Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ojoj, Krzysiu chyba nie daliście jakiemus obcemu facetowi oryginalnych dokumentów?

Jeśli tak to faktycznie masz sie o co martwić.

Na przyszłośc zróbcie sobie kopie i sie nimi poslugujcie, przeciez akt notarialny to zabezpieczenie waszej wlasnosci, a wyceny nieruchomosci nie robi sie na podstawie zapłaconej kwoty tylko średniej ceny gruntów w okolicy.

Przynajmniej tak mi sie wydaje.

A córka ma 10 lat i zdała do 4 klasy.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zonaka odadała tyklo odpis aktu anieorginał martwi sie bo gosc wził jeden z orginalnych projektów które nam zostają. ja mam wszystkiego kipie i dla myraza też tylko kopie aby nie zniszczył orginału, ja się nie martwię o papierki , tylko o sposób podejścia do wyceny rzeczoznawcy i tym jakie wazrzenie robi na obcych sobie petentach a z tego on żyje . a co do wieku cyrki to się niewiele pomyliłem

:D Witam wszystkich budowniczych Orzecha. Ja tez po obejzeniu wielu projektow jestem zdecydowany na budowe domu Orzech. Milo jest poczytac, ze sa osoby ktorym sie ten projekt podoba i realizuja go. Mieszkam pod Rzeszowem z mama i siostra. Mam obok dzialke ze spadkiem terenu i przymierzam sie do budowy . Orzech wersia bez garazu interesuje mnie. Na razie dostalem juz warunki zabudowy i zaczynam dalsze czynnosci. Obecnie chce kupic projekt. Troche to wszystko przeraza mnie ale mam nadzieje, ze znajda sie zyczliwi ludzie, ktorzy jakos pomoga a sememu sil mi nie braknie. Pozdrawiam Tadeusz

:D

witam

ot powoli będzie nasz więcej, fajnie w razie problemów pisz zawsze może coś pomogę , z nas trzech chyba ja najdalej jestem zaawansowany w pracach, budynek już wuznaczony przez geodete na działce , opózniły sie troche fundamenty nają być kopane 24, a zalane 25 to się chyba uda .

pozdrawian Krzysztof

:p Dzieki za mile powitanie to jest nasz juz trojka. Podpowiedzcie mi jak najlepiej kupic ten projekt bezposrednio z pracowni z malymi poprawkami czy inaczej? Ja nie chce miec garazu z dome bo bede mial go wolno stojacy obok wraz z budynkiem gospodarczym. Poprawki do projektu to takie, ze chce miec okno od strony wschonniej w scianie szczytowej w pokoju na poddaszu i ewentualnie rezygnacja z jednego okna dachowego. W pokoju goscinnym kominek. Nie wiem czy projekt takie rozwiazanie przewiduje. Pozdrawiam Tadeusz

:)

kwestia poprawek . to temat dla architeekta któru będzie ci adoptował projekt.. Kupujesz projekt surowy taki jak masz w internrcie , pracownia która go sprzedaje nie zmienia nic, Możesz kupić go we wrocłwiu w pracowni Krajobrazy lub w płocku z pracowni ING w płocku dołaczają kosztorys, zresztoą kosztorys jest treaz dostepny tez na stronie Krajobrazów to ten sam co otrzymał go Jewioszka, a tak naprawdę to my sami miał ustalimy jaki on będzie miał koszt.zależy co i gdz 8) ie i za ile kupimy

8)

Zgadzam sie z tym co pisze Krzysztof, tylko że tak naprawde ani ING a ni Krajobrazy nie dają kosztorysu, a jedynie zestawienie materiałów.

Możesz je potem wykorzystac do zrobienia kosztorysu.

Zgadza sie tez że zależy co gdzie i za ile.

Jesli twój bank wymaga faktur a ty chcesz budowac tak jak my czyli sposobem gospodarczym, to masz problem.

Np. gazobeton zna fakture kosztuje szt ok. 8-9 zł, a bez faktury ok. 4-5zł.

natomiast jeśli buduje ci firma od Ado Z to wiedz że jesli jest za tania to oszwabia cię na materiałach, tzn kupią gorsze i dadza sobie większy narzut. Więc stracisz na jakości a jesli jest droga i sprawdzona to znacznie przepłacisz. :evil: .

Chyba że cie stac na taki sposób to sie nie wtrącam :wink:

P.S.

Krzysiu u nas wycenili dzialeczke na 40 do 50 tys. a całą inwestycje na 300tys. :oops:

Pozdrawiam Czarek

:-? Dobrze. Jestem czwarty. wyscig jak widze rozpoczety. Ja tak szybko nie bede budowal bo tez licze kazda zlotowke. Nie naleze do tych co nie wiedza co zrobic z pieniedzmi i kredyt bede bral. Mam nadzieje, ze na wiosne rusze z budowa. Dzieki za oswiecenie co do kupna projektu. Tak zrobie kupie we Wroclawiu mam sentyment do tego miasta i juz szukam architekta bo niestety nie mam znajomego. Duzo was kosztowala adaptacja projektu przez architekta? Pozdrawiam cala Trojke Tadeusz

8)

architekt za mapki , opracowanie i adaptacje do warunków zbudowy, żadnych zmian w projekcie, wykonanie projektu rozbiórki staodły i projektu szamba., 1600 pln, za prowadzenie nadzoru budowlanego za cały etap dudowy wpisy do dziennika budowy 900 pln, geodeta za wyznaczenie budynku 650 zł za 9 rogów, wraz z kolumną

ok ja jako pierwszy ciągne dalej w piątek zalewam fundamęty termin juz uzgodniony , koparka zamówiona, beton jutro zamówię i chajda do przodu , tylko własna kasa sie kończy a z bankiem to jakoś powoli idzie .

gosc operat wykonał działkę oszaczował na 22 560 z ogrodzeniem i bramą

wartosc budynku po wykonaniu wszystkich prac plus aramżacja( modne słówko) terwnu domek bez garazuwucenia na WRP = 184,828 zł. Pani z banku podpowiedziała mi żebym poprosił o kopie operatu i o dziwo bez problemu ja mam , cały operat zawiera 16 stron plus wszskie kopie papierów króre musimu uzyskać daje to ponad 20 stron dla banku, teraz mam dostosować kosztorys do operatu tak abyn uzyskał taka kwotę jaką chcę dostać kredyt. Żonka mowi ze to jakas głupota i ja tak uwazam , bo po co robić kosztorys który tak naprawde jest fikcja na papierze , chyba że dla zwykłej papierologi aby ich było więcej w tecze z wnioskiem o kredyt . Skoro staran sie o kredyt w mniejszej kwocie niz szacunkowa wartośc budynku to bank powinien sie cieszyć ze klijent ma jakis wkład własny , no chba że kombinyją jak przejąc ten budynek i go sprzedać z zyskiem ja wybuduje ,bank stwierdza że złamałem umowę i zabiera nieruchomośc, którą kerdytował i jest ok . Gożej jak ja mam za duzy udział wałasny w budowie bo wtedy bank musi mnie spłacić gdyz wartośc nieruchoności przekracza wartośc kedytu wraz z odsetkami i tu mają problem,bo jak finansuja 100% wartosci to się czyję pewnie , gożej jak ja juz mam zaawansowane swoje środki w wysokości ponad 30 % i zobaczymy jak się uda z kredytem[/img]

:p Już dołaczam na dobre do budowy Orzecha. Dziś dostałem do rąk zakupiony projekt. Kupiłem go w Rzeszowie firmie współpracującej z Krajobrazami w Dobrym Domu. Dostałem od firmy gratis na zachęte dziennik budowy i 3 karty z 10 procentowym rabatem do dużych sklepów budowlanych na naszym terenie. Obejżałem szczegółowo projekt i zaczął coraz bardziej mi sie podobać. Zmiany jakie wprowadze to chyba to, ze zrezygnuje z jednego okna dachowego. Skoro mam ich mieć aż trzy to chyba wystarczy dwa. Miałem też projektanta na działce zaproponował abym zrobił częściowe podpiwniczenie bo mam spadek terenu. Z tego pomysłu to jestem zadowolony i tak chyba zrobię. Projektanta mam bardzo skrupulatnego nie wiem czy go nie zmienię, bo jak zaczął czytać projekt wstępnych warunkow i zaczął nanosić poprawki do nich i gdy wybrałem się do gminy aby obwieścić Pani co trzeba zmienić w warunkach to Pani zaproponowała mi zmienić architekta, bo sie za bardzo czepia. Ciekawa hstoria i co tu teraz robić? Pozdrawiam Tadeusz

witam.

co do wartosci działki zależy to od miejsca jej położenia i atrakcyjnosci , oraz tego jaki jest popyt na dzialki na danym terenie.

W Latowiczu obieg i handel gryntami jest mierny i z tad cena 20 zl za m2 dzialki takiej jak nasza . pewnie blizej warszawy cena była by lepsza. a i architek jak pierwszy raz zrobil mi kosztorys to też wyliczył bardzo podobną cenę , jaką wyliczył pan od poeratu.

dodałem trochę zdjęc podstawa wylana, teraz w górę .Bloczek a potem sciany.Nie obyło sie bez nerwów. .na piątek nie udało sie załatwic betonu,

.kopanie na 110 cm trochę ziemi i glina sama glina, mozna stawiać cegielnię i podchodzi woda.3. osuwa sie zienia, wieczorem zaczyna padac deszcz . beton zamówiony na 8 rano sw sobote przeniesiony na 10 .00 . . sobata 6 rano zjawia sie ekipa i prawjają wykop ale za duzo wody, pompujemy pompą udaje sie osuszyc wykop szybkie podsypanie żwiru na dno pred ułożeniem zrojenia . Zbrojenie ułozone jest godzina 9:30 mamy czas na kawę

:evil: :evil: :evil: :evil: do 12:10 przyjezdz betoniarka pierwsza, za 10minut dryga fajnie mają byc trzy. Pytamy kierowcę drugiej o której będzie trzecia za 30 minut ............. Przyjeżdza o 12:30 ten sam co był pierwszy . Wjad w bramie ma 5 m przy wjezdzie zawadza o słupek bramy i niszczy słupek ogrodzenia,na szczęście nie zniszczył płyt ogrodzenia i słupka bramy , 30 ton we wjeżdzie spowodowało wyciścięcie wody podskurnej do góry . i jak choszisz to tak jak po trzęsawisku.

po wylaniu betonu z gruchy jakos się z kierowcą dogadzliśmy co do kosztów naprawy słupka ogrodzenia i słupka bramy. ale kobitki sie popłakały jak to kobitki, dalsze prace sa przwidziane na 25 września , tylko wymórowanie z bloczka będzie wcześniej , a od 25 mamy stawiac ściany zobaczymy?

8)

Widze że ruszyłes jak burza, jeszcze raz gratuluje.

Tez mamy zamiar ruszyć w tym miesiącu, a może tygodniu?

W każdym razie kredyt juz przyznany :p .

Może będzie szansa zaobaczyc jai to wygląda w realu?, bo jak na razie to wielkośc domu wyznaczałeme sobie tylko na plaży :oops:

Pozdrawiam Czarek

:)

w realu żonka stwierdz za mały ale dopiero jak wymuruje z bloczka to zobaczymy prawdziwe wymiary , ale jest mały to fakt . Co do kredytu to walczę z kosztorysem , teraz co do zazw zaplanowanych prac, mam nadzieje nz kredyt w tym miesiący do 15-go oby sie udało, Teraz marazm i początek szkoły 8)