Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury z ciepla woda bez izolacji?

Recommended Posts

Witam

Mam rozlozona instalacje i nie mam jeszcze wylewek.. instalacja wodna (woda uzytkowa) jest z plastikowych rur.. czy naprawde te rury sa tak dobrze fabrycznie zaizolowane trmicznie ze nie wklada sie ich w dodatkowe otuliny?

Niestety nie wiem co to dokldanie (producent) za rurki

Bedzie cyrkulacja!!!

Przemek

Warto dać izolację na rurach od ciepłej i od zimnej wody. W przypadku ciepłej wody chodzi o straty ciepła, a przy zimnej chodzi o kondensację pary wodnej.

w jakiejs reklamowce rur plastikowych jakiegos producenta przeczytalem ze miedz jest 900 x lepszym przewodnikiem ciepla niz te "plastiki" i te "plastiki" sa grubsze wiec jest juz tak super ze jest wspaniale... i pewnie bez cyrkulacji przyjalbym taka wspanialeosc w ciemno...

Generalnie mam 3 punkty cieplej wody... kuchania - oddalona w poziomie od kotla/zasobnika o pare metrow.. rury beda biegly w posadzce... lazienka na dole (bez cyrkulacji - tam tez bedzie kociol z zasobnikiem).. lazienka na gorze (nad kotlem) - rury sa w peszelach tylko... jak najlepiej teraz porobic dodatkowa izolacje?

Przemek

wiem jedno, moi hydraulicy wszystkie rury izolowali, centralne z pex-al-pex, wodę zimną i ciepłą łącznie z cyrkulacją z miedzi

faktycznie chodzi o wychładzanie ciepłej wody i wykraplanie na na rurach zimnej, jest to też element kompensujący rozszerzalność rur typu pex a i dodatkowa ochrona dla rur z miedzi przed agresywnymi składnikami betonu którym są zalane

Zaizoluj te rury jak leci. Im grubiej tym lepiej, bo się spłaczesz jak nieizolowana rura od zimnej wody w lipcu. ( rura w lipcu, a nie spłaczesz się w lipcu! Dla jasności) Fundujesz sobie niezły pożeracz ciepła CWU.

Tą metodą domu i tak nie ogrzejesz.

Pozdrawiam Adam M.

Zapłakałbym, rwał te peszle i założył piankę. Rozcięcie wzdłużne zalepiłbym taśmą (jest taka specjalnie do tego i tania.) Potem kupiłbym sobie flaszkę, pocieszycielkę i kazał rodzinie zostawić mnie w spokoju do rana!

Pozdrawiam Adam M.

zaizoluj peszle, izolacja jest izolacja,

powietrze w peszlu też izoluje

znasz jakis dobry i tani izolator.. moze sa jakies pianki w tasmach w supermarketach?

co zrobic mozna z rurami w scianie?

- akurat w pionie ida tylko w lazience i pomyslalem sobie ze zamiast je zatynkowywac to mozna zostawic wolna przestrzen (przyjda kafelki i tak).. albo (pianka montazowa?)?

Przemek

przemekk74 - jest specjalna pianka (chyba PE) do izolowania rur - w kształcie rurki (chyba od razu przeciętej wzdłuż) - wybierz taką, co ciasno obejmie twoje rurki (lub peszle, jak ich nie zdejmujesz)

pozdr - Krzysiek

Czy nie warto przypadkime taka dodatkowa pianke (ktora np peszla sie oblozy) szczelnie uszczelnic aby nie nasiakala pozniej betonem przy wylewkach?

Nawiasem mowiac sprawdzielm cieplote rurek z woda w bloku (cielge ktos pewnie z wody korzysta wiec pewnie efekt jak w cyrkulacji)... cieplota rurek jest duuuuzo nisza niz np w metalowych lacznikow ... ale jednak jest

Przemek

Ja ma w tej chwili instalacje PEX-Al w peszlach na podłodze na gruncie i zamiast tych otulin będę pod rury kładł styropian około 3cm kolejna warstwa styropianu około 5cm (razem 8cm) styropianu, i to styropian będzie izolował zamiast tych otulin, jest to lepsze rozwiązanie bo jak założysz otuliny na peszel to będzie bardzo gruba kompozycja.