Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wysokość ma wasza ścianka kolankowa?

Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?  

193 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jaką wysokośc macie ściankę kolankową?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo ważny jest jeszcze kąt nachylenia dachu. Ja mam między 100 a 110 (jeszcze nie mam wylewek) ale stosunkowo małe nachylenie - 35stopni. Spróbuj sobie zmierzyć (linijką) na rzucie (w projekcie) jak blisko będziesz mogła podejść do ściany bez schylania się (rzuty przeważnie są 1:100 czyli 1 mm=10 cm). Ja chciałbym mieć ok 130-140 tylko wtedy lukarna (którą mam) jest trochę bez sensu - okno będzie wysoko.

U nas jakieś 130 cm po wykończeniu. Jest to wygodna wysokość.

Przy podnoszeniu trzeba zobaczyć, czy nie zepsuje to bryły domu. Poza tym co jeszcze: jeśli są lukarny, ich wykonanie może się stać lekko bardziej skomplikowane. Czasami słupki podtrzymujące więźbę ulegają przesunięciu - może taki słup wylądować 10 cm od ściany... Więcej materiału idzie na ściany szczytowe, wyższy jest komin. Czasem trudno zamontować okna połaciowe tak, żeby dało się je wygodnie otwierać... Warto też przedłużyć krokwie, żeby okap nie wyszedł za krótki, a dom nie wyglądał jak "ołówek" ;)

Także lepiej zrobić taką adaptację u sensownego architekta, który to wszystko "zobaczy".

U nas podnieśliśmy - ścianki kolankowej nie było wcale, były tylko scianki z karton-gipsu zabierające z każdej strony metr poddasza. Mamy dzięki temu bardzo fajne pokoje na poddaszu, rzeczywiście widać powierzchnię, a dom (mam nadzieję) na urodzie nie stracił :)