Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa z luksferów

paul

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2112 wojtek, nie wiem czy fugi się zabezpiecza, :oops: stąd moje pytanie. Myślałam, że może trzeba je czymś pociągnąć, żeby nie chłonęły wody :)

fuga jest miedzy innymi takze po to zeby zabezpieczyc podloze nosne przed wilgocia . Jesli Ci kolor bedzie odpowiadal, to skorzytaj z fugi jaka proponuje commor.Sopro ma dobre produkty, samych fug maja kilkadziesiat rodzajow jest wiec w czym wybierac i to nie tylko w kolorach.

A za pytanie sie nie musisz czerwienic, skoro pytasz znaczy nie wiesz, to odpowiedz sa czasem glupie :) Zartowalem bez zlosliwosci :p

pozdrawiam

• 7 months później...
Miałem takie mieć, ale do zakupionego projektu gotowego okazały się nie pasować nigdzie. Przedtem oglądałem takie. Utrzymanie? Szkło jak to szkło, jeśli powierzchnia jest gładka to OK. Może gdyby były w wyrazistych kolorach (te były przezroczyste), osad bardziej by przeszkadzał. Fugowałbym natomiast na pewno silikonem.

Witajcie 8)

Nie polecam silikonu. Zwykła fuga będzie najlepsza. Silikon za chwilę zajdzie Ci grzybem i będzie problem z jego usunięciem, wiem bo to przerabiałem w kabinie. Fugę łatwo usuniesz i zastąpisz ją nową. Lukswery jak najbardzej, tylko głatkie. Najlepiej takie trochę przydymione, nie będzie tak bardzo widać zacieków. POzdrowienia :wink:

U nas tak jest, ale jeszcze nie mieszkamy. A fuga zwykła. Przecież na kafle pod prysznicem też używa się zwykłej.

Tyle tylko że fuga kafli ma ok 2-3mm a przy luksferach to chyba będzie 10mm czu taka gruba nie popęka?. Ja bym się zastanowił na epoksydową. Co prawda droższa ale raz położysz i masz spokój na zawsze nic nie pęka nie brudzi się itp.

Z tym silikonem i grzybem to kwestia wentylacji. Lokalnie może płatać figle, to fakt.

Przez 11 lat mieszkania w Siedlcach 3 razy wymieniałem silikon w szparze za brodzikiem. Grzybobójczy był przez 3-4 lata a potem czerniał. Natomiast fugę zwykłą pomiędzy płytkami w strefie oprysku (o 30 cm w lewo w tej samej kabinie) wymieniłem po 3 latach na silikonową (bo też sczerniała od grzyba) i przez następne 8 lat miałem silikon, który NIE dostał grzyba mimo braku jakiejkolwiek profilaktyki oprócz wietrzenia kabiny, które jak widac wystarczało na płaskiej ścianie, a nie wystarczało w zagłębieniu za brodzikiem...

W domku też zaryzykowałem i położyłem w kabinach silikonową fugę. Pożyjemy, zobaczymy.

Pozdrawiam!

• 1 year później...
Witam, ma od kilku lat jedną ze ścianek pod prysznicem mam wykonaną z luksferów układanych w metodzie z profilani z PCV. Wygląda super lecz jest niepraktyczna. W szczeliny (fugi) wchodzi woda i trudno jej odparować no i z czasem zrobił się tam straszny brud no i chyba grzyb. Chcę tą ścianke zburzyc i wybudowac na nowo lecz bez profili lecz metodą tradycyjną (na zaprawie cementowej lub innej specjalistycznej bez zastosowania profili jako fug). Tylko nie wiem czy takie fugi zdadzą egzamin i czy z czasem tez nię będą wsiąkac wody. Co o tym sądzicie bo na stonach producentów nie znalazłem informacji czy są one przeciw wilgociowe. Dziękuje i pozdrawiam. Rafał.

• 4 months później...

U nas też tak będzie w dolnej łazience. Jedna ścianka prysznica to ściana z płytek, druga z luksferów i do tego szklane drzwi. Brodzika nie będzie, na podłodze płytki z małym spadem, a równolegle z drzwiami w podłodze liniowe odprowadzenie wody (taka rynienka równo z podłogą). Pod płytki kładzie się specjalną folię w płynie, a dodatkowo pod płytki podłogowe w prysznicu specjalny system uszczelniający (my mamy z Miry).

Już się nie mogę doczekać kiedy będzie gotowe :D

Widziałam podobne rozwiązanie kabiny u znajomych i bardzo mi się spodobało :wink:

• 1 month później...
  • 1 month później...

witam wszystkich....

Jestem na etapie projktowania lazienki. Mam wizje aby zrobic kabine prysznicowa z luksferow. Jedna scianka bedzie to wycinek 1/4 kola - druga scianka takze mniej wiecej wycinek 1/4 kola lecz o wiekszej srednicy tak aby krawedzie sie na siebie zachodzily (taki alla slimak)

Moje pytanie jest nastepujace.

Czy strop teriva wytrzyma ciezar luksferow ?

Brodzika nie bedzie tylko plytki.

Na stropie oczywiscie jest wylewka 5 cm

Pozdrawiam

Agent

• 4 years później...