Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robert chodzi o ścianę kolankowa nad wejsciem i nad salonem oraz od strony kuchni w szczycie , mamy tam wylane płyty z betonu , a mozna wylać co metr pionową szpilkę i połączyć ją z wieńcem tak jak jest to na ścianie kuchennej i pokojowej, przesłałem nowe zdjęcia to widać nad salonem płyta z betonu ma 50 cm, ale nad wejściem już ponad 105 cm i tak z boku w szczycie i jeszcze wieniec

poza tym teraz doszlismy do wniosku że drzwi do kotłowni powinny być w wiatro łapie a nie w przedpokoju to zmienimy.zdjEcia wysłane na konto, tam widać te sciany z betonu , a mozna inaczej,ale trudno zrobione zgodnie z projektem!

ściany też dwu warstwowa bloczek i styropian z zewnątrz,

Dzięki Krzysiu, cały czas przyglądam sie twoim postępom i sądze że ja osiwieje do tego momentu :D

Dzięki za rade obgadam to ze swoim architektem.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D :D tak sam sie zastanawiałem czy Czarku masz okno okrołgłe bo na zadnych zdjęciach go nie widać a teraz jak z cenami bo szaleją . wmoim regionie za cement krzyczą 500 tona , bloczek 12 pln to jakes warjactwo. .. a ja jak powiem że 2 klasa cementy jest po 265 pln i że Isorwer 15 cm możma kupić po 97 pln za belkę 5,7 m2 to mjestem wariat czy nie powiem jedno składy budowlane i posrednicy rąbia nas w d....... jak nie masz znajomych to leżysz , a każdy zarabjana naszej naiwności bo myślimy że dał nam rabat. Dzięki telewizi i gazetom teraz my dostajemy po du...ie a posrednik sie cieszy. Ja sie sam zastanawiem czy nie kupić z20 ton cementu po 265 i nie sprzdać go po 350 mając zysk 85 zł a nie robiąc bio zajście jest na rynku a i tak cena 350 dla wszystkich jest atakcyjna kiedy za tonę chca ponad 450 pln.

ot prawa rynku pośredników. . a co do domku to fakt parę zmian potrzeba wprowadzić żeby po yem było ok

:roll: :D

Każdy z fachowców co ma mi coś robić , oprócz murarza pyta skąd mam materiał i za ile płaciłem , są zaskoczeni tym że mammateriał z tamtego roku i zakupiłem wszystko do stanu otwartego , tak naprawdę jak bym kupił okna i drzwi oprócz dachowycy to mam stan zamkniety . pozastał mi tylko elektryk do wykonania instalacji reszta jest dogadana i uzgodniana.

hydtraulik wszystko ,gaz , wodw ogrzewanie , mnie mic oprucz rachunków nie interesuje , 12 tyś pln do przyjecia głuwnie chodzi o gazownie i kominiarzy mnie to nie dotyczy jest pan Makowski . co do więzby i blacho blachodachówki jest pan kiełczykowski cena za wszystko około 6000 pln z progresja w duł . A tak naprawde to teraz musze szukać jak wszystko mam zrobić taniej.

wyobrźcie sobie technik samochodowy, mgr wychowania fizycznego ( z pełną kartą nauczyciela ) teraz zajmujący się od ponad 12 lat modą męska stawia dom i jeszcze pracował jako pomocnik murarza w czasie studiów ,zajebista mieszanka ale może to i dobrze . a propo komputre sam sobie robiłem bo to też potrafię a zaczynałem zx spektrum . i wiem że domek tez powstanie . A tak rochę się rozpisałem o sobie. co do rzeczy . Robert pogoń architekta żebyś nie robił tych bezssEowych scianek które w projekcie maję oznaczenie PZ

hejka,

potrzebuje Waszej porady, a chodzi mi znowu o ściany zewnętrzne.

tzn. czy jedno, czy dwu warstwowa.

Chodzi mi o konkretne argumenty dlaczego ocieplacie beto komórkowy?

Bo tyle jest opini na ten temat co fachowców, a ja przez to mam bałagan w głowie. (jedni twierdzą nawet że to pogarsza a nie polepsza)

Pomóźcie

Wysłałem ci na maila arkusz kalkulacyjny w którym możesz sobie porownac parametry różnych rodzajów ścian.

Ze swojej strony dodam tylko że polska norma U=0,31 to niezbędne minimum. poza tym jest ona przy takiej ścianie spelniona wtedy gdy bloczki łączone sa na klej, a podejrzewam że twoje majstry będa to robic na tradycyjna zaprawę.

Jak mi jakis majster mówil że w domu jest bardzo cieplo przy ścianie jednowarstwoej to mu wierzyłem. Ale jak juz spytałem ile placi za ogrzewanie to albo nie potrafił mi odpowiedzieć, albo kwota jaka podawał była kosmiczna.

Bo przy takiej ścianie bedzie ciepło, pytanie tylko jakim kosztem? Mój domek ( gazobeton 24cm i styro 20) będzie mnie kosztowal przy obecnych cenach gazu ok 1100 zł rocznie, a taki sam przy ścianie jednowarstwowej ok 3500, ty wybierasz. Zwrot nakladów na izolacje po ok. 2 latach.

Wysłałem ci na maila arkusz kalkulacyjny w którym możesz sobie porownac parametry różnych rodzajów ścian.

Ze swojej strony dodam tylko że polska norma U=0,31 to niezbędne minimum. poza tym jest ona przy takiej ścianie spelniona wtedy gdy bloczki łączone sa na klej, a podejrzewam że twoje majstry będa to robic na tradycyjna zaprawę.

Jak mi jakis majster mówil że w domu jest bardzo cieplo przy ścianie jednowarstwoej to mu wierzyłem. Ale jak juz spytałem ile placi za ogrzewanie to albo nie potrafił mi odpowiedzieć, albo kwota jaka podawał była kosmiczna.

Bo przy takiej ścianie bedzie ciepło, pytanie tylko jakim kosztem? Mój domek ( gazobeton 24cm i styro 20) będzie mnie kosztowal przy obecnych cenach gazu ok 1100 zł rocznie, a taki sam przy ścianie jednowarstwowej ok 3500, ty wybierasz. Zwrot nakladów na izolacje po ok. 21 latach.

Dzięki, napewno sobie przelicze :D

Teraz jeszcze z innej beczki: dwój domek przetrwał już jedną zime, a tez słyszłem że jak buduje się z betonu komórkowego to trzeba jak najszybciej ocieplic i otynkowac. czy to prawda?

zauważyłeś jakieś niepokojące zjawiska po zimie?

Ps. jak wybudujesz już swój dom to powinienes zając sie tym zawodowo. :D

• 2 years później...