, z atestami i innymi ekologicznymi certyfikatami i że to na nas ciąży obowiazek udowodnić, iż jest on ekologiczny. Znaczy się takiego na 'wszystko' nie możemy zastosować. Niestety zaznaczyli, że na węgiel odpada.