Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pedros Paroizolacje kładziesz między płytą g-k a wełną, tak że otwory na gniazdka nie uszkadzają paroizolacji. Wentylacja powinna iść w pionach wentylacyjnych, te przechodzą przez wszystkie warstwy dachu. Możesz je wykończyć wywiniętą folią, tak jak np. otwory okienne w dachu

bez przesady

ja też chciałem uszczelniać wokół puszek instalacyjnych kratek wentylacyjnych itp jakimś silikonem taśmą itp.

ale byli moi poprzednicy którzy wytłumaczyli że jest to opóźniacz pary że i tak pewna część pary przechodzi chociażby w miejscu wkręta nie trzeba aż takiej sczelności.

A z mojego doświadczenia wynika, że wszyskie przejścia, połączenia foli ze ścianą czy inne połączenia trzeba bardzo dokładnie uszczelnić, zakleić.

Mam folder z firmy URSA o nazwie SYSTEM "PEŁNEJ KROKWI": "URSA-TOP SYSTEM 100" KOMFORT POD KAŻDYM DACHEM - gdzie jest pokazane jak powinno się mocować paroizolacjię, co prawda nie są uwzględnione przejścia przez paroizolacjie, ale doskonale obrazuje potrzebę szczelenego wykonania połączeń "paro".

Piotr

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Piotr_PA dnia 2003-01-28 09:59 ]

kiedyś na forum było poruszone czy trzeba dawać wogóle paroizolację dla wełny rookwool jak zapewnia producent w niektórych przypadkach nie, ale nie jest to duzy koszt i ja dałem wszędzie oczywiście w miejscach przebicia przez izolację starałem się zrobić to w miarę szczelnie ale bez przesady.

Folia nie miała kleju. Folia STROTEX, są 2 rodzaje 3 i 4 warstwowe odpowiednio STROTEX AL 90 i STROTEX AL 150 za pierwszą płaciłem 2.6 za 1m2.

Przeczytać można na: http://www.henwal.krakow.pl/folie/paroizolacyjne/index.html

Strona producenta nie działa.

Piotrek