Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DZIENNICZKA RENCI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będziemy sąsiadkami przez drogę - E4 :lol: :lol: :lol: hihi to żart oczywiście. W przyszłym roku zamierzamy ruszać w Będkowicach. Więc w sumie niedaleko. Mamy wiele chęci ale mało odwagi (bankowi krwiopijcy), mnóstwo pomysłów a tylko 1 domek do pobudowania. Porównując Twój garaż do naszej wizji to jesteśmy raczej minimalistami. Interesuje nas metraż podobny do tego co ma Jurand - max 100 m2. Ze względu na układ działki i ogrzewanie solarne wody u nas domek będzie musiał stać wzdłuż. http://www.z500.pl/index.php?projekt=1&ogolne=1 Najprawdopodobniej to będzie nasza chatynka minus lukarna.

Pozdrawiam Ula

ps. w niedzielę przyjedziemy powąchać Twój domek :p

Bardzo fajny nieskomplikowany domek. W Będkowicach w dolince zaraz niedaleko źródła moja cioteczka ma działeczkę rekreacyjną - czasem tam zaglądamy.

Jeśli chodzi o budowę to jeśli chcecie ruszać w przyszłym roku na wiosenkę to radzę się pomału sprężać i zacząć załatwiać papierologię do pozwolenia na budowę.

Wbrew pozorom te formalności zajmują trochę czasu i nerwów - i już szukać ekipy do budowy na 2008r.

Pozdrowionka - do niedzieli

Ale zaraz w ramach rewanżu powklejam zdjęcia.

Pozdrowionka

Maaało!!! Maaało!! Maaało!

Najfajniejszy etap się zaczął a ty tak skąpisz fotek - daj no coś więcej!!! :lol: Ścianę z bliska, węgieł, coś w środku, widok przekroju w otworze okiennym czy cuś. No ciekawym jak to u Was wygląda! :D

A tak poza tym jak się czujecie będąc w środku całej roboty patrząc na rosnące ściany? Jakieś emocje? Nie przestępujecie z nogi na nogę? :) :) :) Ja w każde popołudnie zaraz po pracy gnałem na budowę - cieszyłem się jak dziecko z każdego przybyłego bala... :D To naprawdę najfajniejszy etap, później już jakoś się mniej chce... Jednak to prawda, że wykończeniówka wykańcza. :([/url]

Ale zaraz w ramach rewanżu powklejam zdjęcia.

Pozdrowionka

Maaało!!! Maaało!! Maaało!

Najfajniejszy etap się zaczął a ty tak skąpisz fotek - daj no coś więcej!!! :lol: Ścianę z bliska, węgieł, coś w środku, widok przekroju w otworze okiennym czy cuś. No ciekawym jak to u Was wygląda! :D

A tak poza tym jak się czujecie będąc w środku całej roboty patrząc na rosnące ściany? Jakieś emocje? Nie przestępujecie z nogi na nogę? :) :) :) Ja w każde popołudnie zaraz po pracy gnałem na budowę - cieszyłem się jak dziecko z każdego przybyłego bala... :D To naprawdę najfajniejszy etap, później już jakoś się mniej chce... Jednak to prawda, że wykończeniówka wykańcza. :([/url]

Rencia gratulacje!!! Zagladałam , zaglądałam i nic przez długi czas a tu nagle taaakie zdjęcia. Mam nadzieję że uda mi się kiedyś do Ciebie trafić i poogadac domek z bliska. Wyobrażam sobie jak pachnie... A czy jakiś czas zakończenia inwestycji jest przewidywany:)) czy na razie to wielka niewiadoma?

Wspaniale jest patrzec jak rosnie kolejny dom z bali. Planujesz ocieplac w srodku? Bardzo podoba mi sie sposób laczenia bali- listewki i welna. Porównywalam fotki jak to robia u Ciebie i jak bylo u Juranda. W Twoich balach sa robione głębsze naciecia- jakos solidniej to wyglada> Ciekawe czy ma to jakies praktyczne znaczenie np. czy lepiej trzyma cieplo. Ale to tylko wrazenie laika:).

Czekamy na kolejne zdjecia.

Pozdrowienia i powodzenia!!

Wspaniale jest patrzec jak rosnie kolejny dom z bali. Planujesz ocieplac w srodku? Bardzo podoba mi sie sposób laczenia bali- listewki i welna. Porównywalam fotki jak to robia u Ciebie i jak bylo u Juranda. W Twoich balach sa robione głębsze naciecia- jakos solidniej to wyglada> Ciekawe czy ma to jakies praktyczne znaczenie np. czy lepiej trzyma cieplo. Ale to tylko wrazenie laika:).

Czekamy na kolejne zdjecia.

Pozdrowienia i powodzenia!!

Rencia, pozwolę sobie odpisać Krysigdy - mam nadzieję, że nie będziesz mieć nic przeciwko... :wink:

Gdybym miał budować raz jeszcze to zrezygnowałbym z tych listewek - pierońsko ciężko się to czyści (szlifuje) a poza tym stwierdziłem, że ładniej wygląda ściana ładnie zlicowana - te pióra całkowicie bym schował. Zostawiłbym tylko fazowane krawędzie, ale nie więcej jak po 1 cm - tak dla zaznaczenia każdego bala.

Jeśli chodzi o izolację cieplną to nie ma to znaczenia - w obu przypadkach przestrzeń wypełniona jest wełną więc nie będzie przewiewać...

Witam !!!

Dzięki wielkie wszystkim kibicom!

Jurandzik oczywiście że się nie obrażam.

Specjalnego zdjęcia dla Ciebie nie zrobiłam bo dopiero dzisiaj doczytałam ale myślę że nic straconego - następnym razem będzie.

Krysiagdy - nie planuję żadnego ocieplenia w środku - ściana z bala ma 22cm i jak to mój góral mówi ma przepuszczalność taką jak normalna betonowa trójwarstwowa - szczerze to bardzo długo łamałam się nad ocieplaniem i męczyłam oto moją ekipę i generalnie po wielu - wielu rozmowach i dociekaniach doszliśmy z mężem do wniosku że chyba jednak Ci górale wiedzą co mówią i co robią.

Teraz jak Grzesiu (główny góral) coś zaczyna mi doradzać i tłumaczyć od razu mówię tak:

" Grzesiu ty mi nie tłumacz jeśli uważasz że tak będzie lepiej i ładniej to rób tak jak Ty uważasz" - w końcu to oni mają doświadczenie.

Pozdrowionka