Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa z luksferów

paul

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według mnie warto, wymyśliliśmy zaokrągloną kabinę o wymiarach 120x120 cm i po pierwsze nie mogę nigdzie kupić takiego brodzika, a po drugie nie ma również takich kabin, a specjalne zamówienie wymaga góry pieniędzy. Z luksferów można zorbić co się chce, a potem nawet zamontować na takiej ściance jakieś uchwyty.

Najdroższe w tym wszystkim są pustaki, te które mi się podobają kosztują 20PLN za sztukę - zatem ścianka będzie kosztować jakieś 1400. Do tego trzeba doliczyć drzwi lub zasłonkę :smile:

Tak czy inaczej ja stawiam kabinę z luksferów, poszukam jeszcze tylko tańszych pustaków.

pzdr

Rz

słuchajcie, ja myślę, że kabina ma być bez brodzika a na podłodze kafelki ze spadem do odpływu, a zamiast drzwiczek luksfery ustawione w łuku, żeby woda nie pryskała na łazienkę. Przejście dość wąskie i odpowiednią stronę zamontowany panel prysznicowy.

pzdr.

Uważajcie z luksferami,pod prysznicem występują dość znaczne rożnice temperatur,żeby nie popękały od naprężeń(może lepiej wybrać dobrej firmy-droższe?)Ja mam zamontowaną kabinę półokrągłą 90 szkło-kosztowala mnie ok.2200zł tak że nawet te po 20 wychodzą tanio.Mario

• 1 year później...

hej, może jeszcze zdążę, zanim zrezygnujesz z luksferów

ja miałam podobny problem i zrobiłam tak:

od ściany idą luksfery, jeden rządek, (zazwyczaj są 19 cm), a dalej idzie taki murek ( w twoim przypadku na ok 5 cm szeroki będzie), mój pan Bob budowniczy postawił go z takich kolcków murowanych:))) i do tego na luzie przymocujesz już kabinę

niestety zielona jestem w zawiłosciach budowlanych i nie wiem z czego dokładnie zrobili mi tą ściankę między lukserami a drzwiami od prysznica, ale twój fachowiec na pewno sobie poradzi.

żeby tą konstrukcję wzmocnić, połączyli jeszcze ścianę nad luksferami z murkiem - pasem murowanym takiej samej szerokości. taka ramka dookoła luksferów powstała.

acha, na te elementy murowane kazałam położyć flizy.

nie wiem, czy coś ci ten mój zagmatwany post pomoże, ale mam nadzieje, że tak:)

pzdr!!!

Tez tak myślałam. Ale mój fachowiec (mąż elektryk) twierdzi, że te 5 cm. murku z bloczków komórkowych to za mało stabilne do mocowania ramy kabiny.

Właśnie kończy układanie kafelków, a ponieważ sceptycznie odnosi sie do tematu luksfery - to chyba zabuduje mi tę wnęke kaflami.

Dzieki za odzew

Pozdrawiam

• 3 months później...