Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komplety ze skóry

DARIO2

Recommended Posts

Witam, komplety skórzane są świetne, wyglądają elegancko i jasne i ciemne ale... Mamy wielki fotel z jasnej skóry, jest cudownie wygodny, czyści się to preparatami do skór i jest OK pod warunkiem, że nie masz psa lub kota. Kot bedzie ostrzył pazury o meble a pies wskakując zrobi nieodwracalne krechy, więc, jeśli ma to stać w miejscu dostępnym dla zwierząt, to brzydko mowiąc - odpada. Szkoda wydatku i nerwów, wtedy lepsza zwykła kanapa kryta materiałem, zwartym aby się nie "mechaciło". Ponieważ przerabialiśmy ten temat więc piszę ostrzegawczo. Pozdrawiam

cześć,

ja też poproszę o radę, wlasnie dwa dni temu kupilam komplet ze skóry do salonu, jaśniutki jest, ecru :D

I mam pytanie, jak to "zakonserwować" oraz pielęgnować? Co stosujesz, i gdzie się kupuje takie preparaty?

Acha, zwiarzaków nie posiadam, ale mam za to dwuletnią córcie 8)

pozdrawiam

Witam, mam komplet z jasnożółtej skóry. Jest super - nie zamieniłabym go na żaden inny, ale fakt.... brudzi się. Pewnie nie mniej niż ciemny, ale widać zdecydowanie więcej :evil:

Do tego mamy w domu małego łobuza, który nie bacząc na nic w ciapkach itd łazi po całym komplecie.

Na początku czyściliśmy meble specjalnymi preparatami zakupionymi w sklepie w którym kupiliśmy meble, ale zarówno cena ok. 100 zł za butelkę, jak i szybkość zużycia butelki zmusiły nas do zmiany sposobu czyszczenia.

Teraz czyścimy komplet raz w miesiacu ciepłą wodą z odrobiną delikatnego mydła, a po wysuszeniu pokrywamy specjalnym preparatem do skóry frimy Bufalo (chyba tak się nazywają). Czyszczenie raz w miesiącu zdecydownie wystarcza.

Nie wiem jak to jest ze zwierzątkami, bo takowych nie mam, ale córka ma zakaz bawienia się długopisem w pobliżu mebli - jej ostatni wybryk lekko naruszył stan fotela :cry:

Jednakże przy normalnym użytkowaniu takie czyszczenie zdecydowanie wystarczy. Ach, komplet mamy 4 lata i nie ma narazie na nim śladów wysuszenia skóry lub jej pękania. Jest w bardzo dobrym stanie.

Sposób czyszczenia podrzucił nam gość w innym sklepie meblowy ;)

I mam pytanie, jak to "zakonserwować" oraz pielęgnować? Co stosujesz, i gdzie się kupuje takie preparaty?

Acha, zwiarzaków nie posiadam, ale mam za to dwuletnią córcie 8)

pozdrawiam

ja kupiłam jaśniutką, piaskową narożną sofę ze skóry gdy moja córeczka miala 2 lata. Sofa wygląda nadal ładnie, czyszczę ją preparatami do skóry "Absorb" z Ikea, raz na kilka miesięcy konserwuję kremem z tej samej serii. Polecam. Nie wyobrażam sobie mieć przy małym dziecku sofy w obiciu z materiału ;)

Leyla bez załamki - moja córcia-urwis też ma 2 latka :D

ooo, to czuję sie pocieszona, bo mąż sie stukał w głowę, że przy Małej takie jasne meble sobie wymyśliłam :wink:

tylko trzymaj długopisy poza jej zasięgiem ;) bo to tak na prawdę jedyne zagrożenie dla jasnej skóry ze strony malucha :)

tak, jak już pisałam mój fotel żyje, ale tym jednym miejscu trochę kiepściej :( Na sczęście w mało widocznym miejscu ...

Skórzane meble mają te przewagę nad obitymi materiałem, że po szybkim wytarciu nie zostają plamy z soków, czy innych płynów co przy dzieciakach zdarza się często. My czyścimy nasz fotel polskim mleczkiem do wyrobow skórzanych, nie pamiętam nazwy ale kosztuje około 10zł. a wystarcza na dwa miesiące (w białej plastikowej buteleczce ok 100 ml). Na bieżąco wycieramy z skórzu lub zaplamione miejsca typowymi ściereczkami do sprzątania, są nasączane jakimś środkiem delikatnie czyszczącym, najlepsze są czeskie chusteczki (uterki) w żóltych paczkach pakowane po 80 sztuk a cena około 6 zł.

Najlepsze są czeskie ściereczki, ("wilgotne ściereczki czyszczące" -sprawdzone) bo sa też polskie, np firmy Cif i innych. Nadają się do ścierania różnych powierzchni, mebli, blatów, itp. są nasączane środkiem czyszczącym (delikatnym) my ścieramy fotel skórzany codziennie i daje świetny efekt (nie niszczy skóry), można ścierać nawet chusteczkami nawiżanymi dla dzieci, też są niezłe (w działach dla maluchów), raz na miesiąc warto przetrzeć preparatem do skór który konserwuje i nieco natluszcza aby nie pękała. Po takim zabiegu warto przepolerować suchą flanelą aby nie zatłuścić ubrania no i daje ładny połysk.