piopio7 03.02.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 witam ponownie jak na razie ciągle jestesmy w fazie poszukiwania projektu z w21-.12 teraz żona znalazła projekt domu "Orzech" z pracowni Krajobrazy. jest tak rozplanowany jak nam potrzeba, w W-21.20 musielibysmy robić lustrzane odbicie. W Orzechu wyrównał bym tylko ścianę z wykuszem na prostą , orazzmiejszył bym liczbę okien na poddaszu. Może ktoś zbudował ten dom lub jest w trakcie jego realizacji proszę o przsłanie mi swich uwag i wymiany doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 19.02.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam I tez rozmyslam o tym projekcie .Przymierzam przedluzyc salon z przodu o metr.Ale to tylko przymiarki.Pozdrawiam z gor swietokrzyskich.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 19.02.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Czy moze ktos budowal w swietokrzyskim????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 19.02.2006 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 My z żona planujemy zniwelowac ten występ w salonie i zmienić okna na poddaszu tylko na szcztowe , nie robim garazu nie potrzebny nam jest , zastanawiamy sie też czy robić zadaszenie nad wejściem do tarasu. To tyle zmian. Kontaktowałem sie z pracownią Krajobrazy w sprawie kosztorysu i dowiedziałem sie że jeszcze takiego nie ma i jak chcę zamówic ten projekt to czas oczekiwania na niego wynosi około 6 tygodni gdyż jest to nowosć od niedawna i jeszcze nikt nie kupował tego projektu . Akurat na czsie mi tak nie załeż to po spotkaniu z architektem na poczatku marca będziemy pewni czy zamówic ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 20.02.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam Rozwniez zastanawialam sie nad tym daszkiem.Lukarna w dachu moim zdaniem dodaje pewniego uroku.Robie czesciowe podpiwniczenie likwidujac w ten sposob kotlownie przy wejsciu.Jezeli jest garaz wiec lazienka jest slepa i chyba to mnie drazni.Caly czas sledze inny projekt Mam zamiar budowac w okolicach gor swietokrzyskich .Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 21.02.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Podnosze watek aby nie zaginal.Caly czas patrze na ten domek.Czy jest tu ktos komu sie podoba lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 22.02.2006 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Podnosze watek aby nie zaginal. Caly czas patrze na ten domek. Czy jest tu ktos komu sie podoba lub nie. on nie zaginie . teraz czekam na wyrysy geodety i spotkanie ponowne z architektem .potem zakup projektu , ale bede kupował sam od pracowni odrazu z moimi zmianami tak mam nadzieje wyjdzie taniej . Bo architekt za adaptację weżnie swoje i doliczy za zmiany w projekcie . A jak kupie od pracowni odrazu ze zmianami to wzmie tylko za umiejscowienie na działce. I jak widzę bedziemy pirewszymi osobami w polsce które go wybudyją . i to my będziemy wtedy zasypywani pytaniami i prosbami o pomoc. ja wiem ze muszę go postawic ot i wszystko . Napwno bede pisał jak postęp prac, mam nadzieje że za rok czyli 2007 bedzie o tej porze stał tam gdzie jest jego miejsce. ale to jest jeszcze sporo czsu . Pozdrwiam i mie martw sie zobzczymy jak zbudujemu. A sporo bo muszę pozbyć sie stodoły , zakopać szambo po cioci jak zostanie przyłączona do kanalizacji i dlatego mysle że uda mi sie zrobiuć fundamęty do pażdzirnika i jak pogoda pozwoli postawiść stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 22.02.2006 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Podnosze watek aby nie zaginal. Caly czas patrze na ten domek. Czy jest tu ktos komu sie podoba lub nie. i jeszcze w tym temacie to projektu domu szukam juz prawie półtora roku mam górę gazet i katalogów a projekt znalazła żona w internecie i jest dokładnie taki jak nam potrzeba do tej działki na której ma stanąć, i rozkalad pokoi jest tez ok, twk naprawde to architekt ma go tylko umiescic na działce tak jak go widzimy bez żadnego kręcenia dopasowywania nawet odległosci od drogi sąsiadów sa zachowane z zapaswm nz działe trochę dziwnej bo 30m 23m. na 28m,26m taki dziwny rąb w sumie 728 m2 z tym że sąsiad to ciotka która dała nam działke i ma z nia problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 22.02.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Widze ze jestes sporo do przodu niz ja . Jestem na etapie chodzenia do gminy, gdyz jeszcze nie jestem wlascicielem tej dzialki . To wszystko toczy sie wolnym torem. I chyba w tym roku nie zaczne. Ale nic nie wiadomo narazie mam tylko 7 rolek papy ktorą odkupilam okazyjnie po niskiej cenie i styropian pod wylewke. W jakim rejonie budujesz? Fajnie ze nam sie podobaja te same domki i mozemy wymienic swoje uwagi. Pozdrawiam z gor swietokrzyskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 22.02.2006 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Widze ze jestes sporo do przodu niz ja . Jestem na etapie chodzenia do gminy, gdyz jeszcze nie jestem wlascicielem tej dzialki . To wszystko toczy sie wolnym torem. I chyba w tym roku nie zaczne. Ale nic nie wiadomo narazie mam tylko 7 rolek papy ktorą odkupilam okazyjnie po niskiej cenie i styropian pod wylewke. W jakim rejonie budujesz? Fajnie ze nam sie podobaja te same domki i mozemy wymienic swoje uwagi. Pozdrawiam z gor swietokrzyskich mieszkam w warszawie a budowac będę 75 km od domu w miejscowosci Latowicz 25 km za mińskiem mazowieckim żony rodzinka stamtąd pochodzi. Teraz to najgorsz jest czekanie na działania architekta. jak on zrobi swije to do gminy po wstępną decyzje o zabudowie , w mi.ędzy czasie do elektrykow, i gazowników , papiery przygotuje terz architekt my tylko skldamy papiery,to somo jak gmina wytda wstępną opinnie i zezwolenie na budowe . Papry przygotuje architekt i do starostwa z dwoma planami na bydowęi rozbiórkę stodoły a oczywiście wszędzie będoą chcieli kaskę za pozwolenia i przyłącza . I jeszcze jeden problem może być , to żę działka leży na terenie zurbanizowanym ważna jest klasa gruntu ,choszi o odrolnienie koszt około 100 zl w moim przypadku płatny do kasy gminy. Najfajniej jest jak chodzisz do tych wszystkich urzędników kazdy coś ci tłumaczy mówi niby pomaga , a jak sie potem zastanawiasz to nic nie rozumisz glupiejesz i masz dośc. dlatego jak piszesz do urzedników rób dla siebie kopie i niech ci potwierdxaja przyjecie dokumętów potem masz jak znalazł jak ci będą mówić że coś skopsałas w papierach a oni o tym mówili. Ja straciłen tydzień urlopu przez to tylko że wymyslili sobie doległosc od drogi krajowej na 30 m to tyle ile ma działka a to jest droga wojweódzka i odłegłośc ochronna to 8 m. Architekt dopiero wszystko nam wyjwsnił, i przdstawił konkretnie sposób jak uzyskac wszystkie decyzjie, dlatego też jemu zleciliśmy załatwienie geodety za 600 zł awiem że indywidualnie geodeci biora wiecej za sprządzenie mapek do celów projektowych, Architekt jest z minska i zna wszelkie słabości starostwa i gminy w latowiczu stąd terz taki wybór a jak wies z woda ,pradem do budowy nie mam problemy , wjazd na działkę mamay wspólny z ciotką i ona sama nas namówiła na budowę prz okazji jak remontowalismy jej dom w wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 27.02.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Mam decyzje o warunkach zabudowy.Decyzje od konserwatora przyrody Decyzje od zarzadu drog.jeszcze kilka dokumentow , nie jestem jeszcze wlascicielem tej dzialki ale to w trakcie..Prosze pisz swoje postepy w budowie bedą dla mnie cenną uwagą.Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_stce 27.02.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Aha narazie gromadze materiał.Oprocz papy ,styropianu bedą jeszcze stemple podobno teraz to jest ten okres gdzie są najbardziej mocne i mozna je sobie juz kupic.Tylko musze je przywiez z lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 07.03.2006 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 My jak do tej pory mamy spotkanie z arcjitektem we wtorek, za tydzień bo zapomniał biedak o nas i że to juz mija 5 tygodni a mapki miały być po 4 tygodniach, zobaczymy co dalej ???? sam jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 15.03.2006 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 mapki są w formacie A3 . pan architekt nie znalazł projektu króry nam odpowiada a szczyci sie tym ze ma 3000 gotowych projektów. Ja szukalem 2 lata , i tak pozostało że zamówiłem dzis projekt . I co jestem pierwszy w polsce co chce go wubudować , na projekt mam czekac 6 tygodni ale myslę że będzie szybciej to po rozmowie z biurem Krajobrazy . Teraz koncepcja archtektoniczną muszą wdrożyc w życie ,a ja będe królikiem doswiadczalnym . za malo jest projektów w takim układzie na rynku a też sa potrzebne. Teraz do gminy po wstepne warunki zabudowy, i do elektruków po prąd , dalej gazownicy no i woda w gminie , wysyłam żone na bój sama musi to zrobić w piątek może zdaży papireki przygotowane . Klamka zapadła będzie budowany Orzech i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 20.03.2006 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Papiery poskaładane u gazownikoów,elektryków i w gminie , projekt zamówiony , czasz czekania na decyzje piłka po stronie urzędników czekamy??????? tylko jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.05.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam Własnie wysłalem maila do Piopio7 z pytaniem o linka, ale wczesniej jakos sobie sam poradziłem. My tez przemierzyliśmy sie juz chyba na dobre do Orzecha, po przejrzeniu oczywiście chyba z 1000 projektów. Szukaliśmy domku w miare prostego i taniego z miejscem na kotłowmnie na paliwo stałe oraz 1 pokojem na dole ( oczywiśćie musial tez być ładny )i juz byliśmy gotowi na Gienie lub M03 Muratora. Problem był w tym że kazdy z nich wymagal dużych zmian adaptacyjnych. Jakis tydzien temu żona (u mnie tez hehe) znalazła ten projekt w necie i stal sie cud. Nie musimy nic (prawie) przestawiać ani dobudowywać. Wystarczy jak cofniemy garaż i wejście do kotłowni zrobimy z boku, ewentualnie cos jeszcze zakombinujemy z oknami. Pozdrawiamy Budowniczych "Orzecha" A z tym projektem to dziwne bo mi powiedzieli że kosztorysu jeszcze nie mają, a pytałem w zeszłym tygodniu.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 30.05.2006 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Kosztorysu nie mają . Nie sprzedawali do tej pory tego projektu w necie pokazali tylko studium koncepcyjne , jak kupiłem projekt to może teraz to zrobią, My będziemy budowac bez garażu, i jak pojechałem do architekta który się szczyci że ma ponad 3500 gotowych projektów to w tym układzie domu nie znalazł ani jednego. Nas denerwuje duża ilośc okien dachowych z ktorych chcemy zrezygnować , a okna w pokojach na szczytach budynku powiększyć, to jedyne zmiany. Budowa systemem gospodarczym , ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego (suporeks) może go ocieplę zewnątrz styropianem 10 lub 12 ale to później .początek budowy planujemy na wrzesień , a koszty to mamy nadzieję żę w granicy 120 000 będzie do zamieszkania gotowy ze wszystkim domek powstanie w miejscowości Latowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.05.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Nas tez irytuje duza liczba okien połaciowych i tez zamieniamy je na większe okna w ścianach szczytowych. ponadto zamierzamy jeszcze dosiwetlić kuchnie poprzez powiększenie okna w ściane szczytowej.Bedzie ona u nas od strony południowej i chociaz w ten sposó b chcemy troszkę zwiększyc bilan energetyczny domu.Chyba będziemy budowac w technice "thermodom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 06.06.2006 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 a co z spiżarką ona jest w planach koło kuchni, My z układu budynku nic nie zmieniamy gdyż taki jak jest nam pasuje ,kuchnia od północy wychodza onka na drogę a salon , wejście od południa i ściana szczytowa z tarasem od zachodu, jedynie też rozwarzamy zrobienie dodatkowych dzrzwi do kotłowni z boku budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.06.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Cześć Mam juz kosztorysy "Orzecha" w wersji z bez garażu i z garażem. 106 i 125 tys stan surowy zamkniety. I dzis odbieram mapki z geodezji hurraaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts