Karolina28 03.02.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Mam pytanie dotyczące ziemi, a raczej jej przekazania.Otóż teściowie chcą nam dać kawałek działki przeznaczony na budowę domku.Zakładając fakt iż jest to grunt rolny, ale z możliwością wykorzystania na budowę więc nie trzeba go przekwalifikować. I tak nie wiem czy załatwić to darowizną, czy jako współwłasność i jak to wygląda notarialnie (Koszty itp. )Chodzi o to, że chcemy wziąć kredyt na budowę domu, a zabezpieczeniem ma być ta ziemia. Przy okazji wartość działki 0,5 ha to około 10000zł. Nie mam pojęcia czy mogę już załatwiać pozwolenie na buowę czy muszą tamte sprawy być uregulowane.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 ...Nie mam pojęcia czy mogę już załatwiać pozwolenie na buowę czy muszą tamte sprawy być uregulowane. Proszę o pomoc najpierw działka ... później pozwolenie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 04.02.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Ja zrobiłem darowizne od teściów dzialka 2000 m2 ustaliliśmy wartość działki na 20000 zł i płaciłem u notariusza 1200 zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 05.02.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 najlepiej działkę sprzedać tak jest najtaniech, chyba że jej wartość mieści się w kwocie wolnej (przy najbliżesz rodzinie to 9000 na każdą osobę zdaje się od każdej osoby) można też poczekać bo Pani Zyta-Gilowska (chyba, minister ds finansów) coś wspominała o zniesieniu podatku od darowizny przy dziedziczeniu (z rodziców na dzieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina28 06.02.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Witam wszystkich.Mam jednak problem. Okazało się że powyższa działka nie ma przeznaczenia na budowę. Byłam dziś w urzędzie miasta i okazało się, że choć nie ma planu zagospodarowania przestrzennego terenu to nie można przekwalifikować gruntu. Powiedzcie jak to jest naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts