Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DZIENNICZEK RENCI

Recommended Posts

NO TO ZACZYNAMY - no to się przedstawiam - jestem krakowianka z uridzenia , pochodzenia i wogóle - mam dwa zbóje w domu jednego widać na zdjęciu obok a drugi się ukrywa (to mąż). Podobno ma mi pomagać przy budowie domu.....hm .....

Pożyjemy - zobaczymy...

Jak mi się uda to powklejam zdjęcia..........działki która się mieści 3 km od Skały i która jest prawie moja......

http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=1&id=48125&zid=575024&r=0http://foto.onet.pl/mojalbum/zdjecie.html?no=0&id=48125&zid=575023&r=0

I nie wiem czy się udało :oops:

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem po wstępnych rozmowach telefonicznych z prawdopodobnym wykonawcą mojego domku. Skłaniam się do budowania z bali drewnianych ale gościu mi mówi że ten domek z bali to nie bardzo bo ma dach kopertowy, i że jak go z bali zbuduje to że złamie tradycje budowania bo generalnie to wszystkie domy drewniane mają dach dwu-spadowy. Ja mu na to że ja chce ten dom z bali a ON że złamiemy wszelkie konwenanse budowania domu drewnianego, i że architekt też mi to powie..... :(

I co ja mam zrobić? :evil:

Wlaśnie wróciliśmy z pięknych gór (jutro powklejam zdjątka) po rozmowach z architektem-projektantem i wykonawcą naszego domku.

Sprawa wygląda dobrze tzn. architekt jak usłyszał że projekt wybraliśmy już rok temu stwierdził że nie będzie nas przekonywał do innego i że ten projekcik zaadoptuje na dom z bali drewnianych (już nic z wykonawca nie mruczeli na temat dachu kopertowego). Po dwóch godzinach rozmów z wykonawcą stanęło na tym ,że będzie to bal 20 cm kwadratowy na obce pióro + 10 cm wełna mineralna i od środka wykończenie tam gdzie chcemy drewno , płyta gk, terakota albo kamień. I oczywiście dach kryty gontem drewnianym. No i teraz pozostało mi czekać ok. dwa tygodnie na wstępny kosztorys. Jak mnie cena nie zabije - to budujemy.

Narazie tyle póżniej powklejam zdjęcia. Zobaczycie jak wygląda zima w górach, jest cudnie.

• 1 month później...

Troszkę mnie nie było , ale już wróciłam na forum...

A przez ostatni miesiąc się sporo wydarzyło...

Sprzdaliśmy mieszkanko w centrum Krakowa - hm.... jednym słowem mówiąc pozbyliśmy się jednej z lepszych inwestycji w dzisiejszych czasach na rzecz budowy naszego ślicznego domku.

No i właśnie działeczkę mamy zabukowaną , jesteśmy po spisaniu przdwstępnej, no imam wstępny kosztorys na dom z bali drewnianych - stan surowy zamknięty 100 patyczków. Na szczęście ta suma nie zaskoczyła nas bardzo więc decyzję podjęliśmy. Dom drewniany wg. powyższego projektu.

Kolejny kroczek to uzyskanie WZ bo nasza gmina się opóźnia z wprowadzeniem planu zagospodarowania terenu a potem pozwolonko i fundamenty z mediami do końca tego roku.

To tyle najbliższych planów.

• 3 weeks później...
Byłam dziś na mojej działeczce - wysiedłam z autka stanęłam zamknęłam oczy i było tak- cisza i ćwierkanie ptaków, delikatny wietrek i słoneczko - a potem nasz wymarzony domek, mój mały zbój bawiący się na zielonej trawce i my na tarasie z kubkiem kawy.... a najlepsze jest to , że to marzenie się ziści i to niedługo :p

Jakby kto chciał wiedzieć domek ma 120m2 z garażem więc właściwie to jakieś 100m2 użytkowych. Jeszcze wszystkich szczegółów odnośnie budowania nie wiem więc nie piszę. Jadę w długi weekend na rozmowy z projektantami i wykonawcą więc potem będę pisać bardziej szczegółowo.

Ale też już się troszkę ruszyło bo mam wszelkie papirki do wydzielenia mojej działeczki i zaraz po długim weekendzie będę składać wstępny projekt podziału do zaopiniowania w architekturze.

No coś zaczyna się dziać. :roll:

• 2 weeks później...

A teraz tak:

Zamówiliśmy projekt naszego domku - jesteśmy dogadani z wykonawcą na 100% jak tylko śnieg w przyszłym roku zejdzie - czyli gdzieś mam nadzieję początek kwietnia.

Dzisiaj złożyłam wstępny projekt podziału mojej działki do architektury w gminie. W poniedziałek pojadę przyspieszyć decyzję i chyba zaraz w przyszłym tygodniu zgłoszę podział i zacznę go robić. Tak będzie szybciej.

No coś się rusz.. :p

No i w poniedziałek ruszam z podziałem mojej działeczki- mam nadzieję że pójdzie gładko.

A zapomniełam napisać że w Istebnej poznaliśmy bardzo sympatycznego Juranda79 z żonką.

Fajnie się tak spotkać na żywca , wypić piwko i pogadać na interesujące tematy... :wink:

Mam nadzieję że się jeszcze kiedyś spikniemy.

Zaczyna się:

Po pierwsze - mam warunki przyłączenia do sieci wodnej i energetycznej

- więc do wrunków zabudowy już tylko mały kroczek

Po drugie mam decyzje w sprawie podziału działki - mam go już zgłoszonego i w sobotę jadę sobie zamierzyć granice.

A potem jak tylko podział wejdzie w życi i będę mieć WARUNKI ZABUDOWY to zaraz finalizuję umowę kupna działeczki i zaraz występuję o pozwolenie - a projekcik domku zrobi się między czasie i mapkę pod projekt już mam tylko się przy podziale domierzy pare szczegółów i będzie OKI.

No a fundament wylejemy z końcem sierpnia - we wrześniu.

Będzie dobrze

:wink: