Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit Podwieszany dużo czytam i nadal 15 PYTAŃ DO...

maryan

Recommended Posts

Witam

Dużo w życiu robiłem przede wszystkim kładłem dachy w Szwecji więc jeśli trzeba jakiejś porady prosze pytać ale nigdy nie podwiesząłem sufitu wiec proszę o cierpliwość i wyrozumiałość ze mogłem coś przeoczyć na forum ale nie mam na stałe internetu. Ok zaczynam:

Zamieniłem mieszkanie w kamienicy na mniejsze właścicielka we własnym zakresie dokonała remontu ale pojawił się problem, zaraz po wyjściu ekipy na drugi dzień popękał sufit sam nie wiem czy oni go w ogóle prócz pomalowania (i to pewnie rocięńczoną farba) w ogóle tknęli. Zabrałem się do malowania i sufit prawie zebrałem wałkiem.

Kamienica jest cała z cegły ale sufit jest na drewnianych reglach do nich przykręcone deski na tym tynk jakiś piaskowy nie wiem strasznie kruchy dosłownie jak sam piach nie wiem co to jest no i jeszcze słoma chyba jak w przypadku ścian kolegi w jednym z postów.

Chcę podwiesić sufit bo tych "fachowców" już do mieszkania nie wpuszczę.

Na stronach Norgipsu znalazłem sposób podwieszania sufitu:

http://www.norgips.pl/pdf/zastosowanie/suf_podw.pdf

wiem na jakich profilach to zrobić problem że nie wiem jakie dokładnie dobrać odległości gdyż każdy na forum ma inne doświadczenia i co innego radzi z tego co czytam a rzetelnych i dokładnych zdjęć krok po kroku jeszcze nikt nie odważył się chyba zamieścić w necie.

Pokój do podwieszania ma 3.04m na 4.85m czyli 14,8m2 okno jest na stronie węższej czyli tej 3.04m. drzwi wejściowe też ale po drugiej stronie

Ok więc zaczynam:

1. w którą stronę układać płyty i czy ma to jakieś znaczenie

2. czy jak wyczytałem układać na przemian cała płyta i kawałek 40 cm który po szerokości pokoju braknie raz na początku raz na końcu?

3. sufit bedzie na podwójnym ruszcie wiec główne profile wzdłuż płyt czy też w poprzek ?

4. Jakie odległości dokładnie pomiędzy głównymi profilami a jakie pmiędzy tymi w drugim rzędzie?

5. Jak zacząć od ścian pierwszy zaraz przy profilu ściennym UD czy od razu 60 czy ileś cm od niego ?

6. od których elementów zacząć układając ruszt ( to że najpierw UD to wiem) jeśli od głównego rzędu to od razu podwieszać zeby nie spadło ? a póżniej wieszaki przełożyć na drugi rząd ? a no i w sumie za które się podwiesza bo już sie sam pogubiłem.

7. jakie pdwieszaki wybrać bo tutaj to totalnie sie gubie czy nie ma to wiekzej różnicy?

8. jak sie mocuje łączniki krzyżowe a jak wzdłużne jakoś wkrętami czy sie wciska nie wiem widziałem ze robią to jakimiś zaciskarkami czy coś w tym stylu.

9. W jakich odstępach daje się wieszaki wiem ale mam regle w stałych odległościach nie mierzyłem jeszcze jakich ale mam obawy ze nie pokryją się z profilami i bedzie ciezko z wieszakami czy dobra w takim przypadku bedzie belka lub gruba łata przykręcona do dwóch regli i do niej wieszak ?

10. Zaprawę z miejsc gdzie są regle należy usunąć, czy deski też muszę rwać ? czy wystarczy znaleźć regiel i w niego długiego wkręta wkręcić jak tak to jaka długość najlepsza.

11. Jakie wkręty najlepsze do płyt 3,5x25 ? jak podaje norgips?

12. Jaka najlepsza grubość płyty starczy 9,5 czy lepiej 12,5 ?

13. na łączenia kupiłem siatkę samoprzylepną z włókna ale nie wiem po sporach na forum jak zrobić połączenia ze ścianą odstęp zostawić 0,5 i jakieś elastyczne spoiwo ? co jest najlepszym rozwiązaniem.

14. Czy profile CD60 wsuwa sie tylko w UD30 czy łączy też jakimiś blachowkrętami ?

15. Jak poziomować cały sufit każdy profil oddzielnie

Ale tak ciężko wam naprawdę wyjaśnić chociaż po krótce ?

Znalazłem wiele zgadzam sie w wytycznych miedzy innymi jakie wkrety zastosować z szerokością belek także sobie myślę ze poradze bo idą wzdłuż pokoju i zozstawione są co 80 cm tak że problemu nie bedzie po za tym nigdzie na forum nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi nie wspominając ze spędziłem prawie cały dzień na szukaniu. Na wielu forach piszę i wiem jakie są zasady , i wiem też że gdybym znalazł odpowiedzi na nurtujące mnie pytania to nie pisał bym posta.

Z pewnością sam poradzę sobie ze wszystkim ale chciałem prosić o rady i wskazówki a le widze że ciężko. Poza tym skrypt wyszukiwarki tego forum jest nie za dobry i ciężko z pośród 600 postów znaleźć ten właściwy chyba że się ślęczy przy kompie 24h

Pozdrawiam i dzięki za okazaną pomoc. Ale lepiej na przyszłość zamiast sie produkować napisać http://www.google.pl bo lepiej wyszukuje niz forum muratora.

Witam Cie serdecznie - niedawno skończyłem podwieszac sufity u siebie przed paroma laty robiłem w moim rodzinnym domu metoda moja sie sprawdzila tak więc u Ciebie zrobilbym tak

Pokój u ciebie jest 3,04 x 4,85

Wiadomym jest że dookoła musisz zastosowac profil przyścienny 30 x 30 mm.

Po jakiego grzmota stoować chcesz podójny ruszt.

Ja zrobiłbym tak

Na długości 3 m umieściłbym profile główne co 40 cm. Brzegowe od ściany odsunąłbym o 20 cm. podwiesił do sufiry na tzw "esach" co 40 cm.

Rozstaw profili co 40 cm (mozesz tu nie starc sie ąz tak dokładnie z tym rozstawem0 ważne jest by co 120 cm umieścić dokładnie profil - tu będą skałdać sie płyty.

Płyty układaj wzdłuz profili tazn dłuższa krawedź płyty przykręcana jest do profilu. poprzeczne krawędzie łącz na styk max przerwa max 2mm.

2. tak płyty układaj na przemian to co dotniesz na końcu - dołuz na początek nastepnej warstwy (oszczednośc materiału to raz dwa unikniesz krzyżowych poączeń płyt).

3. zrezygnowałbym z tego podwójnego rusztu - profile mają przecierz 4mb. odcinki które będziesz docinał mozesz łaczyc łacznikami podłuznymi - przed i za łacznikiem obowiązkowo punkt podwieszenia (es) (radziłbym jednak odrzałowac te ścinki i wsunąc całuy profil w przyścienne UD

4. odeległości pomiędzy profilami co 40 cm

5. Odleglośc głównego profilu od ściany poprzecznej 20 cm - byłatwo było dojść wkrętarko do połaczenia profil - es

6. Najważniejsze by wyposziomowac ud - przyścienny - ten poziom przenosisz na profil głowny potem nastepny - w miare długa łata ułatwi ci łapanie odpowiedniego poziomu

7. Wieszaki ES mają długośc 75mm i 120 mm zalezy ile chcesz obniżyc sufit w tej metodzie max obniżenie to 120mm - jeżeli chcesz obniżyć więcej musisz stosowac wieszaki z regulacją za pomoca uchwytów wieszkowych.

8. w tej metodzie odpadną ci łaczniki krzyżowe - a jak obliczysz koszt tych odciętych metrówek do kosztu łaczników wzdłuznych wyjdzie ci na to samo cenowo.

9. łaczniki esy powiesisz tak 30 cm od sciany poprzecznej a nastepnie co 40 na dług 304 wyjdzie ci zatem 8 esów

11. wkręty fosfatyzowane 25x3,5 do płyt do łaczenia esów z profilami koniecznie pchełki

12. radziłbym zastosowac płyte 12,5 mm łatwiej łaczyc wtedy powierzchnie poprzeczne

13. łaczenia wzdłuzne zazbroic siatka na to cekol c-45 na minus i następnie gładź szpachlowa na zero - łaczenia poprzeczne przejeżdzasz flexem na głebokośc okolo 7mm - (grubośc tarczy 5mm) układasz cieniutki kawałek siatki gipsujesz c-045na minus(czuli płucej na około 1mm od plyty) i na to gładż na zero. Istnieje jeszcze szkola naklejania na spoiny poprzeczne siatki i zaciągania jej na odległości tak robił moj kumpel i tez wyszło ładnie z tym że ta óznice 2 mm musisz zgubić na wiekszej szerokości płyty niz w przypaku frezowanych dłuzszych krawedzi płyty

14 profile cd 60 wsuwa sie tlko w ud 30 nie łaczy się wketami

15. o poziomowaniu napisałem ci wyżej.

płytu nie przykrecaj do profili ud 30 pam musi być luz od scianu odstaw płyte na okolo 1-2mm i wypełnij czyms plastycznym np silikon(i tak bedzie tam na 100% jakiś cwierc wałek) plastyczna spoina po to żeby to mogło sobie poracowac

U mnie takie sufity prztrwały juz ponad 3 lata nic nie pęka warunek sama konstrukcja musi byc sztywan to ona prznosi całoś obciązen jeżeli już ona będzie ci pływać to napewno pokaża się ajkies pęknięcia.

Acha ja stosowałem wszystkie gipsy cekola zarówno te do szpachlowania sufitów ścian jak i przyklejania płyt na ściany

Pozdrawiam

sebo8877

jak cos cię jeszcze interesuje pytaj smiłlo

Ok wielkie dzięki za wyczerpujący instruktaż.

Reasumując

Zaczynam układać profile wzdłuż krótszej ściany od drzwi (pierwszy 20cm od sciany) aż do okna co 40 cm i tak przez 4,85m i ostatni 20 cm od ściany ale ja tak przeliczyłem ze na końcu zostanie mi taki drobniutki paseczek który bedzie miał około 4 cm co z nim jak go przykręcić, jedna strona do UD? a druga do CD ? tylko w takim razie ten CD ostatni bedzie musiał być nie 20 cm od ściany tylko tak zeby połączyc te kawałki dobrze rozumuję?

Aha co nazywasz profilem głównym? pierwszy profil od ściany ten co ma być 20 cm odsunięty ?

A i ostatnie mam regle jak wyliczyłem co 80 cm lecą równolegle do najdluższej ściany (4,85m) wiec bede musiał zastosować jakieś grubsze łaty i przykręcić je nad profilami co 40 cm na calej długości pokoju bo mógłbym podwiesić normalnie do regla co 80 cm a pomiędzy co 40 wkręcić w deskę sufitową ale jej chyba nie należy ufać nie ? szczególnie ze kamienica ma ze 100 latek. A sufit bede obniżał jakieś 60 cm i chce w suficie jeszcze zastosować system oświetlenia halogenowy wiec od razu otwornicą robić otwory na oczka i puszczać instalację czy to się robi później?

Dzięki z góry i pozdrawiam serdecznie

co do tego paseczka 4 cm to zrób tak dotnij (przytnij) ostania płytę z długości i dołuz pasek conajmniej 40 cm. dokładniej brzegowy pasek bedzie miał 44cm i do niego dojdzie pasek szer 84 cm. lub jeszcze inczej ten 4 cm pasek przykreć do włożonego do ud 30 po długości cd 60

W tej metodzie profilami głównymi sa cd 60 układane przez całe te 4,85

Pomiędzy regle co 40 cm wkręciłbym porzeczki drewniane (jeżeli nie ufasz tej desce) łaty 50 x30 w widoku pojda równolegle do profili cd 60.

Podejrzsewam ze te regle to są leary drewnianego stropu ????

Możesz też zrobić inaczej na te regary w porzek po długości 3.04 przykręć łaty 50x30 i na nich montuj wieszaki pod profile stalowe. Najlepiej walnij jakimś zdjęiem tego sufitu. Jeżeli te deski sa mocna mozesz spróbować przykręcić dwa wieszaki i zawiesić na nich powiedzmy na próbę jakiegoś dzieciaka co ma około 50 kg jezeli te deski to wytrzymają - przeniosa ciężar sufitu.

Ciężar teo sufitu będzie oscylował w granicach 15 kg/m2.

Najlepiej co do oświetlenia po legarach puść sobie kable do nich z kostek pospuszczaj kabelki pod halogeny i wypuść je przez otwory - w trakcie robienia lepeie j zrobić mniejsza dziurę a potem rozmieściś sobie otwornica otwory już docelowe - zawsze przecież możesz się smignąc i zróbić to światełko nie tak jak chciała żóna - ja tak miałem :)

Nie ma za co dziękowac po to tu jestesmy

pzodrawiam

Jeżeli masz jeszcze jakies pytania pytaj

Sebo8877

Tak chodziło mi o legary bo taką kąstrukcje niestety ma ten sufit, co do fotek to nie mam aparatu, ale jak zacznę robic ową konstrukcję to poniżej w tym poście będę zamieszczał po kolei fotki z prac także proszę o nadzór ;) Jeśłli chodzi o halogeny to masz racje poczekam aż żonka wyda finalną wersję rozmieszczenia halogenków i wtedy wrzucę też rysuneczek poglądowy na moją instalację ;) także do kontroli na razie musze jeszcze kilka dni odczekać bo u mnie jak u ciebie w opisie :D

Myślę jednak ze zacznę wszystko od nabicia łat bo naprawdę te deski budzą we mnie niepokój, myślę że ciężar 15kg/m2 powinny przenieść ale jak to mówią przezorny zawsze ubezpieczony :)

Dzięki i pozdrawiam

Witam ponownie

Pchełki to innaczej wkręty do łączenia blach takie rótkie około 1 cm ?

Ok ja to wszystko sobie policzyłem i ten sposób wydaje mi się że będzie znacznie droższy od rusztu podwójnego, gdyż jak napisałeś wieszaków ma być 8 na jednym profilu, a tych profilów w takim rozstawie wyjdzie około 13 po długości więc 13x8=104 .

Jak dobrze rozumuję całe podwieszenie jednego punktu składa sie z "pręta mocującego" i "wieszaka" z tym że wieszaków jest kupe rodzai są np: wieszaki kotwowe, obrotowe ze sprężyną, wieszaki dwuhakowe no i wspomniane przez Ciebie ES-y z których też jest kilka rodzai:

- wieszak ES 60/75 płaski lub zagięty

- wieszak ES 60/125 płaski lub zagięty

- wieszak ES 60/60 PLUS

- wieszak ES 60/120 PLUS

dane z: http://www.norgips.pl/cennik/cennik_08_09.pdf

ale do rzeczy podwieszając sufit na ruszcie podwójnym zrobiłbym to jak tutaj na norgipsie http://www.norgips.pl/pdf/zastosowanie/suf_podw.pdf

czyli dałbym co 60 cm profile równolegle do ściany 3.04 później co 80 cm dałbym profile poprzeczne i do nich wieszaki to dla mnie o tyle lepsze ze wyjdzie mi mniej wieszaków i to o wiele bo zozmieściłbym je co 80 cm tak że około 60 wieszaków dałbym mniej.

A zestaw wieszak + pręt to około 1,5-2 zł to masakra wyjdzie za same wieszaki. Pręt u mnie w castoramie kosztuje 0,95gr .

Nie wiem sam co myśleć napisz bo może coś źle zrozumiałem :(

Mnie interesuje jak najtańszy koszt każdy polish zloty mi sie liczy:(

No bo jak ja bym nawalił 100 wieszaków to bankruta bym na tym suficie przyliczył :(

Maryan

Proponuje tak

http://www.lafargenidagips.pl/files/pdf/2.1.2.pdf

http://www.lafargenidagips.pl/files/pdf/montaz.pdf

PRZECZYTAJ !!!!

Proponuje policz sobie ilośc profili w dwupoziomowym dołoz łaczniki krzyżowe - a uchwyty wieszkowe regulowane ( castorama jakoś 1,95zł) czy w tym wypadku czy w tym musisz stosowac.

To rozwiązanie które Ci podalem - ale zamiast tych esów które tu sa zastosowana zastosuj uchwyty wieszkowe (w norgipsie wieszk płaski ze spręzyną) We wszystkich publikacjach polecaja montowąc wieszki co 70 cm - profile co 40. Ja ułozylem wieszki co 40 a profile roztawiłem u siebie co 40 (tak dla spokojnosci swojego sumienia)

Zrobisz jak uważasz - i jak chcesz ale ja liczyłem w te i spowrotem i wyszło mi ze to rozwiązanie ktore proponuje jest najtańsze.

U mnie sufit obniżony w najwyższym puncie jest o 30 cm natomiast u mojego znajomego na poddaszu o 80 cm na takiej zasadzie jak opisałem - nic nie pęka wisi nie trzeszczy i na łeb nikomu ni spadło - a wychodzi taniej niz ruszt dwupoziomowy .

Ruszt dwupoziomowy stosuje sie na bardzo dużych rozpiętościach - u ciebie przeciez dodatkowo te profile cd60 beda opierały się na ścianach i stosowanie tutaj rusztu dwupoziomowego wydaje mi sie przesadą

wg moich obliczeń wychodzi

14 szt profili 3,0m Cd 60- to daje okolo 80 zł

4 szt progili ud 30 - 4m - to daje około 30 zł

wieszaki 5 szt (co 70cm wg Nidy) na 3m - 5x14= 70 x około 2zł - to daje 140 zł

pchełki to te małe wkręty z końcóweczką która ma wiertełko - nie będą ci tu potrzebne

Wkręty do płyt gipsowo kartonowych 210 sztuk - gdzie 1000 sztuk kosztuje w hurtowni 17,00 zł czyli daje około 5 zł

4 płyty 12,5 - (castorama okolo 14 zł) - 56 zł

Gips cekol c45 - 5kg -(mały worek) 15 zł

gips szpachlowy worek 25 kg ok 20-30 zł zł

Taśma zbrojąca - 10 zł chyba 100m

ŁĄCZNY KOSZT TWOJEGO SUFITU wg mnie to: 366 złociszy

Policz sufit dwupoziomowy i porównaj ceny :) :p

Życzę trafnego wyboru.

Pozdrawiam

Sebo8877