piopio7 06.06.2006 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 tak naprawdę to mapki są pryszczem, teraz reszta formalnosci , woda ,gaz,elektycy. scieki, pozwolenie z gminy czyli plan zagospodarowania przestrzennego którego gminy nie mają ,ale to nie nasze zmartwienie, teraz po wstępne warunki zabudowy. nie zaponmji o wieżdzie na działkę jak z drogi gminnej to spoko jak z drogi wojewódzkiej to do powiatowego zarządu drug o pozwolenie na wjazd. ja do dzis mam wszystkie pozwolwenia i mam jutro spotkanie z architektem Mam prosbę morzesz mi przesłać na mejla kosztorys bez garaZu toruwnam go sobie z kosztorysem architekta i tobie też go przeslę zoboczymy jak go kalkulowali ale i tak się cieczę że bez garażu mieszczą się w 110 tyś. to dla mnie ważne. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 06.06.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 Wiem wiem Pocieszyć sie nie wolno? Qrde jak sie człowiek raduje to go od razu na parter coooo?!?!?!?!?!?!? Ale masz racje, na razie to pikuś. Umowe na prądzik prawdopodobnie podpisze w ten czwartek, wody od nikogo nie biore bo jestem ostatni i zawsze jest za małe ciśnienie, więc będe wiercił głebinówkę. Ogrzewanie robie węglowe. Gmina jest bardzo przyjazna inwestorom i ma plan zagospodarowania, więc tu problemów nie widze. Reszte sie zobaczy. kosztorysy wysłałem i czekam na feedbeck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 07.06.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 tak to prawda cieszymy się że idzie coś do przodu, jak ja na początu było łatwo elektrycy umowa po 2 tygodniach , gaz 3 tygodnie , gmina podanie o przyłączenie do kanalizacji złożone 31-01-06 do tej pory brak odpowiedzi budują kanalizację i projekty mają stare z ped trzech lat, teraz sami nie wiedzą co maję robić, a uruchomienie całej inwestycji mają zaplanowane na wrześień tego roku ,dlatego też ja zamierzam rozpocząć budowę po tym terninie po co mam jeszcze szambo kopać, w wstępnym wniosku mam na szczelny zbiornik napisane po to aby starostwo powiatowe wydało zgodę na budowę, z giny nan też już warunki przyłącza do wody po 6 miesiącach się udało dostać papierek, d€go bo osoba odpowiedzialna pracuje w terenie i ciężko jest go zastać w gminie. a ja ciągle wolnego tez brać nie mogę, Teraz do architekta i mam nadzieję że to wszystkie papierzyska to może da się złożyć do starastwa o pozwolenie na budowę , sam architekt mówi nam że starostwo działa sprawnie i w 30 dzi sprawe załatwia. Oby. Kosztoeys i zestawienie materiałów prześlę jak tylko otrzymama od architekta zobaczymy jakie będą różnice. a i jeszcze żonka wymysliła że zmiany w projekcie , rezygnacja z okien dachowych możę kosztować tyle samo co zakup tych okien , i może lepiej doswietlic te pokoje a nie płcić architektowi za zmiany dziś sie to zadecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 07.06.2006 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Ciekawi jestesmy jak wam wyjdzie kalkulacja z tymi oknami, napiszcie jak juz cos bedziecie wiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 07.06.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 Pan architekt nie wykonał kalkulacji bo zapomniał,ok kosztorys wykona na poniedziałek oraz pełną kalkulację materiałów ile cegieł,betonu komurkowegi itp. po zapytaniu tak naprawdę za ile mozna postawić domek określił że 125 tyż to pod klucz ze wszystkim do zamieszkania co prawda jak mówi nie będzie klepki dębowej ale jakies panele na podłodze będą. ale jak sam mówi w kazdym wypadku należy wszystko kalkulować i szukać okazji do kuona tańszych materiałów w promocji i da się jeszcze coś urwać. Jak zobaczył kosztorys to sam powiedział że poz. 1 może sam załatwić w granicy 500 złotych i w I kl. poz 8:9 nie kupisię nigdzie bo już takiego bloczku się nie produkuje , na oknach , cegłach , blachodachówce można oszczędzić. a złośc mam podwujną bo na warunkach zabudowy z gniny brakuje pieczątki o tym że decyzja jest prawomocna, Decyzja uprwomocnia się po 14 dniach , nasz ma juz prawie mieśjąc a w piątek żona była w gminie i gośc o tej pieczątki miał te papiery w ręce i nie potwierdził nam tej decyzji i teraz jeszcze raz trzba do niego gonić. Potem do Architekta w poniedziałek w środę prjekty do Starostwa o pozwolwnie na budowę i rozbiurkę stodoły zaniesie architekt., to w ciągu 3 tygodni będzie decyzja. Na pytanie żonki a jak my zaniesiemy to co odp " mozna ale decyzję wydadzą po 62 dniach" ot Polska żeczwistośc dlategozrobi to architekt i sam też odbierze a donas zadzwoni jak będzie pozwolenie bo starostwo nikigonie powiadamia o takim fakcie. to tyle zobaczymy co jeszcze im wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 12.06.2006 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Witam dostałem kalkulację od architekta na potrzeby banku dokładne ilości materiałów ma przesłac meilem póżniej. w domu nie mam waszego adresu e meil ale w środe zabiore z firmy to przślę jego kosztorys ogółem brutto wyszło mu 184 282,00 zł pod klucz do zamieszkania Bez garażu , ale sam mówi że jest to kosztorys średniej na mazowsze to daje 1700 za metr2 . Bank santander PTF przyjmuje średnią na kraj 1200 zl m2 . A tak naprawdę to od nas zależy co gdzie taniej kupimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMarzena 17.06.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Witam wszystkich Zamówiliśmy projekt Orzech. Zamierzamy rozpocząć budowę we wrześniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.06.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Też juz mamy projekt i czekamy na pozwolenie na budowę. Dokumenty złożone i za 7 dni ma byc zgoda. Co do kosztów to sąsiad stan surowy zamkniety 140 m2 postawił za 85 tys., a my mamy zamiar korzystac z jego pomocy. Na razie mam ekipę ktora za robote przy naszym domku jak na razie krzyczy 20 tys. i nic mnie nie obchodzi. Czy to drogo? ( stan surowy otwarty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 18.06.2006 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Też juz mamy projekt i czekamy na pozwolenie na budowę. Dokumenty złożone i za 7 dni ma byc zgoda. Co do kosztów to sąsiad stan surowy zamkniety 140 m2 postawił za 85 tys., a my mamy zamiar korzystac z jego pomocy. Na razie mam ekipę ktora za robote przy naszym domku jak na razie krzyczy 20 tys. i nic mnie nie obchodzi. Czy to drogo? ( stan surowy otwarty) robię oczy bo jak pisałem w starostwie czeka się na pozwolenie dość długo. co do ceny ja mam jedną firmę za 17 tyś stan syrowy otwart wraz z więźbą dachową, dziś umówiłem sią z tym wykonawcą za tydzień ma zobaczyć plan i określić ile za stan pod klucz sam jestem ciekaw , dziś terz rozmowa z innym wykonawcą plan u niego za tydzień odpowiedż, żadnych wstępnych cen nie podał, stalarz za schody dębowe chce około 5000 tyś. z jego materiałem i tak powaoli trzeba szykać wykonawców, architekt za nadzur budowlany prowadzenie dziennika budowy 800 zł za całośc, to tyle na razie. kosztorys przesłałem na adres z którego go otrzymałem [email protected] jak go nie ma wyślę zaraz jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 18.06.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Zauktualizowałem swój profil.( i tez ma obrazek ) Teraz można do nas pisac z poziomu forum. Tamten adres jest zony i dlatego nie mogłem nic znaleźć. A poniewaz na forum bywam głownie ja to i mail będzie teraz do mnie. Tak prawde pisząc to chyba sie pogubiłem. Kto w końcu daje pozwolenie gmina czy powiat? Tak czy inaczej jestem dobrej myśli ( chcialbym zdążyc przed podwyżką stóp procentowych). jak do tej pory idzie nam nieźle. 1. Wpis do rejestru gruntów 2 dni od wizyty u notariusza 2. Podkład geodezyjny 7 dni 3. Prądzik 5 dniu od złożenie pisma. 4. Woda od ręki zobaczymy co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 18.06.2006 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 w waszym przypadku tp powiat gmina daje wstępne warunki zabudowy, powiat daje pozwolenie na budowę terminy są uzalerznione od ilości wniosków na budowę na terenie danej gminy i powiatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 30.07.2006 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 długo nic nie pisałem. Pozwolenie na budowę jest już prawomocne Stodoła rozebrana w dwa dni , trzeci dzień usuwanie kamieni spod stodoły, brama obsadzona , ogrodzenie zrobione, Ekipa do budowy domu uzgodniaona fundamęt może zalejemy za dwa tygodnie to jest 11 .08. jak dobrze pójdzie . Teraz geodeta musi wyznaczyć dom , wykopać trzeba fundamęt i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.07.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Nasze gratulacje, dobrze że chociaz u was wszystko ok. My niestety utknęliśmy na kosztorysie inwestorskim dla banku . Biedzimy sie nad nim luz jakis czas. mamy nadziej eze w tym tygodniu go skończymy , a wtedy juz tylko decyzja o kredycie i hajda z budową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 30.07.2006 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 zdjęcia działki i końcówki stodoły nowe ogrodzenie , za tydzień mamu je podzszalowac i wylac podmurówkę w nieruwnosciach terenu. a z baniem terz wojuję o kredyt i muszę znienić kosztorys pana architekta na mniejszy i postarać sie o zaswiadczenie o zarobkach bo co innego mam na reke a co innego na papierze , przy zarobkach na reke kredyt dostaję bez problemy i nawet na 100% wartości kosztorysu mimo że to mnie nie interesuje, poza tym kazda wlożona złotówka w działkę jest moim wkładem własnym co będzie uwzględione przez rzecoznawcę w wycenie działki. a to też wazne przy kredycie. mam nadzieję że zanim kredyt dostane to z fundamętów juz wyjdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 30.07.2006 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 zdjęcia działki i końcówki stodoły nowe ogrodzenie , za tydzień mamu je podzszalowac i wylac podmurówkę w nieruwnosciach terenu. a z baniem terz wojuję o kredyt i muszę znienić kosztorys pana architekta na mniejszy i postarać sie o zaswiadczenie o zarobkach bo co innego mam na reke a co innego na papierze , przy zarobkach na reke kredyt dostaję bez problemy i nawet na 100% wartości kosztorysu mimo że to mnie nie interesuje, poza tym kazda wlożona złotówka w działkę jest moim wkładem własnym co będzie uwzględione przez rzecoznawcę w wycenie działki. a to też wazne przy kredycie. mam nadzieję że zanim kredyt dostane to z fundamętów juz wyjdę. http://piopio7.fotokonto.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.07.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A możesz nam podać, jakis jest orientacyjny koszt takiego fundamentu? I z czego go robisz, z bloczków czy wylewany? Może i my byśmy sie na cos takiego zdecydowali? I jeszcze jedno, taka nieśmiala prosba , jesli to o czywiście nie tajemnica, czy mógłbys się z nami podzielic kosztorysem?, może byśmy cos od ciebie ściągneli? I chyba zaraz założe sobie konto z fotkami tak ja ty to sie będziemy chwalić. I jeszcze raz gratulacje z powodu rozpoczęcia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 31.07.2006 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 nowy Kosztorys od architekta mam miec dopiero w środę ,prześlę go oczywiście. Umówiony geodeta na wyznaczenie budynku - koszt 300 PLN Koparka do fundametów Koszt nieznany ale chyba ze 200 pln nie znam jeszcze kosztów drutu zbrojeniowego fi -12 potrzeba na cały dom u mnie 60 szt oraz drutu fi 6 do wykonania strzemion na jedno strzeniono potrzeba około 130 cm tego drutu ale porównam sobie koszt gotowych strzemion a potrzeba ich około 300 szt . i co będzie tańsze to kupię . Murarz powiedział że lepiej kupic drut a resztąto on sam wykona. beton lany z gruszki cena jednej betoniarki 6 m3 betonu 180 pln netto m3 plua 7% vat potrzba 15 m3 czyli dwie gruchki a reszta dolana przez ekipę, tak jak pziom pod bloczki bo nierówny mam grunt. Murarz za kopanie fundamętów i wykonanie zbrojenia zalanie betonem i wymurowanie z bloczka około 1500 pln ale odejdzie mu jeszcze kopanie wię pewnie weżnie mnej. Za wymurowanie domu bez dachu ekipa bierze 7000 pln . wylanie fundamętów i tak musi być , tylko potem mamy wybór albo szalować i lać beton lub wymurowac z bloczka ponad poziom , ja muruję z bloczka orjętacyjny koszt to 2,40 za sztukę a potrzebyjemu ich około 1300 szt to da 3200 pln a jeszcze potrzebny mięki drut do zbrojenia , toczę desek do szalunku jak będzie potrzebny, Myslęże ze wszystkim koszt fundamętów będzie jakię 8000 -9000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 31.07.2006 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 teraz czekam na promesę z banku mija tydzień i nic miła pani mówi że promesa już powinna być ale jest koniec mioesiąca może sie trochę opóżni zobaczyny , zawsze mam coć w odwodzie jak nie ona to może chłopak z Notusa coś wymyśli zawsze im zależy na klijęcie aby dostał kredyt bo od tego mają prowizję jak to u ruskich mówja "pożywiom uwidzim" zawsze jest jakies wyjście zobaczymy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.08.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 kilka fotek z buszu. http://www.jewrioszka.fotokonto.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piopio7 10.08.2006 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 lepszy taki busz niż u mnie kamień na kamieniu, jaja wyszły z wyznaczeniem budynku przez geodetę , budynek jednym rogiem w bramie wjazdowej, teraz zmiany i buza muzgów i budynek na nowo wyznaczany w linni zbudowy stanie po przekątnych na działce , ale w linni zabudowy jak gosobie liczyłem to miał być 8 m od drogi powiatowe , linnia zabudowy jest 10 m do drogi i stąd ta kaszana, kopanie fundamętów przewidziane na 24, lanie na 25 zobaczymy co sie jeszcze wydarzy. Była wycena działki miły pan z firmy"partner" około 50 stwierdził ogrodzenie jak w fabryce, mąż sam w domu to jeszcze nie sprowszdził sobie baby, dziwne, las jest,( żona myślała o lesiena grzby) gośc o lesie prywatnym " to dzrzewo na dach jest" , a ta miejscowośc to wieś jest chociaż ma duży kościuł, ale to dziwne bo wszystkie media sa w działce i ,prąd ,telefon,gaz, woda , i jeszcze teraz konalizację robią . To w warszawie tak nie mają niektórzy, po rozmowiea telefonicznej ze mną stwierdził że wyceni działkę na jakieś 20 tyś zł a całą inwestycje na jakieś 180 tyś po wybudowaniu domu, a zabrał wszystkie papiery od zony , pojrkt,akt notarialny ,wypis z ksiąg wieczystych,postanowienia z urzędu gminy , orginały , i stwiredził ze wyśle wszystko pocztą do dimu. I mamy strcha bo listy i przesyłki giną ze skrzynek pocztowych.. trochę się rozpisałem. a ćórka to pewnie 11-12 letnia około 5 klasy tak ze zdjęcia wniskuję że rówiesniczka naszego synka on 5 klasa w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts