Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...

8)

e nic nie umarło .

Jak wiesz nie było o czym pisać,

ale do wczoraj ekipa muruje z bloczka , tak aby na zimę wyrównać ziemię pod domem, w tym tygodniu przywiozą suporeks na cały dom wraz ze ściankami działowymi. po niedzieli wyślę nowe zdjęcia. Kanalizacja działa można się podłączać . Trochę to lepiej wygląda 8)

• 2 weeks później...
8) widzę że Orzech urósł u Jawroszki. U nas kiełkuje pomalutku teraz jeszcze zostało doprowadzenie wody i wszystkich rur spustowych i wyrównanie i zasypanie szamba. które mam w kotłowni a jest zbyteczne działa już kanalizacja. Tylko szwagra ciężko zabrać do pracy bo ma gorący okres wszyscy chcą jak najszybciej uruchomić ogrzewanie i awarie się często zdarzają może w ta sobotę się uda .to tylko tyle . zobaczymy :lol:

• 1 month później...

Krzysiu, mała rada zacznijcie sie śpieszyć.

Robocizna i materiały strasznie drożeją, własciwie z dnia na dzień.

Przykładowy gazobeton od maja do września ubiegłego roku zdrożał z 4,20 na 7,10 !!!! Reszta tez raczej nie tanieje.

Z tego co pamietam budujecie w kredycie, więc może wam zabraknąć.

Wiem tez że na najbliższy miesiąc szykowana jest podwyżka szyb okiennych.

dzięki

też to zauwarzyłem .gazobeton kupiłem juz całość wraz z połowkami na wszyskie sciany, terza oprucz dachu latamy za terivą i tez sprawdzamy gzie będzie taniej, jak ja kupowałem gazobeton to w najtańszym w Mińsku mazowieckim składzie był po 6,8 teraz w sobotę był po 7,15 . Ja kupiłem w Stoczku łukowskim po 6,2 zza transport nie liczli , bloczki fundamentowe też byłu prawie po 3 złote ale znalazłem 10 km od nas za 2,30 dlatego ciągle jeżdzę co sobata po oklicy i szukam okazji cos taniej kupić , najblisza sobota to rekonesans za dekarzmi i tartakami po więźbędachową jak porównam ceny z wyceną do firmy za 27tyś co chce zrobić całość to się zdecyduję , ale mam madzieję że jak sami poszykamy to możewyjdzie taniej.

a w kwesti okien dachowych to pozoztawiliście takie jak są w projekcie bo się okazuje że nie sato okna standartowe tylko sopre szkła 140/90 a standart to 118/75 i kosztują w standarcie około 900zł , i tu tez trzeba poszukać może trafi się jakąs promocję , :)

8) odebrałem kosztorysy dachu w blachodachówce

firma Izbud Simar

1 .blachodachówka 208m2 4368 pln 189.080m2 6146,99

2. blacha płaska 26 ark 1820 pln 20ark 572,40

3. gąsiory 8 szt 400 pln 15 szt 1602,00

4. wkrety 7 op. 280 pln 15 op 450,00

5, uszczelki 72szt 288 pln 40 mb 240,00

6. gwiżdzie 100 pln 5 op 120,00

7. uszczelniacz dekarski 3 szt 54 pln 2 szt 40,00

farba zaprwk. 29,85

suma 7310 pln 9201,24

rabat 10 % po rabacie 8281,25

firma Replin

dach powierzchia 161.5 m2 a powieżchia pokryciowa 180,037 m2

blachodachówka Koral 350 mat 28.5 pln 5151.05 pln

blacha płaska 17 ark. 1054.00 pln

wkręty 4 op 180.00 pln

gąsiory 8 szt 312,00 pln

uszczelki uniwersalne 30 mb 120,00 pln

suma 6797,05 pln

ale tytaj za samą blachodachówkę mam policzone do zapłaty 4951, pln

i dodajac pozostałe akcesoria do zapłaty wychodzi 6617,oo pln

to tylko dotyczy samej blachy na dach , jeszcze folia paroprzepuszczalna , okna, i robocizna.

w izbudzie za położenie dachu ,ze wszystkimi obrubkami i oknami dachowymi i mębraną za robociznę liczą 44oo pln, za wykonanie więźby dachowej robocizna 2100,pln kwoty netto.

orynnowanie IZBUD w pcv 1554,65 - 10% = 1399,18 pln netto 1706,99 brutto przy 22% vat i jak robią to 7% vat 1497,12 pln brutto

orynnowanie w SIMAR w pcv 2029,72 - 17% = 1684,50 pln brutto

klolor blachodachówki z blachy 2621,52 - 15% 2228,46 pln brutto

to na razie tyle .

Firma IZBUD wykonyje wszystako od więźby dachowej do końca jak się u nich bym decydował na wykonawstwo to nic mnie nie interesuje ja tylko sprawdzam żeby dobrze zrobili koszt takiego dachu wycenili na 27220 pln z robocizną. A co do wymiarów dachu to jest 161 m 2 a blachy kupic trzeba na 180 m2 tak im wychodzi z wyliczeń arkuszy blachy.

:) dalej co do zakupu blacho dachówki szukamy w kolejnych firmach

dziś mamy mieć kolejne wyceny, z Dachwit z Dębego wielkiego gdzie blacha Sara jest po 20.60 za m2 i okna dachowe Facro folia Tyvek,

jeszcze dzis mamy zamówić strop ponoć w starej cenie , bo keramzyt już poszedł do góry, strop kupuję u producenta gdzie zaopatrują się składy budowlane, na wstępnej wycenie strop wyliczony na niecałe 3000 plm

więźba dachowa plus łaty i kontrłaty 3400 pln w tartaku transport gratis,

cieśla i dekarz w jednaej osobie 10pln m2 więźby i 8 pln blochodachówka m2

plus 8pln mb za obróbkę komin okna po 150 pln ot takie wiadomosci co do cen 8)

Krzychu zastanówcie się czy aby na pewno chcecie blache na dachu.

No chyba że ze względów finansowych zmienieliście więźbę na słabszą, to wtedy nie macie wyjścia.

Ja więźby nie zmieniałem i jak robiłem sobie wyceny zakupu dachu plus robocizna to dachówka cementowa wychodzila tylko ok. 1300 drożej od blachodachówki. :o

• 1 month później...
:D długo nic nie pisałem. ale nie było o czym . od 12 03.07 ruszyła budowa " mojego domku " jak mówi martusia w dwa dni panowie murarze postawili z bloczka w koło 5 warstw do soboty mają zrobić pod strop, w przyszłym tygodniu ścianki działowe i podciągi tak aby w trzecim tygodniu pracy mozna było ułorzyć strop i go zalać . Jak na razie jest ok ,zobaczymy co dalej zdjęcia umieszczam na foto koncie

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam Panowie,

ja równiez długo sie nie odzywałem, ale nie miałem czym się chwalic.

na dzień dzisiejszy nie ma dużego postępu, a to wszystko przez urzędasów :evil:

ale do rzeczy: mój projekt jest w trakcie adaptacji i pojawiły sie dwa pytanka:

jaki dach i jaka ściana?

Jestem ciekawy jak Wy to rozwiązaliście, bo ja niewiem czy zdcydowac sie na ściane jedno warstwową (czyli bloczek 36cm), czy dwu warstwowa (czyli bloczek 24cm i 12cm styro.), jeżeli chodzi o dach to raczej bede kładł blochodachówke i przez to zrobie lżejszą wieźbe.

Doradźcie :D

:D

Ja to juz tez nie siedzę i nic nie pisze bo w tygodniu praca a w piątek gnamy na działkę i robota . stan prac od maja maja robić dach . U Jawroszki architekt zmienił chyba płyty PŻ na szpilki i to lepjej wyglada ja mam trzy betonowe ściany na poddaszu tak jak jest w projekcie a to kiepsko wygląda, no ale jak się architekt dziwił że takie ściany się leje , a murarz mówi zgodzie z projektem to szczęka mu opadła że nie kazał robić szpilek. do wieńca. Ja też kupiłem lżejszą więźbę dachową i blacho dachówkę , ale tutaj sam musisz się zastanowić co jest lepsze dla Ciebie i także co do kosztów jak to wygląda,

Dzięki za info, ale nierozumiem mimo to jednrgo "zmienił chyba płyty PŻ na szpilki i to lepjej wyglada ja mam trzy betonowe ściany na poddaszu tak jak jest w projekcie a to kiepsko wygląda" :oops:

jewrioszka Wlaściwie wszystko jest w naszym dzienniku, zapraszamy do lektury

Twój dziennik czytałem kilka razy, a i tak mało pamiętam bo cały czas mam mętlik :-?

, ale cóż przeczytam jeszcze raz

:D

Ja to juz tez nie siedzę i nic nie pisze bo w tygodniu praca a w piątek gnamy na działkę i robota . stan prac od maja maja robić dach . U Jawroszki architekt zmienił chyba płyty PŻ na szpilki i to lepjej wyglada ja mam trzy betonowe ściany na poddaszu tak jak jest w projekcie a to kiepsko wygląda, no ale jak się architekt dziwił że takie ściany się leje , a murarz mówi zgodzie z projektem to szczęka mu opadła że nie kazał robić szpilek. do wieńca. Ja też kupiłem lżejszą więźbę dachową i blacho dachówkę , ale tutaj sam musisz się zastanowić co jest lepsze dla Ciebie i także co do kosztów jak to wygląda,

Robert chodzi o ścianę kolankowa nad wejsciem i nad salonem oraz od strony kuchni w szczycie , mamy tam wylane płyty z betonu , a mozna wylać co metr pionową szpilkę i połączyć ją z wieńcem tak jak jest to na ścianie kuchennej i pokojowej, przesłałem nowe zdjęcia to widać nad salonem płyta z betonu ma 50 cm, ale nad wejściem już ponad 105 cm i tak z boku w szczycie i jeszcze wieniec

poza tym teraz doszlismy do wniosku że drzwi do kotłowni powinny być w wiatro łapie a nie w przedpokoju to zmienimy.zdjEcia wysłane na konto, tam widać te sciany z betonu , a mozna inaczej,ale trudno zrobione zgodnie z projektem!

ściany też dwu warstwowa bloczek i styropian z zewnątrz,