Szary nowy 02.02.2006 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jestem praktycznie całkowitym laikiem w kwestiach kosztowo- budowlanych. Interesuje mnie (mając już działke budowlaną w okolicy Piły) czy za ok 50 tyś zł jest możliwe wybudowanie domu o powierzchni ok 110 m2 w stanie zamkniętym. Nie mówie oczywiście o wykończeniówce chodzi mi o bude z oknami, drzwiami i instalacjami. Tylko i wyłącznie własnoręczna robota rodzina i znajomi. (nie wliczając projektu który też już jest) Z góry dziekuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 02.02.2006 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Jestem praktycznie całkowitym laikiem w kwestiach kosztowo- budowlanych. Interesuje mnie (mając już działke budowlaną w okolicy Piły) czy za ok 50 tyś zł jest możliwe wybudowanie domu o powierzchni ok 110 m2 w stanie zamkniętym. Nie mówie oczywiście o wykończeniówce chodzi mi o bude z oknami, drzwiami i instalacjami. Tylko i wyłącznie własnoręczna robota rodzina i znajomi. (nie wliczając projektu który też już jest) Z góry dziekuje za rady No nie wiem Mój nowy domek ma niecałe 100 m2 (parterowy). Stan surowy otwarty + dachówka kosztował 110 tyś. zł. (w tym 26,5 tyś. robocizna). Co prawda starałem się wybierać dobre (droższe) materiały. Dom jest zbudowany z Ytonga, kryty dachówka ceramiczną z pełnym deskowaniem i papą, fundament ocieplony jest styrodurem, dom jest podniesiony (ze względu na nierówną działkę i rzeczkę w niedalekiej okolicy) więc poszło więcej bloczków i zasypki do fundamentów. Może jeśli projekt nie będzie fantazyjny, postawisz ten dom z tanich materiałów, przykryjesz papą, lub folią i tanią blachą, wybierzesz najtańsze okna, to w 60 - 70 tyś. się zamkniesz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 03.02.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jestem teraz na etapie szukania ekipy i wyceniania materiałów na prosty domek 100m2 i póki co nie widzę możliwości realizacji stanu surowego w kwocie 50tys. A jeśli ty chcesz mieć w tej cenie jeszcze instalacje i wszystkie okna to już wogóle nie ma mowy.I to nawet jeśli dużo rzeczy zrobisz sam. Sam koszt materiałów będzie sporo wyższy niż te 50tys.U mnie koszt budowy domku w stanie surowym otwartym (bez okien w elewacjach, bez drzwi i bez instalacji) wyniesie koło 90tys, z tego jakieś 20kilka tys to robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 03.02.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jęzeli lecisz od zera to materiały do stanu surowego zamknietego powinny zmiescic się w 100 110 przy swojej pracy możesz liczyć na wprowadzenies ie do domu - pomijam aranżację podwórka i ogródu sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 03.02.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Niestety, ale 50tyś, to jest przeważnie dość duża kwota do zarobienia, ale bardzo mała przy budowie domu. PS. Były już watki, czy da się wybudować za 300,200 i 100tyś. Teraz jest 50. Panie i panowie, kto da mniej ??? pozdrawiam i przepraszam za ten dość ironiczny post Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 04.02.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 50 tyś to mało na stan surowy zamknięty z istalacjami ale my za niewiele więcej planujemy też wile zrobić. My także oczywiście więkrzość rzeczy robiy sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 05.02.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Kochani 50 tyś to kwota jaką chciałby miec każdy ale zejdźmy na Ziemię 50 tyś na dom w stanie surowym zamkniętym ze wszystkimi instalcjami (woda, prąd, kanaliza) zakładam 80 -100 m2 - ten kto dał radę za takie pieniądze - pomimo tego ze robiła sam - musiał połowę materiału ukraść. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 05.02.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Niestety - ja również po swoich doświadczeniach powiem, że za 50000 nie da się raczej postawić domu, nawet w stanie surowym.Dla przykładu - okna w domu to min. 10.000zł., drzwi wejściowe - 2000zł.,piec c.o. - min. 5000zł. A gdzie jakiekolwiek przyłącza?Być może same mury, bez jakiejkolwiek instalacji i okien by się udało, ale raczej nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts