Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwy?szenie poddasza

Paweł

Recommended Posts

Chciałbym podwyższyć nieużytkowe poddasze. Czy zmiana ta jest możliwa po wydaniu pozwolenia na budowę? Czy wystatrczyłby tylko wpis do dziennika budowy?

W tej chwili w projekcie dach opiera się na wieńcu parteru, zmiana wymagałaby budowy ścianki kolankowej 70cm.

pozdrowiam Pawel

Chłopie nie ryzykuj - wielu już padło na kolana przed ścianką kolankową. Ja mam też problem, choć robię zgodnie z projektem. To nie jest kaszka z masłem - cały dach Ci się może rozkraczyć. Zmiana ta należy do zmian istotnych (szukaj opisu do tego w innym wątku) i tą zmianę musi Ci zaprojektować Ci autor projektu, a potem chyba zmiana pozwolenia na budowę.

Ja troszkę (40 cm) podwyższyłem ściankę kolankową i nic strasznego się nie stało. Trzeba tylko bardzo dobrze przemysleć sprawę. Problemy mogą się pijawić z montażem okien dachowych, wytrzymałością wieńca (mocniejsze zbrojenie), wyglądem pomieszczenia od środka, itd. Zachowałem jedcen istotny warunek: jednakowo podwyższyłem wszystkie ścianki kolankowe. Dzięki temu nie zmieniła się konstrukcja dachu.

Powinienes miec drugie pozwolenie na budowe, bozzmienia sie wysokosc i kubatura budynku, oraz jego wyglad zewnetrzny. Jesli w warunkach WZiZT miales okreslone wartosci wysokosciowe to nie ryzykuj, jesli takich nie bylo to mozesz sprobowac opracowanie zastepcze w ramach nadzoru autorskiego projektanata, ktore powinnoi zalegalizowac nowa sytuacje odpowiednimi wpisami z uzasadnieniem do dziennika budowy.

Scinka kolankowa powinna byc zaprojektowana.