PEDROS 28.01.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Może ktoś wie w jaki sposób zrobić szczelną paroizolację w miejscach montażu w suficie (płyta karton - gips) np. halogenów, wentylacji, nawiewów powietrza od kominka itp.?PozdrawiamPEDROS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Pedros Paroizolacje kładziesz między płytą g-k a wełną, tak że otwory na gniazdka nie uszkadzają paroizolacji. Wentylacja powinna iść w pionach wentylacyjnych, te przechodzą przez wszystkie warstwy dachu. Możesz je wykończyć wywiniętą folią, tak jak np. otwory okienne w dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 bez przesady ja też chciałem uszczelniać wokół puszek instalacyjnych kratek wentylacyjnych itp jakimś silikonem taśmą itp.ale byli moi poprzednicy którzy wytłumaczyli że jest to opóźniacz pary że i tak pewna część pary przechodzi chociażby w miejscu wkręta nie trzeba aż takiej sczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 28.01.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 A z mojego doświadczenia wynika, że wszyskie przejścia, połączenia foli ze ścianą czy inne połączenia trzeba bardzo dokładnie uszczelnić, zakleić. Mam folder z firmy URSA o nazwie SYSTEM "PEŁNEJ KROKWI": "URSA-TOP SYSTEM 100" KOMFORT POD KAŻDYM DACHEM - gdzie jest pokazane jak powinno się mocować paroizolacjię, co prawda nie są uwzględnione przejścia przez paroizolacjie, ale doskonale obrazuje potrzebę szczelenego wykonania połączeń "paro". Piotr [ Ta wiadomość była edytowana przez: Piotr_PA dnia 2003-01-28 09:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 kiedyś na forum było poruszone czy trzeba dawać wogóle paroizolację dla wełny rookwool jak zapewnia producent w niektórych przypadkach nie, ale nie jest to duzy koszt i ja dałem wszędzie oczywiście w miejscach przebicia przez izolację starałem się zrobić to w miarę szczelnie ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 28.01.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 a jak to wszystko sklejać. Mam na mysli poszczególne arkusze folii. a jak przymocowac folię do profili -taśma dwustronna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 na forum ktoś pisał o takiej specjalnej kupowanej u producentów samej folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 29.01.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Ja przymocowałem do profili taśmą dwustronną szer 50 mm. Trzyma doskonale. Poszczególne pasy zakleiłem folią aluminiową, gdyż mam folię z warstwą aluminium. Piotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 29.01.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Czy ta folia aluminiowa ma klej? Jaki jest koszt foli z aluminium i gdzie ją kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 29.01.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Folia nie miała kleju. Folia STROTEX, są 2 rodzaje 3 i 4 warstwowe odpowiednio STROTEX AL 90 i STROTEX AL 150 za pierwszą płaciłem 2.6 za 1m2.Przeczytać można na: http://www.henwal.krakow.pl/folie/paroizolacyjne/index.htmlStrona producenta nie działa. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts